حضور نیروهای امنیتی در مراکز رأی‌دهی افزایش داده شود

سید مهدی حسینی
حضور نیروهای امنیتی در مراکز رأی‌دهی افزایش داده شود

اراده‌ی حکومت افغانستان، مبنی بر برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری پیش ‌رو و آغاز مبارزات انتخاباتی، چهره‌ی زشت طالبان را عریان کرد؛ اراده‌ا‌ی که این گروه را واداشت تا تهدیدهای جدی‌ای را بر انتخابات وضع کند. طالبان، طی اعلامیه‌ی تهدیدآمیزی، برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری را دسیسه دانسته و هشدار می‌دهند که جنگ‌جویان طالب با راه‌اندازی حملات، مانع برگزاری همایش‌ها و کمپاین‌های انتخاباتی خواهند شد. طالبان در حالی ‌که از مردم خواسته تا در کمپاین‌ها اشتراک نکنند، به جنگ‌جویان خود دستور داده تا مانع برگزاری این روند شوند.

بر بنیاد اعلامیه‌ی گروه طالبان: «چون که این انتخابات نام‌نهاد نیز مانند انتخابات‌های گذشته یک پروسه‌ی جعلی است، امارت اسلامی به جدیت برای جلوگیری از آن تلاش می‌کند؛ ما بر تمام هموطنان خود صدا می‌کنیم که از اشتراک در این پروسه خودداری کنند و در کمپاین‌های تبلیغاتی کاندیدان سهم نگیرند؛ زیرا از اشتراک آن‌ها تنها اشغال‌گران و مزدوران شان برای افزایش اعتبار خود سود می برند. ما باور داریم که ملت ما با مقاطعه‌ی سراسری شان این پروسه‌ اشغال‌گران را نیز خنثا می‌کنند.»

اما وزارت دفاع ملی، آمادگی‌های لازم را در جهت تأمین امنیت انتخابات و مهار تهدیدهای امنیتی روی دست گرفته‌ است. فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که طالبان از هر راه ممکن می‌کوشند، با خلق وحشت، روند برگزاری انتخابات را اخلال کنند؛ اما نیروهای ارتش به مردم افغانستان اطمینان می‌دهند که برای حفظ جان مردم از هیچ‌گونه سعی و تلاشی، دریغ نخواهند کرد.

او، افزود: «در انتخابات برنامه‌ی امنیتی وسیع داریم و با اجرای آن، امنیت کامل انتخابات تأمین می‌شود. ما پلان امنیتی‌ای را در هماهنگی با دو نهاد دیگر چون؛ وزارت داخله و ریاست امنیت ملی ایجاد کردیم که در این پلان، تهدیداتی را که دشمن در انتخابات خلق می‌کند، آسیب‌شناسی شده و در نظر گرفتیم.»

پیش از آن ‌که طالبان مخالف برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری باشند و آن را با تهدید روبه‌رو کنند، حامدکرزی، رییس‌جمهوری پیشین، با برگزاری این انتخابات مخالفت کرده بود و برگزاری انتخابات کنونی را دسیسه‌ی‌ خارجی‌ها در کشور خوانده بود.

حامدکرزی، هرچند به زعم خود اصل دموکراسی و مردم‌سالاری را قبول دارد؛ اما او تأکید کرد که مردم افغانستان اختیار انتخابات ریاست‌جمهوری سال جاری را ندارند. موقف کرزی در مورد انتخابات سال جاری، همخوانی نزدیک با موضع‌گیری طالبان دارد. طالبان هم بر این موضع تأکید دارند که آرای مردم در انتخابات بی‌معنی بوده و با دخالت خارجی‌ها برایند این روند رقم می‌خورد.

مخالفت حامدکرزی و طالبان پیرامون انتخابات، از یک ماهیت برخوردار است؛ اما وقتی در ابعاد این مسأله نگریسته شود، از دو روش انتخابات را با چالش مواجه می‌سازند. به لحاظ سیاسی؛ کرزی تلاش دارد که انتخابات ریاست‌جمهوری تا روشن شدن گفت‌وگوهای صلح لغو شود. عقیده‌ی کرزی بر این است که صلاحیت افغانستان در اختیار افغان‌ها نیست و مردم تصمیم‌گیرنده‌ی این روند نخواهند بود؛ به همین منظور، او به لحاظ سیاسی سعی دارد که در شرایط موجود، افکار عمومی را نسبت به انتخابات تخریب کرده و فاصله‌ای میان مردم و انتخابات ایجاد کند. به لحاظ امنیتی؛ طالبان با صدور هشدار به دنبال سلب انگیزه و اراده‌ی مردم در انتخابات استند؛ زیرا این گروه، ابزارهای نظامی‌ای چون خشونت را در دست داشته، این عمل را در راستای اخلال انتخابات مؤثر می‌دانند و طالبان نیز به خوبی می‌دانند که مردم به شدت از ایجاد وحشت و ترور آن‌ها به بیم افتاده و در کارزارهای انتخاباتی سهیم نخواهند شد.

به دنبال تهدید طالبان، نهادهای ناظر بر روند انتخابات، سخت نگران شده‌ اند و این‌ نهادها، تهدیدهای امنیتی را بزرگترین چالش فراروی انتخابات عنوان می‌کنند.

