سازمان جهانی صحت، چین را عاری از ملاریا اعلام کرد

صبح کابل
سازمان جهانی صحت، چین را عاری از ملاریا اعلام کرد

سازمان جهانی صحت، چین را پس از هفتاد سال زحمت برای ریشه‌کن کردن ملاریا، کشور عاری از ملاریا اعلام کرد.

تدروس ادهانوم، دبیر کل سازمان جهانی صحت، در این مورد گفت: «ما به مردم چین برای پاک‌سازی ملاریا تبریک می‌گوییم. موفقیت آن‌ها به سادگی به دست نیامده؛ بل که بعد از دهه‌ها فعالیت مداوم و هدف‌مند تواستند به دستش بیاورند. با اعلام این خبر، چین به جمع کشوران در حال رشد می‌پیوندد که ثابت می‌کند جهان بدون ملاریا هدف غیرقابل دست‌رسی نیست.»

در دهه‌ی ۱۹۴۰ میلادی، چین معمولا سالانه ۳۰ میلیون مورد ابتلا به ملاریا را گزارش می‌کرد. از آن زمان به بعد، دولت چین تلاش‌ها و یارانه‌هایی را رهبری کرد که به کاهش تدریجی موارد ابتلا انجامید.

به گفته‌ی سازمان جهانی صحت، چین دهه‌ها قبل ادویه‌ی جلوگیری از بیماری‌ها را در محله‌هایی که احتمالش می‌رفت در خطر ابتلا است، توزیع کرد. مناطق تولید مثل مگس‌ها به طور نظام‌مندی کاهش داده شد و دفع‌کننده‌های حشرات همراه با جال‌های محافظ به طور وسیع در دست‌رس گذاشته شد.

یک آزمایش علمی در ۱۹۶۷ میلادی، برای دریافت درمان‌های جدید ملاریا منجر به کشف آرتمیسینین شد که ترکیب اصلی درمان‌های مبتی بر آرتمیسین(ACTS)  است.

در دهه‌ی ۱۹۸۰ میلادی، چین از جمله اولین کشورهایی بود که استفاده‌ی گسترده از جال‌های حشره‌کش درمانی را برای جلوگیری از مالاریا آزمایش کرد.

در دهه‌ی ۱۹۹۰ میلادی، آمار مبتلایان چین به ۱۱۷۰۰۰ کاهش یافته بود و مرگ و میر ۹۵٪ کاهش یافته بود. از سال ۲۰۰۳، چین تلاش‎هایش را حتا از این هم بیش‌تر کرد. تعداد مبتلایان سالانه به ۵۰۰۰ مورد در سال کاهش یافت.

برای اعلام شدن به عنوان یک کشور عاری از ملاریا، کشورها می‌توانند پس از سه سال بدون هیچ مورد ابتلا از باشندگان اصیل، برای صدور گواهی‌نامه سازمان جهانی بهداشت اقدام کنند. به دنبال آن، برنامه‌ی ارایه‌ی شواهد و نشان‌دادن ظرفیت جلوگیری از شیوع بیماری انجام می‌شود.

چین پس از چهار سال متوالی صفر مورد ابتلا، در سال ۲۰۲۰ میلادی، برای صدور گواهی‌نامه‌ی سازمان جهانی صحت درخواست ارایه کرد. کارشناسان در ماه می سال روان، برای بررسی وضعیت بدون مالاریا و آمادگی برای جلوگیری از شیوع در آینده، به این کشور سفر کردند.