از قضاوت دیگران نباید بترسیم

صبح کابل
از قضاوت دیگران نباید بترسیم

در کشور ما افغانستان، یکی از عادت‌های بدی که در همگی ما دیده می‌شود، این است که ما همیشه در تلاش استیم که دیگران را مورد قضاوت قرار دهیم؛ اما نباید یاد مان نرود؛ همان طور که ما دیگران را مورد قضاوت قرار می‌دهیم، ممکن است که خود مان نیز مورد قضاوت قرار بگیریم و معمولا در تلاش استیم تا از این قضاوت‌ها فرار کنیم و یا این که می‌ترسیم؛ اما نباید این گونه باشد.

ترس از قضاوت دیگران می‌تواند در همه افراد وجود داشته باشد؛ چرا که همه‌ی ما انسان‌ها موجوداتی اجتماعی استیم و از نظرهای دیگران در باره‌ی خود تأثیر می‌پذیریم؛ اما گاهی اوقات ترس از قضاوت، شدت بسیار زیادی پیدا می‌کند؛ به طوری که افراد دائما نگران این استند که دیگران در باره‌ی آن‌ها چه فکری می‌کنند. این افکار می‌توانند بسیار آسیب‌زا باشند و جلو رشد و پیشرفت فردی را بگیرند. اگر شما نیز دچار این مشکل استید و می‌خواهید بر ترس از قضاوت دیگران غلبه کنید.

ترس از قضاوت دیگران؛ راهکارهایی برای غلبه کردن
ممکن است ترس‌های بسیاری در ما وجود داشته باشد که به ابعاد شخصیتی ‌مان مربوط می‌شود؛ مانند ترس از صحبت کردن در جمع. راه‌ حل علم روان‌شناسی تحلیل و روبه‌رو شدن با این ترس‌هاست. افکاری که شما در ذهن دارید، کلید اصلی پیدایش انواع هیجانات و رفتارها استند. تا زمانی که افکار مخربی در سر داشته باشید، نمی‌توانید توقع زندگی شاد و مؤثری را داشته باشید. ترس از قضاوت دیگران در واقع، به معنای افکار دائمی و تکرار شونده در مورد نحوه‌ی ارزیابی دیگران در مورد ماست. برای این که بتوانید از شر این افکار و احساسات ناخوشایندی که در پی آن می‌آید خلاص شوید، به راهکارهای زیر توجه کنید:

۱- نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید

اگر شما شناخت درستی از خود داشته باشید و از توان‌مندی‌ها و ضعف‌های خود آگاه باشید، دیگر دائما نگران بازخوردهای منفی دیگران نخواهید بود. تلاش کنید تا به خودآگاهی بیشتری در مورد توانایی‌های خود دست یابید. اگر شما شناخت کاملی از مهارت‌ها، نقاط ضعف، آسیب‌پذیری‌ها و نقاط قوت خود داشته باشید، دیگر از قضاوت دیگران چندان تحت تأثیر قرار نمی‌گیرید.

۲- ترس از قضاوت دیگران؛ برای خودتان اولویت قائل شوید

زمانی که شما اجازه می‌دهید دیگران با قضاوت‌های شان ادراک شما را از خود تان تحت تأثیر قرار دهند؛ یعنی شما دائم دیگران را در اولویت قرار می‌دهید و به آن‌ها قدرت تأثیرگذاری در زندگی ‌تان را اعطا می‌کنید. به این نکته توجه داشته باشید که هیچ‌کس اندازه‌‌ی خود شما، شما را نمی‌شناسد. در نتیجه آن کسی که تصویر نهایی را از شما، مهارت‌ها و  توانایی‌های تان می‌سازد، تنها خود تان استید. دیگران تنها بخشی از این تصویر را تشکیل می‌دهند؛ پس نگذارید که آن‌ها نقش اصلی را بازی کنند.

۳- شما مسؤول کنترل فکر دیگران نیستید
یکی از خطاهای فکری‌ای که باعث می‌شود افراد دائما نگران قضاوت و نظر دیگران در مورد خود باشند، این است که فکر می‌کنند مسؤول افکار دیگران استند. شما تنها مسؤولیتی که دارید، مسؤولیت در قبال رفتارهای تان است. در حقیقت، شما تنها می‌توانید رفتارهای خودتان را کنترل کنید و مسؤول افکار دیگران نیستید.

۴- ترس از قضاوت دیگران؛ در لحظه زندگی کنید
بسیاری از ما  هرگز در لحظه از آنچه بر ما می‌گذرد آگاهی نداریم. در حقیقت اکثر اوقات به جای این که محیط‌ مان را تجربه کنیم، در افکار خود غرق می‌شویم. زندگی دائمی در خانه‌ی ذهن، باعث می‌شود که ما بیشتر در افکار آسیب‌زا درگیر شویم. برای این که بتوانید در لحظه زندگی کنید و از شر افکار منفی خود خلاص شوید، لازم است که با تمام حواس پنجگانه‌ی خود درگیر محیط پیرامون تان شوید. تمرین‌های ذهن‌آگاهی کمک بسیاری به شما می‌کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله‌ی ذهن‌آگاهی مراجعه کنید.

۵- احتمال وجود برخی از اختلالات روان‌شناختی 
ترس از قضاوت دیگران می‌تواند علامتی از اختلالات روان‌شناختی مثل اختلال فوبیای اجتماعی باشد. در این اختلال، فرد نمی‌تواند در حضور جمع عمل‌کرد مناسبی داشته باشد؛ چرا که دائما نگران نحوه‌ی قضاوت و ارزیابی آن‌هاست.

اگر در نهایت هر کدام از ما این شیوه‌ها را جدی بگیریم و در نظر داشته باشیم، می‌توانیم به این ترس خود غلبه کنیم و آن گاه است که دیگر قضاوت افراد نمی‌تواند بر شخصیت و رفتارهای شما تأثیر داشته باشد.