ترور دانش؛ دختران دانش‌آموزی که از مکتب به خانه بر نگشتند!

علیرضا اکبری
ترور دانش؛ دختران دانش‌آموزی که از مکتب به خانه بر نگشتند!

حوالی ساعت ۴:۲۷ دقیقه‌ی پس از چاشت روز شنبه (۱۸ ثور)، چند انفجار در منطقه‌ی شهرک اتفاق از مربوطات حوزه‌ی سیزدهم امنیتی در غرب شهر کابل، رخ داد. این انفجارها درست زمانی رخ داد که دانش‌آموزان دختر مکتب «سیدالشهداء» در حال بیرون‌شدن از حویلی مکتب بودند.

تا هنوز نوعیت و شمار دقیق انفجارها مشخص نیست. شماری از شاهدان عینی، می‌گویند که این رویداد ناشی از انفجار موتربمب بوده؛ اما شماری دیگر می‌گویند که هنگام بیرون‌شدن این دانش‌آموزان چند فیر هاوان در نزدیکی این مکتب برخورد کرده است.

خبرنگار روزنامه‌ی صبح کابل که به ساحه رفته، می‌گوید که ۱۳ کشته و ۳۵ زخمی تنها به شفاخانه‌های عالمی و امام زمان در غرب کابل، منتقل شده اند. به گزارش او، جسد ۲۰ نفر از قربانیان این رویداد نیز به شفاخانه‌ی محمدعلی جناح انتقال داده شده است.

هرچند طارق آرین، سخن‌گوی وزارت داخله، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در نتیجه‌ی انفجار امروز در غرب کابل، ۳۶ نفر کشته شده و ۵۶ نفر دیگر زخمی شده است؛ اما خبرنگار روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که تنها او نزدیک به ۵۰ کشته را در چند شفاخانه شمرده است.

تا اکنون فرد و یا گروهی مسؤولیت این انفجار را به عهده نگرفته است. گروه طالبان با نشر خبرنامه‌ای دست‌داشتن شان در این رویداد را رد کرده است. ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان با محکوم‌کردن این رویداد، آن را به گروه داعش نسبت داده است.

این نخستین باری نیست که دانش‌آموزان در مراکز آموزشی و مکتب‌ها در  غرب کابل هدف حمله‌ی تروریستی قرار می‌گیرند. در سوم عقرب سال گذشته‌ی خورشیدی یک مهاجم انتحاری، حوالی ساعت ۰۴:۳۰ پس از چاشت، مواد هم‌راهش را در برابر دروازه‌ی مرکز آموزشی کوثر دانش در غرب کابل، منفجر کرد. آن رویداد نیز زمانی رخ داد که دانش‌آموزان تازه از صنف‌های شان بیرون شده بودند. در آن رویداد، ۲۷ دانش‌آموز و آموزگار جان باخته و ۷۷ نفر دیگر زخمی شده بود.

پیش‌تر از آن در ماه اسد سال  ۱۳۹۷ خورشیدی، حمله‌کننده‌ی انتحاری دانش‌آموزان مرکز آموزشی موعود در غرب کابل را هدف قرار داد. پولیس کابل در آن زمان، گفته بود که حمله‌کننده‌ی انتحاری پیاده بوده و پس از داخل‌شدن به مرکز آموزشی، مواد انفجاری هم‌راهش را منفجر کرده است. در آن رویداد، نزدیک به ۵۰ نفر کشته شد و ۶۷ تن دیگر زخم برداشتند. گروه داعش مسوولیت آن حمله را به عهده گرفت.

در کنار حمله‌های تروریستی بر مراکز آموزشی در غرب کابل، در برخی از نقاط دیگر شهر کابل نیز مراکز و نهادهای آموزشی هدف حمله‌های تروریستی قرار گرفته است. در دوزادهم عقرب سال گذشته‌ی خورشیدی چندین مهاجمان بر دانش‌جویان دانشکده‌ی ستاژ حقوق دانشگاه کابل حمله کردند. در آن رویداد، ۲۲ نفر که بیشتر شان دانش‌جویان بود، کشته شد و بیش از ۴۰ نفر دیگر زخمی شده اند.
واکنش‌ها به حمله‌ی تروریستی روز شنبه در غرب کابل

رویداد روز شنبه (۱۸ ثور)، با واکنش‌های گسترده‌ا‌ی در داخل افغانستان و بیرون از کشور مواجه شده است. ریاست‌جمهوری آن را حمله‌ی تروریستی خوانده و طالبان را عامل آن گفته است.

