تازه‌های کرونا در جهان؛ از هشدار فقر مطلق در آسیا تا شکستن رکورد بیکاری در امریکا

علی شیر شهیر
تازه‌های کرونا در جهان؛ از هشدار فقر مطلق در آسیا تا شکستن رکورد بیکاری در امریکا

سازمان بهداشت جهانی، اعلام کرده است که در روزهای آینده، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا از مرز یک میلیون نفر خواهد گذشت.

به گزارش دانشگاه جانز هاپکینز که روند کرونا را دنبال می‌کند، در ساعات صبح روز پنج‌شنبه، تعداد کسانی که آزمایش کرونای آن‌ها مثبت بوده است، بالغ بر ۹۳۷.۷۸۳ نفر و تعداد تلفات ناشی از عوارض این بیماری در سراسر جهان، به ۴۷.۲۶۱ نفر رسیده است.

گفته می‌شود که با توجه به کم‌بود «کیت»های آزمایش ابتلا به کرونا، و نیز موارد چشم‌گیری از ابتلا با عوارض خفیف و روش‌های شمارش تلفات، آمار واقعی ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از کووید-۱۹ به مراتب بیش از این باشد.

هشدار بانک جهانی از فقر مطلق در آسیا

بانک جهانی هشدار داده که انتظار می‌رود اپیدمی کرونا به گونه‌ی چشم‌گیری رشد اقتصادی در چین و شرق آسیا را کند کرده و میلیون‌ها نفر را به فقر بکشاند.

بانک جهانی در گزارشی که در ارتباط با پیش‌بینی وضع اقتصاد در روز دوشنبه منتشر کرد، گفت در بدترین سناریو، این منطقه ممکن است با بیش‌ترین شاخص سقوط اقتصادی پس از بحران مالی بیست و چند سال پیش روبه‌رو شود.

پیامد اپیدمی کرونا احتمالا اقتصاد آسیای جنوب شرقی را در سال ۲۰۲۰ نیم درصد کاهش خواهد داد که به معنی آن است که  فقر – با شاخص عایدی ۴.۴۵ دالر در روز- گریبان ۱۱ میلیون نفر را خواهد گرفت.

این ارزیابی با گزارش‌های اولیه‌ی بانک جهانی مبنی بر این که روند رشد اقتصادی در سال جاری در سطحی خواهد بود که ۳۵ میلیون نفر – از جمله ۲۵ میلیون نفر در چین – را از چنگال فقر نجات دهد، در تضاد مطلق است.

بانک جهانی تعهد کرده به فوریت مبلغ ۱۰.۷۳ میلیارد پوند کمک مالی به تقویت واکنش‌های کشورهای درحال توسعه به پیامد‌های کرونا اختصاص دهد. علاوه بر این، انتظار می‌رود مبلغ ۱۲۲.۶۴ میلیارد پوند نیز در طول ۱۵ ماه آینده برای حمایت از فقرا و اقشار آسیب‌پذیر کنار گذاشته شود.

از سویی هم صندوق بین‌المللی پول (IMF) می‌گوید در صورت لزوم مبلغ ۸۰۰ میلیارد پوند را به صورت وام به حمایت از کشورهایی اختصاص خواهد داد که آماج ویروس کرونا قرار گرفته اند.

آزمایش دو واکسن بالقوه‌ی کرونا در استرالیا

پژوهش‌گران استرالیایی در تلاش برای کنترل شیوع ویروس کرونا، آزمایش یک واکسن بالقوه‌ی کووید-۱۹ را که «نقطه‌ی عطفی حیاتی» خوانده اند، آغاز کردند

آژانس علوم ملی استرالیا، نخستین مرحله‌ی آزمایش غیربالینی واکسن کرونا را که با هم‌کاری دانشگاه آکسفورد و مؤسسه‌ی امریکایی «اینوویو فارماسوتیکالز»  تولید شده، آغاز کرده است.

این آزمایش توسط نهادی موسوم به «سازمان پژوهشی علوم مشترک‌المنافع و صنایع» (سی اس آی آر او) در آزمایش‌گاه‌های حفاظت‌شده‌ی امنیت بیولوژیک در نزدیکی ملبورن با تزریق به نوعی موش خرما به عمل گذاشته می‌شود. تحقیقات نشان داده که این حیوان به ویژه مستعد ابتلا به کووید-۱۹ است.

