دانش آینده و جنگ آینده

صبح کابل
دانش آینده و جنگ آینده

نویسنده: ایمان نوری، دانش‌جوی روابط بین‌الملل

مقدمه / پیش‌گفتار
در ۱۲۰ سالی که گذشت، بشر از هیچ‌گونه پیشرفتی در علوم معاصر دریغ نکرد؛ از انقلاب صنعتی انگلستان و اختراع ماشین بخار و استفاده از آن در قطار تا ابداع ابزارهای جنگی و وسایط نقلیه و بالاخره ظهور تکنالوژی که جهان را به یک دهکده‌ی کوچک بدل کرده است.
از اختراعاتی که تقریبا می‌شود گفت که به گونه‌ی مکمل انجام یافت تا بزرگ‌ترین اکتشافات علمی قرن در زمین و فضا، همه و همه، ساختاری ظاهرا بدون عیب و نقض را در علم تشکیل داد که سهولت را برای بشر بیشتر کرد؛ اما از سوی دیگر، این اختراع‌ها بهای سنگینی نیز دست بشر داد و بشر را به فکر مجدد واداشت.
ساخت و استعمال نخستین سلاح هسته‌ای، گرم‌شدن زمین، آب‌شدن یخ‌های قطب، کثرت نفوس، نابارورشدن خاک، ازدیاد دست‌ساخته‌ی بشر و از‌بین‌رفتن طبیعت، دیجیتالیزه‌شدن تقریبی زندگی انسان، ظهور هوش مصنوعی، تلفن که تقریبا همه دارایی خصوصی و عمومی یک فرد شده است، در اول شاید با خواندنش به عنوان پرسش/ چالش جدی به نظر نیایند؛ اما در پهلوی دست‌آورد، به عنوان چالش‌های خیلی خطرناک سد راه بشر سبز شده اند.
در این مقاله می‌خواهیم در مورد علوم و تجارب آینده‌ای برای خوانندگان بنویسیم که در شکل‌دهی جهان سایبورگ یا cyberpunk نقش عمده‌‌ای خواهند داشت.

سرما زیستی
در سرمازیستی که دانشی نوبنیاد است، دمای بدن انسان را تاحدی پایین می‌آورند که تا حد ممکن به بافت‌های بدن صدمه نرسد؛ به این امید که بتوان در چند صد سال آینده فرد منجمد را دوباره زنده کرد. در این وضعیت، فرد در حالت نیمه‌مرده قرار می‌گیرد و اغلب افرادی به این سرنوشت تن می‌دهند که به دلیل ابتلا به بیماری‌های بی‌درمان و یا کهولت سن، به آخر خط رسیده اند.
افرادی که امروز برای منجمدشدن داوطلب می‌شوند، به این واقعیت آگاه استند که در حال حاضر، روشی برای بازگشت آن‌ها به زندگی سالم وجود ندارد؛ بلکه فقط امیدوارند که شاید روزی علم به اندازه‌ای پیشرفت کند، که بتواند آن‌ها را دوباره به زندگی بازگرداند. در حال حاضر، بیش از ۱۲۰ نفر در بانک انجماد بنیاد آلکور منجمد شده است و ۱۰۰۵ نفر دیگر نیز در فهرست انجماد و مرگ موقت استند.

واحد پولی مشترک
مردم در صد سال آینده از واحد پولِ یک‌سان استفاده خواهند کرد؛ مثلا: می‌شود گفت که ما انسان‌ها در آینده از واحدهای پولی مختلف خسته می‌شویم و به واحد پولی یگانه روی می‌آوریم.
البته این را هم بدانید که تحولات اقتصادی و تجارت‌های بین‌المللی، باعث یک‌سان‌شدن واحد‌های پولی در سرتاسر جهان می‌شود و این‌گونه به کشورهای فقیر هم فرصت پیشرفت داده می‌شود.

مسافرت‌های فضایی برای مردم
ایران ماسک پرچم‌دار نظریه زندگی دوباره در کره‌ی مریخ است. او از طریق شرکت‌های Tesla و Neuralink در پی ساخت هوش مصنوعی و جابه‌جایی آن در دستگاه دولت و زندگی مردم که در آن مرز حریم خصوصی و عمومی شکسته می‌شود، است.
خیلی از مردم به این موضوع اعتقاد دارند که ممکن است در آینده ایستگاه‌های فضایی و حتا مرکزهای توریستی در فضا ساخته شوند؛ ممکن است تا صد سال دیگر، حتا زمین شاهد لفت‌های متصل از زمین به ماه باشد و با استفاده از تراکتورها و هایپرسونیک‌های فضایی در کمترین زمان و با نازلترین قیمت به مریخ سفر کنند.

