استقلالیت کمیسیون و دفع بحران

سید مهدی حسینی
استقلالیت کمیسیون و دفع بحران

در حالی‌ که ده روز تا اعلام نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری باقی مانده؛ اما در ده روز گذشته، بیشترین فشارهای سیاسی بر کمیسیون انتخابات وارد شده است. به تازگی، حوا علم نورستانی، رییس کمیسیون مستقل انتخابات، در صحبت با شماری از رسانه‌ها، گفته است که این کمیسیون از سوی شماری از نامزدان ریاست‌جمهوری تحت فشار قرار دارد تا نتیجه هرچه زودتر همگانی شود. بانو نورستانی برای جلوگیری از فشارهای سیاسی به نهادهای بین‌المللی پناه برده است. او در این سه روز اخیر نشست‌هایی را با نماینده‌ی ملکی ناتو، سفیر بریتانیا و معاون سفیر ایالات متحده‌ی امریکا در کابل، برگزار کرده و در این نشست‌ها، از آن‌ها خواستار همکاری برای جلوگیری از فشارهای سیاسی، شده است.

نماینده‌ی ملکی ناتو پس از دیدار با اعضای کمیسیون‌های انتخاباتی گفته است که این کمیسیون با جدیت کار می‌کند تا اطمینان حاصل شود که آرای معتبر به گونه‌ی دقیق شمرده می‌شود.

از جانب دیگر، کارمندان سفارت امریکا از روند کاری کمیسیون مستقل انتخابات بازدید کرده اند. این سفارت در صفحه‌ی رسمی تویتر خود نوشته است که هیچ‌گونه جایی برای تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان وجود ندارد. سفارت امریکا در کابل همچنان تأکید کرده که رأی‌دهندگان افغان اطمینان داشته باشند که فقط رأی‌های قانونی با شفافیت و بی‌طرفی، حساب خواهد شد.

با این همه، نهادهای ناظر انتخابات نیز از اِعمال فشارهای سیاسی بر کمیسیون‌های انتخاباتی ابراز نگرانی می‌کنند. نعیم ایوب‌زاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان(تیفا)، می‌گوید که فشارهای سیاسی بر کمیسیون‌های انتخاباتی، کارکرد این کمیسیون‌ها را با چالش مواجه کرده و رسیدن به یک نتیجه‌ی مطلوب را ناممکن می‌سازد.

نعیم ایوب‌زاده، نگران است در صورتی ‌که فشارهای سیاسی همچنان ادامه داشته باشد، کمیسیون‌های انتخاباتی از تقسیم‌اوقات ‌شان عقب افتاده و نمی‌توانند کار شفاف، مسلکی و بی‌طرفانه را انجام دهند.

تیفا از کمیسیون‌ها می‌خواهد که تحت فشارهای سیاسی قرار نگیرند. نامزدان ریاست‌جمهوری نیز اجازه دهند تا این نهادها کار شان را به درستی و بدون هراس، به پیش ببرند.

نهادهای ناظر انتخابات معتقدند، اگر آرای سفید و سیاه جدا شده و کار مسلکی صورت گیرد، با آن‌ هم کمیسیون‌های انتخاباتی قادر نخواهند بود تا نتیجه‌ی ابتدایی را در زمان تعیین‌شده (۲۷ میزان) اعلام کنند. این نهادها هشدار می‌دهند که اگر فشارهای سیاسی بر کمیسیون‌ها ادامه داشته باشد، افغانستان را به سوی کمشکش‌ها و بحران جدیدی سوق خواهد داد که این امر به خیر و سلامت افغانستان نخواهد بود.

 به گفته‌ی نعیم ایوب‌زاده، اتهاماتی بر کمیشنران و دبیرخانه‌ی کمیسیون انتخابات وارد است؛ اما این ‌که آن‌ها چه نقشی در اعلام نتیجه‌ی انتخابات خواهند داشت، هنوز روشن نیست. او می‌گوید: «ما نگرانی داریم که تعدادی از کمیشنران و دبیرخانه‌ی کمیسیون طرف واقع نشوند. به خاطری‌ که اعلام نتیجه در این مرحله‌ی حساس که رقابت شدیدی جریان دارد. اتهامات از سوی تکت‌ها وارد است و امیدوار استیم که سرنوشت این وطن به بازی گرفته نشود و آن‌ها کار بی‌طرفانه و مسلکی انجام دهند.»

از سویی هم، شماری از اعضای مجلس نمایندگان می‌گویند که بیشترین فشارهای سیاسی بر کمیسیون‌های انتخاباتی از سوی نامزدان ریاست‌جمهوری به خصوص ثبات و همگرایی و دولت‌ساز، وارد می‌شود.

فاطمه عزیز، عضو مجلس نمایندگان، می‌گوید که کمیسیون‌ها نه تنها تحت تأثیر فشارهای سیاسی قرار نگیرند، بلکه تعهدی را که به مردم افغانستان داده ‌اند، عمل کنند؛ رأی‌های سیاه و سفید را جدا کرده و برنده‌ی انتخابات را اعلام نمایند.

 این عضو مجلس نمایندگان خوش‌بین است که نامزدان ریاست‌جمهوری، نتیجه‌ی اعلام شده از سوی کمیسیون‌ انتخابات را خواهند پذیرفت؛ مشروط بر این ‌که، استقلالیت کمیسیون‌ها زیر سوال قرار نگیرد. در عین حال، فاطمه عزیز معتقد است، کسانی نتیجه را می‌پذیرند که به دموکراسی و مردم‌سالاری باورمند استند.

داکتر عبدالله، رییس تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی، دو روز بعد از ختم رأی‌دهی (۸ میزان) پیش‌داوری کرد که بر اساس محاسبه‌ی این تیم، او برنده‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری است. محمداشرف غنی هر چند تا کنون صریح ادعای پیروزی نکرده؛ اما او در گفت‌وگوی تازه‌ی خود گفته که ممکن است، برای پنج سال آینده در ریاست‌جمهوری باقی بماند.