کرونا در افغانستان؛ وضعیت ۹۰ درصد از مبتلایان در هرات رو به بهبود است

علی شیر شهیر
کرونا در افغانستان؛ وضعیت ۹۰ درصد از مبتلایان در هرات رو به بهبود است

مسؤولان ریاست صحت‌عامه‌ی هرات با ابراز خوش‌بینی از وضعیت صحی بیماران کوید -۱۹ در این ولایت، می‌گویند که وضعیت صحی ۹۰ درصد از مبتلایان این بیماری، رو به بهبود است.

محمد رفیق شیرزی، سخن‌گوی ریاست صحت عامه‌ی هرات، به روزنامه صبح کابل می‌گوید: «وضعیت تمامی بیماران کوید-۱۹ در هرات، هم در شفاخانه‌ی حوزوی این ولایت و هم مبتلایانی که در خانه‌ها به سر می‌برند، حدود ۹۰ درصد قناعت‌بخش است.»

به گفته‌ی مسؤولان ریاست صحت عامه‌ی هرات، از میان ۲۸۰ بیمار کوید-۱۹ در این ولایت، تنها ده تن آن‌ها که دچار بیماری‌های جانبی استند، نیاز به دستگاه تنفسی دارند.

محمد ابراهیم بسیم، یکی از دکتران آزمایشگاه کوید-۱۹ در هرات، می‌گوید که آن‌ها همه‌روزه از این بیماران تست می‌گیرند و نتایج آن‌ها نشان می‌دهد که وضعیت بیماران در این شفاخانه رو به بهبود است.

بر اساس آمار وزارت صحت افغانستان، تا کنون ۲۸۰ واقعه‌ی مثبت ویروس کرونا در هرات ثبت شده است که از آن جمله ۱۳ تن آن‌ها در روزهای اخیر بهبود یافته اند.

نخستین روز قیودات در راه‌های ولایات

در نخستین روز وضع قیودات رفت‌وآمد از ولایت‌ها به کابل و برعکس آن، شماری از شهروندان افغانستان می‌گویند که حکومت تنها، راه‌های اصلی رفت‌وآمد را بسته‌ است، اما راه‌های فرعی به روی موترهایی که از ولایت‌ها به کابل می‌آید، باز است.

سجاد رحیمی که یک‌شنبه از ولایت غزنی به کابل آمده است، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «زیادتر موترهای مسافربری وقتی نزدیک دروازه‌ی کابل می‌شدند، از راه‌های فرعی می‌آمدند؛ اما موتر ما که از راه اصلی هم آمد، پولیس فقط چند دقیقه مانع شد؛ اما پس از ۱۵ دقیقه، راه را باز کرد.»

مسوولان وزارت داخله اما تأکید دارند که این قیودات در روزهای آینده بیش‌تر خواهد شد.

طارق آرین، سخن‌گوی وزارت امور داخله‌ی افغانستان، به روزنامه صبح کابل می‌گوید: «تمام رفت‌وآمدهای غیرضروری برای تمام مسافران از ولایات به کابل و برعکس آن، ممنوع است و در روزهای آینده این قیودات بیش‌تر خواهد شد.»

وزارت امور داخله‌ی افغانستان روز شنبه‌ی این هفته اعلام کرد که به خاطر جلوگیری از شیوع بیش‌تر ویروس کرونا، راه‌های مواصلاتی کابل به ولایات و برعکس آن را به روی مسافران مسدود خواهد کرد.

کاهش ۵۰ درصدی واردات

مسؤولان اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان می‌گویند که پس از شیوع ویروس کرونا در این کشور، حجم بازرگانی افغانستان به گونه‌ی بی‌پیشنه‌ای کاهش یافته است.

خان جان الکوزی، معاون این اتاق، به روزنامه صبح کابل می‌گوید که واردات افغانستان از کشورهای خارجی حدود ۵۰ درصد کاهش یافته و صادارت نیز به صفر سقوط کرده است.

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان از حکومت می‌خواهد که شرکت‌های وارد‌کننده‌ی گندم باید از مالیات معاف شوند. به گفته‌ی آن‌ها این امر از یک طرف حجم واردات گندم را افزایش می‌دهد و از طرف دیگر گندم به قیمت مناسب برای نیازمندان به بازار عرضه می‌شود.

آقای الکوزی تأکید می‌کند: «خواست ما از حکومت این است که موترهای حامل مواد غذایی را از قیودات گشت‌وگذار استثنا قرار دهد و نهادهای امنیتی در این بخش با سکتور خصوصی هم‌کاری کند.»