نعیم ایوب‌زاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که اگر این وضعیت ادامه داشته باشد، انتخابات پیش ‌رو دست‌خوش ناامنی‌ها خواهد شد.

رییس بنیاد انتخابات شفاف گفت: «حکومت به فکر خود و پیکارهای انتخاباتی است؛ ولی مردم مورد بحث نیست و ما شدیدا نگران اشتراک مردم، نگران وضعیت و نگران ناظرین خود استیم که در این شرایط دست‌آوردها را از دست ندهیم.»

او با بیان این ‌که، نیروهای امنیتی فقط معلومات را ارائه می‌کنند، افزود که نهادهای امنیتی در انتخابات بیشتر سیاسی عمل می‌کنند و از عمل‌کرد این نهادها برداشت می‌شود که آن‌ها یک نوع بی‌انگیزه شده ‌اند. در صورتی ‌که امنیت و حفظ جان مردم افغانستان در انتخابات جدی گرفته نشود، سطح مشارکت مردم پایین بوده و این روند از مشروعیت مردمی برخوردار نخواهد بود.

پیش از این نگرانی‌ها، رهبران حکومت وحدت ملی از بی‌طرفی نیروهای امنیتی در انتخابات ریاست‌جمهوری گفتند و تأکید کردند که باید از سیاسی شدن نیروهای امنیتی جلوگیری شود. محمد اشرف غنی، رییس‌جمهوری افغانستان، ضمن بی‌طرفی نیروهای امنیتی در انتخابات، گفته بود که تا تحقق گفت‌وگوهای صلح، نظامیان به سرکوب طالبان ادامه دهند.

به دنبال این امر، شماری از تکت‌های انتخاباتی، ناامنی را یکی از کلان‌ترین چالش‌های امنیتی دانسته و تأکید می‌کنند که در موجودیت ناامنی، انتخابات به صورت کامل و سراسری برگزار نخواهد شد.

بشیراحمد ته‌ینچ، عضو تکت انتخاباتی «ثبات و همگرایی» به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که بارها چالش ناامنی را با حکومت و مسؤولان امنیتی در جریان گذاشته است؛ ولی در این راستا توجه جدی و لازم صورت نگرفته است. وی، ادامه داد که طالبان با رد انتخابات به دنبال احیای امارت اسلامی استند؛ دموکراسی و مردم‌سالاری در امارت اسلامی جای نداشته و این گروه قدرت متمرکز را در قبضه‌ی امیر می‌داند.

شماری از آگاهان نظامی، می‌گویند که نیروهای امنیتی مصروف جنگ با طالبان استند و نیروهای موجود، در تأمین امنیت انتخابات کافی نیست. آقای امرخیل از حکومت خواست که شمار نیروهای امنیتی را در مراکز رأی‌دهی افزایش دهد تا اطمینان مردم نسبت به اشتراک در انتخابات به دست آید.

آقای امرخیل، خاطرنشان کرد، طالبان به روند انتخابات معتقد نیستند و از هر راه ممکن تلاش خواهند کرد تا این روند را با چالش‌های امنیتی روبه‌رو کنند و به همین منظور، ضرورت است که نهادهای امنیتی در کنار تدابیر شان، به حفظ جان مردم توجه خاصی را به خرج دهند.

با این همه، ریاست اجرایی حکومت طی اعلامیه‌ای، موضع‌گیری طالبان را در خصوص انتخابات ریاست‌جمهوری، غیرقانونی و خلاف ارزش‌های مردم‌سالاری دانسته، به شدت محکوم کرد.

داکتر عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت، در پاسخ به موضع طالبان، گفته است که انتخابات ریاست‌جمهوری در ششم میزان سال جاری برگزار شده و مردم افغانستان بار دیگر به پای صندق‌های رأی خواهند رفت.

رییس اجرایی حکومت گفت: «حق نامزدی برای انتخاب شدن و حق اشتراک در انتخابات، از جمله حقوق بنیادی شهروندان جمهوری اسلامی افغانستان به شمار می‌رود که در قانون اساسی کشور درج شده و مردم ما بعد از سال‌ها مبارزه و تلاش به آن دست یافته ‌اند. شهروندن افغانستان برای انتخاب رییس جمهور، نمایندگان شورای ملی، شورای ولایتی، شورا‌های ولسوالی‌ها و سایر انتخابات‌هایی که در قانون اساسی مسجل شده، در مراحل مختلف اشتراک و مسؤولان و نمایندگان خود را در یک رقابت آزاد و موکراتیک انتخاب می‌کنند.»

آقای عبدالله خطاب به مردم افغانستان افزود که همانند گذشته، برنامه‌های طالبان را با حضور شان در انتخابات خنثا و ناکام کنند. او، از تمامی شهروندان کشور خواست که این ‌بار نیز به طور گسترده در مبارزات و انتخابات ریاست‌جمهوری سهیم شده و به نامزد مورد علاقه‌ی شان رأی بدهند. رییس اجرایی حکومت، به نیروهای امنیتی تأکید کرد که در تأمین امنیت انتخابات و حفظ جان رأی‌دهندگان از هیچ‌ نوع تلاش فروگذار نکنند و اجازه ندهند که طالبان مانع برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری شوند.