انسانِ باهوش توسط نانو تکنالوژی
طبق پیش‌بینی‌ای که دانش‌مندان برای آینده دارند، انسان‌ها باهوش‌تر می‌شوند؛ اما اشتباه نکنید! دلیل باهوشی انسان‌های آینده، عامل‌های ژنتیکی نیست. با پیشرفت علم نانو تکنالوژی، دست‌آوردهای عصب‌شناسی و زیست‌شناسی، انسان‌ها می‌توانند سازوکار هوش و طرز عمل هوش خود شان را به دست بیاورند و با کمک دارو و روش‌های محرک آموزشی، باهوش‌تر می‌شوند.

ارتباط انسان‌ها با هم از طریق فکرکردن (تله‌پاتی)
با پیشرفت علوم عصب‌شناسی و تکنالوژی پیچیده، انسان‌ها می‌توانند از طریق فکرکردن با هم ذهن‌خوانی، احوال‌پرسی و گفت‌وگو داشته باشند.
البته همین حالا هم کیت‌های هوش‌مندی ساخته شده که با اثر روی مغز، می‌تواند توانایی‌های مغز را افزایش بدهد. نمونه‌ی اولیه اش هم چوکی برقی‌ای بود که استیفن هاوکینگ از آن برای گفت‌وگو با اطرافیان خود استفاده می‌کرد.

قطب جنوب قابل سکونت می‌شود
در طول تاریخ، ویروس‌های زیادی در زمین پدیدار شد؛ مثل سارس، مرس، زخم سیاه، آنفلوانزا و حالا هم کرونا؛ ویروس‌هایی که بر طبق منطق و تحقیق، دیده می‌شود که بیشتر این ویروس‌ها توسط انسان‌ها در آزمایشگاه‌ها ساخته شده است.
اگر ویروس‌ها اجازه بدهد، جمعیت جهان رو به افزایش است و اگر تا ۱۰ میلیارد پیش برویم، شاید بتوانیم قطب جنوب را هم مسکونی کنیم.

نانوربات‌ها در رگ‌های بدن سفر می‌کنند
دانش‌مندان صنعت نانوتکنالوژی در حال کار روی پروژه‌ی ربات‌های هوش‌مندی استند که می‌توانند در رگ‌های انسان سفر کنند و توانایی رسیدن به هدف در داخل بدن را دارند و در درون ما به درمان شروع می‌کند.
این نانوربات‌ها حتا می‌توانند به مغز نفوذ کنند و قسمت‌های آسیب‌دیده را ترمیم و بازسازی کنند؛ این نوع ربات‌ها حتا می‌توانند حافظه‌ی انسان را بازسازی کند.

تغییرات آب‌وهوایی کنترل می‌شود
انسان دنبال راهی برای به‌حداقل رساندن خسارت ‌ای خطرناکی است که بر اثر بلاهای طبیعی در پیرامونش وارد می‌شود؛ راه‌هایی که بتواند خسارت‌ها و تغییرات آب‌وهوایی را مهار کند.
ما قسما انسان و قسما ماشین خواهیم بود
تکنالوژی در آینده پیش‌ رو بسیار پیشرفته خواهد بود، بشر قادر خواهد بود که ابزارهای بسیار کوچک را به شکل مسقیم در بدن شان نصب کنند که ‌آن‌ها را در برابر امراض قوی‌تر خواهد کرد. ما هم‌چنان قادر خواهیم بود تا تنها با فکرکردن، به چیزهایی مثل انترنت دست‌رسی فوری پیدا کنیم.
ژن‌های ابرانسانی خواهیم داشت
دانشمندان حتا از همین اکنون مشغول دست‌کاری و بهترسازی ژن انسان است. زمانی خواهد رسید که ما ژن‌های قوی‌تر و استخوان‌های محکم‌تر خواهیم داشت؛ حتا قادر خواهیم بود که شنوایی و بینایی مان را افزایش بدهیم.

ما کمپیوترهای ابر-سریع خواهیم داشت
تکنالوژی با سرعتی که پیش می‌رود، این امکان را به بشر می‌دهد که یک هزار سال بعد، کمپیوترهای خیلی سریع داشته باشند. معلوم نیست آن نوع کمپیوترها چگونه خواهد بود؛ اما کمپیوترهای کوانتمی، این امکان را به بشر خواهد داد. هم‌چنان کمپیوترهای آینده، هوش مصنوعی خواهد داشت که می‌تواند همه مشکلات حل‌ناشدنی را حل کند. کمپیوترهای آینده از بشر نیز هوشیارتر خواهد بود.

