وحید عمر: توافق عجولانه‌ی امریکا با طالبان خطرناک است

صبح کابل
وحید عمر: توافق عجولانه‌ی امریکا با طالبان خطرناک است

رییس عمومی اداره‌ی ارتباطات عامه و استراتیژیک ریاست جمهوری، می‌گوید که حکومت افغانستان تا کنون، از تبعات موافقت‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان، برای آینده‌ی این کشور مطمئن نیست.

وحید عمر، امروز پنج‌شنبه (۱۴ سنبله)، در مراسمی در کابل، گفت: «آقای خلیل‌زاد متن موافقت‌نامه‌ی صلح را با رییس جمهور و سایر اعضای رهبری حکومت شریک ساخته؛ ولی ما تا هنوز از تبعاتی که این موافقت‌نامه می‌تواند برای فردای افغانستان داشته باشد، مطمئن نیستیم.»

آقای عمر، بر نیاز بحث بیشتر روی این موافقت‌نامه تأکید کرد و گفت که لازم است مردم افغانستان در این مورد بیشتر معلومات داشته باشند.

رییس عمومی اداره‌ی ارتباطات عامه و استراتیژیک ریاست جمهوری، علاوه کرد که نگرانی‌ها در مورد تبعات موافقت‌نامه، نه تنها در داخل حکومت، بلکه در بین مردم افغانستان وجود دارد و این نگرانی‌ها با نماینده‌های ایالات متحده‌ی امریکا شریک ساخته شده است.

او، گفت که باقی روزهای پیش رو، روزهای آسانی نیست و انتخابات و صلح به عنوان دو رویداد بسیار کلان وجود دارد.

آقای عمر علاوه کرد: «خطراتی که پیش رو داریم خطرات واقعی است، خطرات ناشی از یک معامله‌ی عجولانه که اگر در آن مردم افغانستان، حکومت، پارلمان، قوه قضاییه، جامعه‌ی مدنی و جامعه‌ی رسانه‌ای افغانستان دخیل نباشند، ما آن احساس مالکیت را پیدا نمی‌کنیم و در جایی که احساس مالکیت نباشد، مسؤولیت نیست و نبود مسؤولیت، آینده‌ی چندان مطمئنی را نمی‌تواند به وجود بیاورد.»

او تاکید کرد که انتخابات هم یک فرصت است و هم می‌تواند به یک چالش بدل شود و چالش در صورتی خواهد بود که انتخابات درست، شفاف، آزاد و عادلانه برگزار نشود.

آقای عمر علاوه کرد که حکومت همچنان پروسه‌ی صلح را تا هنوز هم به دید یک فرصت نگاه می‌کند، اما نگرانی‌های جدی در مورد آن وجود دارد که اگر درست مدیریت نشود، آینده‌ی ما مبهم خواهد بود.

این در حالی است که مجله‌ی تایمز امریکایی، گزارش داده است که وزیر خارجه‌ی ایالات متحده، از امضای توافق‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان، خودداری کرده است.

این مجله، به نقل از مقام‌های بلندرتبه‌ی افغان، امریکایی و اروپایی، گزارش داده است که دلیل خودداری مایک پومپیو از امضای توافق‌نامه‌ی صلح با طالبان، تهدیدات و خطرهای احتمالی پس از امضای آن است.

صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری نیز گفته است: «حکومت افغانستان از هرگونه پیشرفت‌هایی در پروسه‌ی صلح حمایت می‌کند که منجر به تأمین صلح پایدار و ختم جنگ در افغانستان شود؛ اما نگرانی اصلی حکومت افغانستان در تفاهم‌نامه‌ی‌ امریکا با طالبان، در این است که از پیامدها و خطرات ناشی از آن چگونه جلوگیری به عمل می‌آید؟»

از سویی هم، به تازگی، گروهی از دیپلمات‌های پیشین امریکایی برای افغانستان، با نشر اعلامیه‌ی مشترکی، هشدار داده ‌اند که توافق شتاب‌زده‌ی امریکا و گروه طالبان، پیامدهای خطرناکی را به دنبال خواهد داشت.

این در حالی است که زلمی خلیل‌زاد روز یک‌شنبه (۱۰ سنبله)، نهمین دور گفت‌وگوهای صلح را با نمایندگان طالب در قطر به پایان رساند و با توافق‌نامه‌ی احتمالی صلح که او و طالبان روی آن به توافق رسیده ‌اند، به کابل آمد.

آقای خلیل‌زاد در سفر به کابل، روز دوشنبه (۱۱ سنبله)، با رهبران حکومت وحدت ملی دیدار کرده و متن توافق‌نامه‌ی احتمالی صلح را به آن‌ها «نشان» داد. تا کنون جزئیاتی از متن این توافق‌نامه، منتشر نشده است.