در خبرنامه‌ای که ساعتی پس از انفجار در غرب کابل از سوی ارگ ریاست‌جمهوری به نشر رسیده، آمده است: «طالبان به ادامه‌ی جنایت‌های شان، با انجام حمله‌ی تروریستی در دروازه‌ی ورودی مکتب نسوان سیدالشهدا در منطقه‌ی دشت‌برچی شهر کابل، شماری از شاگرادن را که تازه دروس‌شان را ختم کرده بودند، شهید و زخمی کردند.»

رییس‌جمهور غنی این رویداد را محکوم کرده و گفته است که طالبان با تشدید جنگ نامشروع و خشونت‌شان یک‌بار دیگر نشان دادند که نه تنها به حل بحران کنونی به گونه‌ی صلح‌آمیز و اساسی تمایل ندارند، بلکه با پیچیده‌ساختن وضعیت، فرصت فراهم‌شده به خاطر صلح را سبوتاژ می‌کنند.

آقای غنی، گفته است: «گروه طالبان حتا در شب‌های قدر که لحظات نزول قرآن است، دست از کشتار مردم بی‌گناه ما برنداشتند. این گروه وحشی‌صفت که در میدان نبرد توان مقابله با نیروهای شجاع امنیتی و دفاعی کشور را ندارند، اماکن عامه و مکتب دختران را با قساوت و بی‌رحمی هدف قرار می‌دهند.»

رییس‌جمهور غنی به نیروهای امنیتی دستور داده که این «جنایت بشری» طالبان را بی‌پاسخ نگذارند.

از سویی هم، عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، این حمله‌ را بیرون از دایره‌ی انسانیت خوانده و گفته است که این گونه حملات بزدلانه‌ی تروریستی، نابخشودنی، ناپذیرفتنی و ظالمانه است. «کلمات در محکومیت این رویداد ضدبشری، ضدانسانی و غیراسلامی کم می‌آورند.»

سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری، این حمله را عمل وحشیانه و ضد انسان و مصداق جنایت ضدبشری خوانده و گفته است که طالبان مسؤول این حمله‌ی «دلخراش» استند؛ زیرا آن‌ها به گونه‌ی واضح اقلیت‌های قومی را هدف قرار می‌دهند.

آقای دانش، گفته است: «انتظار ما از جامعه‌ی جهانی و نهادهای حقوق‌بشری این است که گروه طالبان و حامیان آن را در برابر این عمل وحشیانه مجازات کرده و تمام سران طالبان دوباره در لیست سیاه و در معرض تحریم‌های سخت قرار گیرند.»

او تأکید کرده است؛ روندی که زیر عنوان صلح جریان دارد، چیزی جز مشروعیت‌بخشی به عمل‌کردهای ضدانسانی طالبان نیست و به همین دلیل، باید هرچه زودتر در مورد روند صلح به گونه‌ی جدی تجدید نظر شود.

هم‌چنان حامد کرزی -رییس‌جمهور پیشین افغانستان- نیز این رویداد را محکوم کرده و گفته است که این عمل تروریستی، دشمنی آشکار با مردم افغانستان و کار دشمنان صلح و آرامش کشور است.

اتحادیه‌ی اروپا حمله‌ در منطقه‌ی دشت‌برچی را یک عمل تروریستی خوانده و گفته است که تروریستان با هدف‌ قراردادن دانش‌آموزان، در حقیقت به آینده‌ی افغانستان حمله کرده اند؛ تا اراده‌ی نسل نو را با کندی روبه‌رو کنند.

‏هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان یا یوناما نیز انفجار روز شنبه در یک مکتب دخترانه در کابل را نکوهش کرده و آن را یک حمله‌ی بی‌رحمانه توصیف کرده ‌است.

همین‌گونه استفانو پونتیکورو، نماینده‌ی ارشد غیرنظامی ناتو در افغانستان، در تویتی، حمله‌ی تروریستی در مکتب دخترانه‌ی سیدالشهدا در غرب کابل را ناجوان‌مردانه خوانده است.

سفارت بریتانیا در کابل نیز حمله‌ی تروریستی در مکتب دخترانه‌ی سیدالشهدا در غرب کابل را محکوم کرده است. این سفارت در برگه‌ی تویتر خود نوشته است که حمله‌ به دانش‌آموزان خردسال مکتب، غیرقابل‌تصور است.

سفارت بریتانیا در کابل هم‌چنان خواستار پایان فوری این خشونت‌ها شده و گفته است که بیش‌تر از این، کودکان نباید قربانی حمله‌های تروریستی شوند.