پیامد‌های منفی دانش آینده چه خواهد بود؟
موارد زیر از جمله پیامدهای اسفبار دانش آینده خواهد بود :
احتمالا در سیاره دیگری زندگی خواهیم کرد
برای این که نسل بشر دوام بیاورد، ما باید به سیاره‌ی دیگری کوچ کنیم. اکنون هم دانش‌مندان تقریبا چهل میلیارد سیاره‌ی هم‌سان و همانند زمین را تنها در همین کهکشان خود مان کشف کرده اند. احتمال خیلی زیاد است که بشر یک هزار سال بعد در سیاره‌ی دیگری ساکن شود.

جنگ اقماری
خطرناک‌ترین مرحله‌ی جنگ هسته‌ای، جنگ اقماری است؛ به این معنا که پرتاب کلاهک هسته‌ای از اقمار مصنوعی در مدار زمین به اهداف مورد نظر توسط قدرت‌های بزرگ، خطر امنیت آسمان‌های باز را به گونه‌ی جدی تهدید می‌کند. سه کشور؛ امریکا، روسیه و چین، با نصب کلاهک‌های هسته‌ای به اقمار مصنوعی پرتاب‌شده‌ی شان در ایستگاه بین‌المللی و ساختن تاسیسات هسته‌ای در کره‌ی ماه، سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی را آغاز کرده اند.

پول‌های مجازی بیت‌کوین
بیت‌کوین یک رمز ارز مجازی است که تقریباً مشابه با کارکردهای پول امروزی است؛ اما قابل لمس نیست. این ارز مجازی، از نظر فنی، نخستین پول دیجیتال غیرمتمرکز است که تمرکززدایی سرمایه نخستین هدف آن است؛ زیرا بدون مرجعی به اسم بانک مرکزی یا مسئول آن، کار می‌کند. نخستین پولی که توسط بیت‌کوین تهدید می‌شود، دالر امریکایی است. تمرکززدایی ثروت و سرمایه، اولین هدف ارز دیجیتالی بیت‌کوین است که قدرت‌های بزرگ موافق آن نیستند؛ چون زدودن ثروت از چنگ قدرت‌های بزرگ، چالش‌های اقتصادی را به بار آورده و بحران امنیتی-سیاسی از دل آن بیرون می‌زند. بیت‌کوین، تتر، ایتریوم، لایت بیت‌کوین و ترون، از ابزارهایی اند که از همین حالا امنیت اقتصادی قدرت‌های بزرگ را تهدید می‌کند.

هوش مصنوعی (artificial intelligence)
هوش مصنوعی جانشین انسان بر روی زمین است؛ زیرا این تکنالوژی که حاصل استفاده‌ی حداکثری نیروی مغز انسان در آن است؛ حتا در ابعادی حساس‌تر و دقیق‌تر از انسان عمل می‌کند و تصمیم می‌گیرد. نخستین هدف هوش مصنوعی، حکومت و دولت و سپس زندگی مردم و حریم خصوصی تک‌ تک انسان‌های روی زمین است.
هوش مصنوعی از همین حالا در بحث‌های کلان جهانی و در نقشه‌های بزرگ جهانی مورد بحث و استفاده است و به زودی، به گونه‌ی قانونی و مشروع ظهور خواهد کرد. هوش مصنوعی معنای زندگی را می‌زداید و خانواده‌ها در چوکات آن از هم فرو می‌پاشند و زندگی دیجیتالی تحت تعقیب، برای انسان زجرآور و کسل‌کننده خواهد شد.

جنگ آب
جنگ نهایی زمین جنگ آب است. با گرم‌شدن زمین، جنگ نهایی تمدن بشر بر سر مالکیت و قیمومت آب است. جنگ آب، قدرت‌های بزرگ را به این نتیجه می‌رساند که دیگر نفت، طلا و سایر معادن زمین، برای بشر زندگی‌بخش نیستند و تنها آب است که جایگاه قدرت‌های جهان را تعیین خواهد کرد. به این معنا که در آینده، این شعار در ذهن رهبران جهان زمزمه خواهد شد: «آب بیشتر، قدرت بیشتر» و یا اگر قدرت می‌خواهید، آب به دست بیاورید، حفظش کنید و در قید خود داشته باشید.