کارزار حمایت از نیروهای امنیتی: «در جبهه‌ی مردم، علیه تیم تبلیغاتی طالبان می‌رزمیم»

روح‌الله طاهری
کارزار حمایت از نیروهای امنیتی: «در جبهه‌ی مردم، علیه تیم تبلیغاتی طالبان می‌رزمیم»

در بحبوحه‌ی جنگ میان نیروهای امنیتی افغانستان و جنگ‌جویان طالب، کنش‌گران اجتماعی و فعالان رسانه‌ای، کارزار تویتری را با هشتگ «#Stand4ANDSF» در حمایت از نیروهای امنیتی و خیزش‌های مردمی افغانستان راه‌اندازی کرده‌اند. کاربران، می‌گویند که آن‌ها ضمن اعلام حمایت از نیروهای امنیتی، از حکومت و نهادهای امنیتی می‌خواهند که میدان‌ جنگ را مدیریت کرده و در سرکوب گروه‌های تروریستی، دست سربازان امنیتی را باز بگذارند.

عظیم بشرمل، نویسنده و استاد دانشگاه، پیش از شروع کارزار تویتری «#Stand4ANDSF» در برگه‌ی فیسبوکش نوشته است که با شروع این کارزار، آن‎ها به نفع نیروهای امنیتی افغانستان کمپاین نمی‌کنند؛ بل که در برابر تیم تبلیغاتی طالبان می‌جنگند. «در جبهه‌ی مردم علیه تیم تبلیغاتی طالبان می‌رزمیم. جنایت، نوکری و توحش‌شان را برای مردم جهان افشا می‌کنیم.»

ظفریان، کاربر تویتر، نوشته است که حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی، نقطعه‌ی عطفی است در تاریخ معاصر کشور: «اگر حمایت صورت نمی‌گیرد، باید تدابیر برگشت به دو صد سال پیش گرفته شود.»

جنگ در افغانستان، سابقه‌ی طولانی‌ای دارد؛ اما در چند ماه گذشته، حملات جنگ‌جویان طالب بر ولسوالی‌ها، دست‌کم در بیست‌سال گذشته، بی‌پیشینه بوده است. چندی پیش، گروه طالبان ادعا کرد که نزدیک به ۱۲۰ ولسوالی را در جریان دو ماه تصرف کرده است. با آن‌که نهادهای امنیتی، سقوط اکثر این ولسوالی‌ها را تأیید نکرده اند؛ اما در سخن‌رانی‌های رسمی مقام‌های رهبری افغانستان، دیده می‌شد که بیش از ۸۰ ولسوالی از کنترل دولت افغانستان خارج شده است. اجمل عمر شینواری، سخن‌گوی مشترک نهادهای امنیتی -شنبه، ۲۶ سرطان- در نشست خبری گفت که نیروهای امنیتی، توانسته اندتا ۲۴ ولسوالی را پس بگیرند.

پس از به کنترل‌گرفتن ولسوالی‌ها از سوی جنگ‌جویان طالب، حکومت افغانستان، بارها اعلام کرد که نیروهای امنیتی افغانستان، «عقب‌نشینی تکتیکی» داشته و یا هم بر اساس، «راز اطلاعاتی» ولسوالی‌ به گروه طالبان واگذار شده است. کاربران تویتر در کارزار حمایت از نیروهای امنیتی، با اشاره به این مورد، می‌گویند که به سربازان افغانستان اجازه داده شود، تا تروریستان را سرکوب کنند. به گفته‌ی این کاربران، افغانستان کشوری است پر از سربازان جان بر کف و شجاع و اما رهبران و مدیران فاسد و خیانت‌کار.

خلیل پژواک، خبرنگار، نوشته است که تقلیل نیروهای امنیتی به چند فاسد سیاست‌زده و قوم‌گرا، اشتباه است. «من شخصا از نیروهای امنیتی که در هر تکه‌ی این سرزمین با جان و خون شان در برابر سیاهی  طالب می‌ایستند، حمایت می‌کنم. درفش آزادگی تان همیشه بلند باد!»

پس از سقوط ولسوالی‌ها، شماری از رسانه‌ها و اهالی محل، گزارش‌هایی از رفتار و عمل‌کرد طالبان نشر کردند. بر اساس این گزارش‌ها، جنگ‌جویان طالب، در برابر روستانشینان از خشونت کار گرفته و کار و بار مردم را رخصت کرده اند. این گروه، در شماری از ولایت‌ها، باشندگان محل را مجبور کرده اند که دار و ندارشان را ترک کنند. کوچ‌ اجباری بدخشانی‌هایی که در کندز زندگی می‌کردند و کوچ اجباری باشندگان مرکز ولسوالی مالستان در غزنی، از نمونه‌های آن است.

کاربران تویتر در کارزار حمایت از نیروهای امنیتی، به رفتار و عمل‌کرد گروه طالبان اشاره کرده و می‌گویند که گروه طالبان، غیرنظامیان را آسیب زده و به ارزش‌های انسانی و حقوق بشری، پابند نیستند.

موسی ظفر، طنزنویس، در تویتی عکس بیجاشدگان را نشر کرده و نوشته است؛ این افراد زندگی شادی را سپری می‌کردند که زلمی خلیل‌زاد در معامله‌ای با برادران ناتنی‌اش وارد عمل شد. اکنون این افراد، از خانه‌های‌شان بی‌جا و بی‌ سرپناه زندگی می‌کنند. «تنها نیروهای امنیتی از آن‌ها محافظت کرده و به آن‌ها خدمت می‌کنند.»

در سال‌های گذشته، ادعاهایی مطرح شد که رهبران امنیتی افغانستان، از معاش و اعاشه‌ی سربازان امنیتی دزدی می‌کنند، در حالی که سربازان با شکم گرسنه در سنگر‌های نبرد، از خاک و شهروندان کشور، در بدل جان شان محافظت می‌کنند. شماری از کاربران با اشاره به این مورد، می‌گویند که نباید اجازه داده شود تا از «نان» سرباز دزدی شود.

رضا لعلی، فعال رسانه‌ای، در تویترش نوشته است که سربازان ارتش در قلب مردم قرار دارند؛ اما نگذارید که نان سرباز دزدی شده و رتبه‌اش بر اساس قومیت و «واسطه‌بازی» به کس دیگری داده شود.

شماری از کاربران، هم‌چنان می‌گویند که باید از دخالت‌های سیاسی در بخش امنیتی کاسته شود. صلصال بامیانی، در تویتی نوشته است که به عنوان یک شهروند افغانستان، خواستار مدیریت بهتر میدان‌های نبرد از سوی حکومت است. «دخالت‌های سیاسی خود را کم کنید و بگذارید سربازان در کنار خیزش‌های مردمی کارشان را انجام دهند.»

در چند سال گذشته، اعتراض‌ها و کارزارهای مدنی، به گونه‌های مختلف در افغانستان صورت می‌گیرد. پس از حمله‌های تروریستی بر گردهمایی‌های اعتراضی مردم، کاربران شبکه‌های اجتماعی، کارزارهای اعتراضی‌شان را در فضای مجازی، راه‌اندازی می‌کنند. چندی پیش که حمله‌های هدف‌مند بر شهروندان هزاره شدت گرفته بود، کارزاری زیر عنوان «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید!» در تویتر راه‌اندازی شد. اکنون که تنور جنگ در سراسر کشور داغ است، شمار زیادی از کاربران تویتر، حمایت‌شان را از نیروهای امنیتی افغانستان اعلام کرده اند.