هشدار ترامپ از دو هفته‌ی دردناک برای امریکا

هم‌زمان با افزایش شمار مبتلایان به کووید-۱۹ در امریکا به حدود ۱۹۰ هزار نفر و جان‌باختن حدود ۴ هزار نفر، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات‌متحده، اعلام کرد که دو هفته‌ی پیش رو «خیلی ‌خیلی دردناک» خواهد بود. او، از امریکایی‌ها خواست که خود شان را برای این دو هفته‌ی سخت آماده کنند.

ترامپ در حالی از شرایط دشوار پیش ‌رو سخن می‌گوید که نتیجه‌ی یک مدل‌سازی، مرگ ۲۴۰ هزار امریکایی در نتیجه‌ی‌ همه‌گیری کووید-۱۹ (کروناویروس) را پیش‌بینی کرده است.

قرنطین شدن سراسر هند

با شیوع ویروس کرونا در هند، حکومت این کشور در مرحله‌ی اول تصمیم به تعطیلی  تاج‌محل و کلیه موزه‌ها و مراکز گردش‌گری گرفت. این مراکز تا روز ۳۱ مارچ تعطیل شد و با توجه به افزایش افراد مبتلا به ویروس کرونا، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، روز سه‌شنبه (۲۴ مارچ) طی یک پیام تلویزیونی، دستور قرنطین سراسری در این کشور را به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا صادر کرد.

مودی در پیام خود به مردم هند گفت: «اگر شما در این ۲۱ روز، قرنطین را اجرایی نکنید، ممکن است خانواده‌ی شما تا ۲۱ سال آینده با مشکل مواجه باشد و تعدادی از خانواده‌ها کاملا نابود خواهند شد.»

بر اساس قانون اساسی هند مصوب ۱۹۸۷، افرادی که قوانین مربوط به شیوع بیماری واگیردار را نقض کنند، به شش ماه زندان و پرداخت ۱۵ دالر جریمه محکوم می‌شوند. دهلی نو تمام رفت‌وآمدهای شهری، بین‌شهری و بین‌المللی، از جمله حرکت اتوبوس‌ها، قطارها و پرواز هواپیماها را متوقف کرد.

با آن که چین منشا ویروس کرونا است؛ اما این کشور در ابتدای قرنطین منطقه‌ی ووهان را در دستور کار قرار داد. با توجه به تجربه‌ی بقیه کشورهای درگیر با ویروس کرونا و تأثیر تدریجی ویروس کرونا بر اقتصاد و جامعه، دولت هند تصمیم به قرنطین سراسری این کشور با جمعیت بیش از ۱.۳ میلیارد نفر گرفته است.

 امکانات و زیرساختار درمانی هند، قابل قیاس با کره‌ی جنوبی نیست  که بتواند جواب‌گوی بیماران مبتلا به ویروس کرونا باشد. با توجه به مشکلات زیرساختاری هند، قرنطین سراسری، تصمیم منطقی دولت این کشور برای کاهش تأثیر ویروس کرونا عنوان می‌شود.

ایران خواستار لغو تحریم‌های امریکا شد

حسن روحانی، در جلسه‌ی هیأت دولت ایران گفته است، به هر دلیلی که امریکا پیش‌تر، تحریم‌هایی علیه ایران وضع کرده است، باید به دلیل کرونا آن‌ها را لغو یا تعلیق کند.

او به امریکایی‌ها هشدار داده که ویروس کرونا مرز و کشور نمی‌شناسد و اگر کشوری نتواند با کرونا مقابله کند، این ویروس مجددا در کشورهای دیگر فراگیر می‌شود.

 پیش از این سخنان روحانی، مایک پمپیو، وزیر خارجه‌ی امریکا، تعلیق بخشی از تحریم‌های ایران را منتفی ندانست. مایک پمپیو، ضمن تأکید دوباره بر این که دارو و غذا تحریم نبوده، نیست و نخواهد بود، در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال تعدیل تحریم‌های ایران گفت: «ما همه سیاست‌های خود را به‌ طور منظم مورد بازبینی قرار داده و برآورد می‌کنیم. پس پاسخ به این پرسش که آیا بازنگری می‌کنیم این است که «البته».

