هشدار کمیته‌ی بین‌المللی نجات از فروپاشی نظام صحی افغانستان؛ احتمالا ۹۰ درصد مراکز صحی بسته شوند

صبح کابل
هشدار کمیته‌ی بین‌المللی نجات از فروپاشی نظام صحی افغانستان؛ احتمالا ۹۰ درصد مراکز صحی بسته شوند

کمیته‌ی بین‌المللی نجات اخیرا در گزارشی از احتمال فروپاشی نظام صحی در افغانستان هشدار داده و گفته است که احتمالا ۹۰ درصد مراکز صحی به شمول کلینک‌ها در این کشور بسته شوند.

در گزارشی که ناوقت روز گذشته -جمعه، ۱۷ جدی-، از سوی این کمیته به نشر رسیده، آمده است که دولت پیشین افغانستان برای تأمین نیازمندی‌ها به ویژه پرداخت معاش کارمندان خود به کمک‌های خارجی وابسته بود و با سقوط افغانستان به دست طالبان، چالش‌های فراوانی در برابر نظام صحی وجود آمده است.

در گزارش، آمده است که با قدرت‌گرفتن طالبان، نهادهای کمک‌کننده‌ی بین‌المللی بخش بزرگی از کمک‌های شان را به حالت تعلیق درآورده و میلیاردها دالر از دارایی‌های این کشور مسدود شده است.

کمیته‌ی بین‌المللی نجات، تأکید کرده است که با بسته‌شدن مراکز صحی به ویژه کلینک‌ها، رفاه میلیون انسان در افغانستان به خطر می‌افتد و میلیون‌ها نفر از عرضه‌ی خدمات صحی محروم خواهند شد.

بر اساس این گزارش، پیش از سقوط افغانستان، ۷۵ درصد بودجه‌ی حکومت را جامعه‌ی بین‌المللی پرداخت می‌کرد و اقتصاد افغانستان بیش‌تر متکی به کمک‌های خارجی بود. همین گونه، بیش‌‌تر از ۳۰ میلیون شهروند این کشور از طریق برنامه‌ای که تحت مدیریت بانک جهانی بود به خدمات صحی دست‌رسی داشتند.

با این حال، کمیته‌ی بین‌المللی نجات از عمیق‌ترشدن ناامنی غذایی در سال ۲۰۲۲ میلادی نیز خبر داده و گفته است که در حال حاضر افغانستان با خشک‌سالی، کمبود مواد غذایی و افزایش قیمت‌ها مواجه است.

در گزارش، آمده است که احتمالا دارد تا اوایل سال روان میلادی، ۵۵ درصد شهروندان افغانستان با ناامنی غذایی حاد روبه‌رو شوند و این ممکن است که سبب آوارگی افراد بیش‌تری از خانه‌ و منطقه‌ی شان شود.

این کمیته، هم‌چنان گفته است که بحران‌های کنونی تأثیر مستقیمی بر وضعیت و زنان و دختران افغانستان می‌گذارد و آن‌ها را بیش‌تر از هر زمان دیگر در معرض خطر خشونت‌های جنسیتی و ازدواج زیر سن قرار می‌دهند.