دیبرا لاینز: جنگ افغانستان وارد فاز مرگ‌بارتری شده است

صبح کابل
دیبرا لاینز: جنگ افغانستان وارد فاز مرگ‌بارتری شده است

دیبرا لاینز، نماینده‌ی  ویژه‌ی سازمان ملل متحد افغانستان، می‌گوید که جنگ افغانستان در هفته‌های گذشته وارد فاز جدیدی شده که مرگ‌بارتر و مخرب‌تر است.

بانو لاینز که شام‌گاه جمعه -۱۵ اسد-، در نشست فوق‌العاده‌ی شورای امنیت سازمان ملل صحبت می‌کرد، گفت که طالبان حملات خود را بر مراکز ولایت‌ها آغاز کرده و این استراتژی طالبان، تلفات انسانی را نیز به دنبال داشته که به شدت ناراحت‌کننده است.

بانو لاینز، گفت که پس از آغاز حملات طالبان بر شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند به تاریخ ۲۸ جولای، دست‌کم ۱۰۴ غیر نظامی کشته و ۴۰۳ غیر نظامی دیگر زخمی شده اند.

او افزود که شفاخانه‌ها در این ولایت، دیگر ظرفیت پذیرش زخمی‌ها را ندارد. طالبان راه‌های ورودی و خروجی بر شهر لشکرگاه را بسته اند و منابع مواد غذایی در این شهر کاهش یافته و این احتمال وجود دارد که در روزهای آینده این شهر با کمبود مواد غذایی و کمبود تجهیزات پزشکی روبه‌رو شود.

به گفته‌ی بانو لاینز، پس از آغاز حملات طالبان در ولایت کندهار، بیش از ۴۶۰ غیرنظامی کشته و زخمی شدند و در هرات نیز، بیش‌تر از ۱۳۵ غیرنظامی کشته‌ و زخمی شده اند که در مجموع، تلفات غیر نظامیان در یک ماه گذشته در ولایت‌های هرات، کندهار و هلمند به بیش از یک هزار نفر می‌رسد.

نماینده‌ی سازمان ملل متحد در افغانستان، گفت که در حال حاضر نوع متفاوتی از جنگ در این کشور جریان دارد که ممکن است حوادث سوریه و سارایوو تکرار شود.

بانو لاینز، گفت که در سه سال گذشته، جامعه‌ی بین‌الملل، اعضای شورای امنیت سازمان و یوناما با طالبان به عنوان شریک بالقوه صلح گفت‌وگو کرده اند و مذاکرات متعددی با نمایندگان این گروه در دوحه به هدف پایان‌دادن  به جنگ و یافتن یک اجماع سیاسی واقعی، انجام داده است.

او، افزود است: «زمانی که توافق‌نامه‌ی امریکا با طالبان در ماه فبروری ۲۰۲۰ امضا شد، انتظار داشتیم که خشونت‌ها کاهش یابد، نیافت. انتظار داشتیم با آغاز مذاکرات میان حکومت و طالبان در ماه سپتمبر، خشونت‌ها کاهش یابد، نیافت. انتظار داشتیم که پس از خروج نیروهای بین‌المللی کاهش یابد، نشد و با وجود امتیاز قابل توجه برای صلح، ما شاهد افزایش پنجاه درصدی خشونت‌ها و تلفات غیر نظامیان بودیم.»

بانو لاینز، گفته است که تضاد چشم‌گیری میان میدان جنگ و میز مذاکره در دوحه وجود دارد؛ زیرا به جای این‌که طالبان در میدان جنگ آرام و ساکت باشند و در میز مذاکره سرعت عمل داشته باشند، بر عکس آن انجام شده است.

بانو لاینز با اشاره به معافیت سفرهای کمیسیون سیاسی طالبان به کشورهای مختلف، گفت که این معافیت به تاریخ ۲۰ سپتمبر پایان می‌یابد و تمدید آن باید بر اساس پیشرفت‌های واقعی در روند صلح باشد.

نماینده‌ی سازمان ملل در امور افغانستان با ابراز نگرانی در مورد اتفاقاتی که در مناطق تحت کنترل طالبان می‌افتد، گفت، گزارش‌هایی وجود دارد که طالبان در این مناطق، اعدام صحرایی انجام می‌دهند و رسانه‌ها را سرکوب می‌کنند و به همین دلیل، زنان نگران اند که اگر طالبان قدرت را بگیرند، نتوانند به خدمات صحی و آموزشی دست‌رسی داشته باشند.

او با اشاره به افزایش مهاجرت‌های غیر قانونی شماری از شهروندان پس از افزایش حملات طالبان بر شماری از ولایت‌ها، گفت که این مهاجرت‌ها دوبرابر افزایش است.

بانو لاینز در بخش دیگری از صحبت‌های خود، گفت که مردم افغانستان در کنار رنج ناشی از جنگ، از خشک‌سالی نیز رنج می‌برند و در حال حاضر، ۱۸٫۵ میلیون شهروند این کشور نیازمند کمک‌های بشردوستانه است و در حال حاضر، ۳۰ درصد بودجه‌ی کمک‌های بشردوستانه وجود دارد. او گفت که در شش ماه سال، ۲۵ امدادگر کشته و ۶۰ تن دیگر زخمی شده اند.

بانو لاینز در ادامه از اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواست که قطع‌نامه‌ای را صادر کنند تا حملات طالبان بر شهرها به گونه‌ی فوری متوقف شود و از کشورها و شورا‌هایی که با طالبان ملاقات می‌کنند نیز، خواست که در این ملاقات‌ها بر آتش‌بس و از سرگیری مذاکرات تأکید کنند.

او بار دیگر به موضع شورای امنیت و منطقه و جهان مبنی بر این که هر حکومتی که در افغانستان به زور تحیمل شود، به رسمیت شناخته نمی‌شود، تأکید کرد.

نماینده‌ی سازمان ملل در افغانستان، گفت که هفته‌های آینده برای افغانستان تعیین‌کننده خواهد بود و چندین نشست بین‌المللی در هفته‌های آینده در مورد افغانستان برگزار می‌شود.