تعلیق تحصیل دختران افغان از سوی طالبان؛ «این تصمیم طالبان شرم‌آور است»

فاطمه حسن‌زاده
تعلیق تحصیل دختران افغان از سوی طالبان؛ «این تصمیم طالبان شرم‌آور است»

وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان روز سه‌شنبه -۲۹ قوس-، با صدور یک مکتوب، تحصیل دختران دانش‌جو را نیز تعلیق کرده است.

در این مکتوب که از سوی وزارت تحصیلات عالی طالبان نشر شده، آمده است که تحصیل دختران تا امر ثانی به حالت تعلیق درآمده است.

طالبان به دانشگاه‌های خصوصی و دولتی دستور داده است که تا تصمیم بعدی باید تحصیل دختران را معطل کنند.

بر اساس مکتوب، این تصمیم از سوی کابینه‌ی طالبان گرفته شده و پای آن، ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان امضا کرده است.

تصمیم تازه‌ی طالبان در مورد تعلیق تحصیل دختران افغانستان با واکنش‌های گسترده جهانی روبه‌رو شده است. دیدبان حقوق بشر پس از نشر این مکتوب، آن را شرم‌آور خواند.

این نهاد سه‌شنبه‌شب -۲۹ قوس-، گفته است که تصمیم تازه‌ی طالبان، حقوق زنان و دختران افغان را نقض می‌کند.

به گفته‌ی دیدبان حقوق بشر، طالبان با گرفتن چنین تصامیمی، نشان داده‌اند که به حقوق اساسی مردم افغانستان به ویژه زنان احترام نمی‌گذارند.

هم‌چنان ریچارد بنت، گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، گفته است طالبان باید در مورد تصمیم اخیر شان تجدید نظر کنند؛ زیرا این فیصله‌ی شان، نشان‌دهنده‌ی نقض بیش‌تر حق آموزش برابر و محو زنان از جامعه‌ی افغانستان است.

آقای بنت، تأکید کرده است که طالبان باید بگذارند که دختران افغانستان بیاموزند.

در همین حال، سفارت آلمان در کابل نیز تصمیم طالبان در مورد تعلیق تحصیل دختران را ناراحت‌کننده خوانده است و در ادامه، گفته: «این ضربه‌ای است برای همه‌ی زنان و دختران افغانستان که می‌خواهند در دانشگاه تحصیل کنند و چشم‌انداز شغلی داشته باشند.»

زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی پیشین امریکا در بخش صلح افغانستان نیز، به این تصمیم طالبان واکنش نشان داده است.

آقای خلیل‌زاد، گفته است که تعلیق تحصیل دخترانه از سوی شاخه‌ای درون طالبان، شوکه‌کننده و غیر قابل درک است.

او، افزوده است: «برای این‌کار هیچ چیزی در اسلام و تاریخ افغانستان وجود ندارد که چنین تصمیمی را توجیه کند. عالمان برجسته‌ی اسلام در افغانستان و سراسر جهان به ما یادآوری می‌کنند که آموزش برای زنان و مردان یک اصل اساسی در اسلام است.»

همین‌گونه شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، این تصمیم طالبان به گونه‌ی «زنده‌ به گور» کردن زنان و دختران افغانستان خوانده و گفته است: «شرم و نفرین نثار «حاکمانی» که این ستم و نابرابری را تحمیل می‌کنند و‌ آنانی که این وحشت را توجیه می‌کنند.»