انگیزه‌ی کمک مالی اتحادیه‌ی اروپا به مهاجران

حسن ابراهیمی
انگیزه‌ی کمک مالی اتحادیه‌ی اروپا به مهاجران

آن گونه که از متن خبرهای مربوط به مهاجران در اتحادیه‌ی اروپا برمی‌آید، گویا کشورهایی که عضو اتحادیه‌ی اروپا استند، عزم خود را جزم کرده اند تا به وضعیت نابه‌سامان مهاجرت در اتحادیه‌ی اروپا رسیدگی کنند. این اتحادیه اعلام کرده که قرار است در سال ۲۰۲۰ کمک‌های خود به مهاجران را دو برابر کند.
این خبر را آژانس پناهندگی اروپا به نشر رسانده است. مسؤولان این آژانس از ازدیاد کمک و فعالیت‌هایش برای مهاجران در سال ٢٠٢٠ خبر دادند. طبق گفته‌ی این آژانس، قرار است این کمک‌ها به ویژه برای مهاجرانی که در مالتا، یونان و قبرس زندگی می‌کنند، ارسال شود؛ جایی که هجوم مهاجران از سال ٢٠١٩ به این سو ازدیاد یافته و تمام مهاجران در وضعیت دشوار به سر می‌برند.
هم‌چنین برای رسیدگی و کمک به مهاجران در کمپ‌ها، توافق‌نامه‌ای در ماه دسامبر با حضور کشورهای عضو اتحادیه‌ی اروپا به امضا رسید. این در حالی است که مهاجران بی شماری در کمپ‌های یونان در حالت دشوار زندگی می‌کنند و بیش‌تر این مهاجران افغانستانی استند. گفته شده است که وضعیت مهاجران در یونان در حال حاضر رو به وخامت است. بسیاری از مهاجران افغانستانی از مشکلات روانی رنج می‌برند و قرار است که اتحادیه‌ی اروپا در حدود ٥٥٠ نماینده به یونان برای بررسی وضعیت زندگی مهاجران اعزام کند.
هم‌چنین اتحادیه‌ی اروپا اعلام کرده است که در سال پیش رو، ۳۰هزار پناهجو را می‌پذیرد و مهاجرانی که در ترکیه زندگی می‌کنند نیز شامل این روند می‌شوند. اگر به صورت کلی سنجش کنیم، در واقع این مهاجران افغانستانی استند که مورد حمایت و کمک اتحادیه‌ی اروپا قرار می‌گیرند و می‌تواند خبر خوشایندی برای مهاجران این کشور باشد؛ به خصوص که اگر به آن خبر تعهد حمایت مالی به ارزش ۷٫۷ میلیارد دالر برای پناهندگان را نیز اضافه کرد.
اما در کنار این خرسندی مضاعف برای مهاجران افغانستانی، یک سوال نیز مطرح می‌شود که چه دلایلی سبب شده است اتحادیه‌ی اروپا بعد از تشدید سیاست مهاجرستیز خود در این سال‌های اخیر، به یک باره در سال ۲۰۲۰ تصمیم به حمایت از مهاجرانی کرده است که پشت دروازه‌های اتحادیه‌ی اروپا به انتظار ورود و اقامت شان به کشورهای این اتحادیه استند.
شاید بتوان یکی از دلایل اصلی برای این حمایت گسترده‌ی اتحادیه‌ی اروپا از مهاجران را، در این دانست که اوضاع اقتصادی جهان در کل به گونه‌ی در حال بی‌ثبات شدن است و سختی و دشوار‌ی‌ای که در حال حاضر بر گرده‌ی اقتصاد اتحادیه‌ی اروپا سنگینی می‌کند، کشورهای عضو این اتحادیه را بر آن داشته است که در سال‌های آینده به نیروی کاری ارزان و بیشتری احتیاج پیدا خواهند کرد و این کشورها تنها می‌توانند از بین سیل مهاجرانی که پشت دورازه‌های اروپا انتظار می‌کشند، این نیروی کار را پیدا کنند. در واقع ساده‌ترین راه حل ممکن برای کشورهای اروپایی همین است.
جدا از بحث به دست‌آوردن نیروی کار، دلیل حمایت اتحادیه‌ی اروپا از مهاجران این است که این کشورها بر اساس تحلیل داده‌های آماری شان از جمعیت در حال زندگی، به این پی برده اند که میانگین سنی شان در حال افزایش است و به خاطر آن که بتوانند جامعه‌ی جوان‌تر داشته باشند، نیاز به حضور مهاجران جوان‌تر دارند.
اما در داخل افغانستان وضعیت به گونه‌ی دیگری است. وزیر امور مهاجران افغانستان هشدار داده است اگر جلوی افزایش ناامنی‌ها در این کشور گرفته نشود، موج جدید مهاجرت رخ خواهد داد و هزاران آواره‌ی ناشی از جنگ به خارج پناه خواهند برد.
این هشدار مقامات وزارت مهاجرین افغانستان، به منزله‌ی این است که جهان باید بار دیگر شاهد موج جدید و این بار پررنگ‌تر مهاجران افغانستانی به اروپا باشد و با حمایت‌هایی که امسال قرار است اتحادیه‌ی اروپا از مهاجران داشته باشد، این موج این بار گسترده‌تر و فراگیرتر خواهد بود.
هر چند که حکومت افغانستان اعلام کرده است، طی پنج سال گذشته بیش از چهار میلیون پناهجو و در در سال ۲۰۱۹، حدود ۵۰۰ هزار نفر به افغانستان بازگشته ‌اند؛ اگر گفت‌وگوهای صلح نتیجه ندهد و مردم امید اندکی که به صلح دارند را از دست بدهند، امکان این که سیل مهاجت افغانستانی‌ها به کشورهای دیگر، افزایش یابد را بیشتر می‌کند.