اما امروز جمعه، دونالد ترمپ، رییس‌جمهوری امریکا، اعلام کرد که کسی به‌ صورت رسمی از آن‌ها، خواستار لغو تحریم‌ها نشده است.

تمدید یک ماهه‌ی قرنطین خانگی در روسیه

در حالی که روسیه با سیر صعودی شیوع ویروس کووید-۱۹ مواجه است، ولادیمیر پوتین، در یک بیانیه‌ی تلویزیونی، فرمان قرنطین خانگی را تا پایان ماه جاری میلادی تمدید کرده است.

تدابیر نه چندان مشخص آقای پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، برای هر کدام از مناطق ۱۳گانه‌ی زمانی روسیه، متفاوت خواهد بود. در بعضی نقاط مخصوصا، مناطق دورافتاده از مرکز شهر، شهروندان قادر به ادامه‌ی بخش زیادی از فعالیت‌های معمول تجاری خواهند بود. در حالی که در مسکو جایی که اکثر موارد ابتلا به ویروس کرونا قرار دارد، شدیدترین مقررات سخت‌گیرانه در جهان  در حال اجرا است.

در حالی که مقام‌های روسیه برای کنترل خطر ویروس کرونا در پایتخت، سخت تلاش می‌کنند، آقای پوتین گفته: «ویروس کرونا خطر بزرگی است برای مسکو؛ جایی که با وجود وضع تدابیری از سوی دولت‌های ملی و محلی، ما هنوز نتوانسته‌ ایم بر اوضاع مسلط شویم.»

رکورد بیکاری در امریکا شسکت

وزارت کار امریکا، روز پنج‌شنبه گزارش داده است که هفته‌ی گذشته، بیش از شش میلیون و شش‌صد هزار نفر در این کشور برای دریافت مزایای بیمه‌ی‌ بیکاری ثبت‌نام کرده ‌اند، تا برای دومین هفته مرزهای رکورد تاریخی بیکاری در این کشور جابه‌جا شود.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، این آمار جدید، تعداد لشکر بیکاران جدید پس از شیوع ویروس کرونا را به ۱۰ میلیون نفر رسانده است. چنین اعدادی هم از نظر وسعت و ابعاد آن و هم از نظر سرعتی که در حال افزایش است، در طول تاریخ امریکا بی‌سابقه است.

تا هفته‌ی پیش،‌ بالاترین نرخ بیکاری در یک هفته به سال ۱۹۸۲ بازمی‌گشت که طی آن، ۶۹۵ هزار نفر بیکار شدند؛ اما بسته‌شدن کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ و اخراج‌ها و به خانه‌فرستادن کارگران و کارمندان در مقیاسی وسیع که به دنبال شیوع ویروس کرونا در ماه گذشته رخ داد، باعث شده است که میزان بیکاری از هر دوره رکود در طول تاریخ آمریکا، بیش‌تر شود.

به گزارش نیویورک تایمز، تأثیرات مخرب ناشی از اپیدمی کرونا، در مراحل اول روی صنایعی مانند گردش‌گری، پذیرایی مثل هتل‌ها و صنایع وابسته به آن بود؛ اما این بیکاری حالا به صنایع دیگر هم رخنه کرده است.

«انجمن مدیریت تأمین» امریکا، روز چهارشنبه با انتشار گزارشی اعلام کرد که در حوزه‌ی صنعت که بعد از «جنگ تجاری» ترامپ با چین، به تازگی شروع به بهبود کرده بود، بار دیگر در حال به اغما فرورفتن است.

سایت‌های شغل‌یابی، یک افت شدید در خصوص تقاضای کار توسط شرکت‌ها را نشان می‌دهند؛ حتا در حوزه‌هایی که ربطی به رکود ندارد؛ مانند آموزش و هم‌چنین خدمات بیمه و بهداشت.

شرکت‌های حقوقی، شرکت‌های نوبنیان و کارمندان بسیاری دیگر شرکت‌ها هم که قبلا به آن‌ها گفته شده بود که می‌توانند از خانه کار کنند، با کم شدن درآمدها، اندک اندک کار خود را از دست می‌دهند.

دولت دونالد ترامپ همراه با سنای امریکا، هفته‌ی گذشته یک بسته‌ی ‌نجات دو تریلیون دالری را تصویب کرد تا با تزریق آن به اقتصاد کشور، از شدت حرکت به سوی رکود اقتصادی شدید بکاهد.