توان مدیریت بحران را داریم

هم‌زمان با افزایش چشم‌گیر قربانیان ویروس کرونا و قیمت‌های مواد خوراکی  در افغانستان، ارگ ریاست‌جمهوری می‌گوید که حکومت توان مبارزه در برابر تهدید این بیماری و مدیریت اوضاع را دارد.

محمداشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان که روز یک‌شنبه در مراسم معرفی فضل محمود فضلی به ‌عنوان رییس اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری سخن می‌زد، افزود که برون‌رفت از بحران اقتصادی و بهداشتی کشور به یک دیدگاه واحد نیاز دارد.

آقای غنی تأکید کرد می‌کند که ما با در چنین شرایطی، نیاز به سرعت بیش‌تر در عمل داریم؛ تا از یک طرف جلو شیوع ویروس کرونا گرفته شود و از جانب دیگر کارها در زمان معین آن به گونه‌ی درست مدیریت شود.

رییس‌جمهور غنی گفت: «مسؤولیت همه‌ی ما این است در این مرحله نشان دهیم که تصمیم قاطع مدیریت فاجعه و استفاده از فرصت‌ها را داریم.»

کمک‌های هند برای حالات اضطرار

سفارت هند در کابل اعلام کرده است که روند انتقال ۵۰ هزار تن گندم از هند روز یک‌شنبه آغاز شده است. از سویی هم، طاهر قادری، سفیر افغانستان در هند، ضمن تأیید این خبر در صفحه‌ی تویترش، از دهلی نو بابت این کمک‌های به موقع تشکری کرده است.

مسؤولان وزارت زراعت افغانستان تأکید می‌کنند که این ۵۰ هزار تن گندم، بخشی از کمک ۷۵ هزار تن گندم هند است که سال گذشته به حکومت افغانستان وعده داده بود. آن‌ها تأکید دارند که از این گندم‌ها در مواقع اضطراری کار گرفته خواهد شد.

اکبر رستمی، سخن‌گوی این وزارت، به روزنامه صبح کابل می‌گوید: «پس از رسیدن گندم‌های انتقال یافته به بندر چابهار ایران، دولت افغانستان آمادگی انتقال به کشور را دارد. محموله‌ی گندم‌ها پس از رسیدن به کابل در انبارهای ویژه‌ی دولتی ذخیره می‌شود تا در مواقع اضطراری مورد استفاده قرار بگیرد.»

اتحادیه‌ی اروپا نیز روز شنبه‌ی این هفته اعلام کرد که برای مبارزه با ویروس همه‌گیر کرونا، ۱۱۷ میلیون یورو به افغانستان کمک می‌کند.

اتحادیه‌ی اروپا با انتشار اعلامیه‌ای گفته است، سیستم بهداشت عمومی افغانستان در نتیجه‌ی سال‌ها درگیری و جنگ تضعیف شده، منابع محدود است و برای همه در سراسر کشور قابل دسترس نیست.

این اتحادیه در اعلامیه‌ای که روز شنبه منتشر شده، گفته است، این بسته‌ی کمکی در زمینه اطلاع‌رسانی در مورد ویروس کرونا، تقویت سیستم بهداشتی افغانستان و هم‌چنان برای کمک به مهاجرانی که از پاکستان و ایران برگشته‌ اند، به مصرف خواهد رسید.

در این اعلامیه به نقل از اورزولا فون درلاین،‌ رییس کمیسیون اروپا، آمده است: «ویروس کرونا هیچ مرزی نمی‌شناسد. این چالش جهانی به هم‌کاری جدی بین‌المللی نیاز دارد و اتحادیه‌ی اروپا به طور خستگی‌ناپذیر برای مبارزه با بیماری همه‌گیر کرونا تلاش می‌کند. همه ما می‌دانیم که تنها با هم‌کاری می‌توانیم از پیش‌روی کرونا در سراسر جهان جلوگیری کنیم.»

پیری مایدون، سفیر اتحادیه‌ی اروپا در افغانستان گفته است: «مبارزه با این بیماری باید تنها نبرد در افغانستان باشد.» او هم‌چنان از طرف‌های درگیر جنگ خواسته است که آتش‌بس کنند و به خشونت‌ها پایان دهند.

بانک جهانی نیز اعلام کرده که برای مبارزه با کرونا ۱۰۰ میلیون دالر به افغانستان کمک می‌کند. امریکا نیز ۱۵ میلیون دلار برای مقابله با ویروس کرونا به افغانستان کمک کرده است.

بر اساس آمار وزارت صحت عامه‌ی افغانستان از زمان شیوع ویروس کرونا در این کشور تا اکنون ۶۰۷ تن به این بیماری مبتلا شده ‌اند که از این میان ۱۹ تن جان باخته اند.