سیاسیون افغانستان: صلح نسبت به انتخابات اولویت دارد

عبدالرازق اختیاربیگ
سیاسیون افغانستان: صلح نسبت به انتخابات اولویت دارد

در حالی که کمتر از چهار روز به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری فرصت باقی مانده و کمیسیون انتخابات از تکمیل شدن آمادگی‌ها برای برگزاری این پروسه‌ی مهم خبر داده است، شماری از سیاسیون افغانستان به شمول حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین، یونس قانونی، اسماعیل خان، عطامحمد نور و شمار دیگر از چهره‌های سیاسی می‌گویند که گفت‌وگوهای صلح نسبت به برگزاری انتخابات در اولویت قرار دارد.

در بیانیه‌ی مشترکی که روز دوشنبه (۱سنبله) از سوی این سیاسیون منتشر شده، آمده است که برگزاری انتخابات در شرایط کنونی نمی‌تواند دامنه‌ی بحران‌های موجود را کوتاه کند؛ بلکه سبب ادامه‌ی خون‌ریزی و کشتار مردم می‌شود.

آنان ضمن این که تأکید کرده اند صلح نسبت به انتخابات در اولویت قرار دارد، همچنان گفته اند که گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان باید از سرگرفته شود.

این در حالی است که حکومت افغانستان اعلام کرده که تلاش‌های خود برای پیش‌برد پروسه‌ی صلح را تا پس از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری، متوقف کرده است.

محمد اشرف‌غنی، رییس‌جمهور افغانستان و نامزد ریاست‌جمهوری می‌گوید که هیچ بدیلی برای انتخابات وجود ندارد و تنها رییس‌جمهور آینده‌ی افغانستان می‌تواند در مورد گفت‌وگوهای صلح تصمیم بگیرد.

افزون بر رییس‌جمهور، مردم افغانستان نیز خواستار برگزاری انتخابات اند و بر ادامه‌ی نظام جمهوری تأکید دارند.

همزمان با این، مسؤولان کمیسیون انتخابات نیز تأکید کرده اند که تمام آمادگی‌ها برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری گرفته شده است. بر اساس معلومات این کمیسیون، روند انتقال مواد حساس انتخابات به ولایت‌ها و ولسوالی‌ها نیز تکمیل شده است.

اما در بیانیه‌ی این چهره‌های سیاسی آمده است که کمیسیون انتخابات نمی‌تواند شفافیت انتخابات را تضمین کند و این مسأله‌ سبب خواهد شد که مردم اعتماد شان را نسبت به تمام‌ پروسه‌های ملی از دست بدهند.

آنان به این باور اند که ابتدا باید گفت‌وگوهای صلح به پایان برسد؛ پس از آن که توافقی میان طالبان و حکومت افغانستان به میان آمد، انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شود.

در این بیانیه آمده است: «توجه به روند صلح را نمی‌توان و نباید به تعویق انداخت؛ بلکه باید تمام توجه و هم خود را متوجه تأمین صلح و پایان خون‌ریزی در کشور کرد. صلح تحقق نخواهد یافت مگر این که هیأت افغانستان‌شمول مردم و دولت افغانستان با تحریک طالبان هرچه زودتر مستقیما و مستقلانه به گفت‌وگو بپردازد.»

این چهره‌های سیاسی بر از سرگیری گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان تأکید کرده و می‌گویند که از سرگیری این گفت‌وگوها به آغاز مذاکرات بین‌الافغانی می‌انجامد.

آنان همچنان گفته اند که از تحریک طالبان خواهند خواست تا با هیأت ملی و افغانستان‌شمول مردم و دولت افغانستان به گونه‌ی مستقیم گفت‌وگو کنند.

این سیاست‌گران، در حالی بر تعویق انتخابات و از سرگیری گفت‌وگوهای صلح تأکید می‌کنند که پیش از این افراد بارها تلاش کردند در گفت‌وگو با طالبان، حکومت افغانستان را دور بزنند و برای همین منظور دو بار در مسکو با نمایندگان طالبان دیدار کردند؛ اما گفت‌وگوهای شان با طالبان نتیجه‌ی مطلوب به همراه نداشته است.

این در حالی است که به تازگی دونالد  ترامپ، رییس‌جمهور امریکا در واکنش به حمله‌ی انتحاری در منطقه‌ی شش‌درک کابل که در آن یک سرباز خارجی نیز کشته شد، گفت‌وگوهای صلح با گروه طالبان را متوقف کرد. هرچند آقای ترامپ چند روز بعد دلیل لغو مذاکرات را نپذیرفتن آتش‌بس از سوی طالبان دانست.

طالبان نیز در واکنش به لغو این مذاکرات هشدار داده بودند که امریکا بیشتر از هر کشوری از این تصمیم متضرر خواهد شد.