تروریستان آینده و حربه‌ی دیپلوماتیک؛ خطری که با الهام از طالبان جهان را تهدید می‌کند

صبح کابل
تروریستان آینده و حربه‌ی دیپلوماتیک؛ خطری که با الهام از طالبان جهان را تهدید می‌کند

تروریستان نیروهای مسلحی هستند که با عملکرد خشن در برابر شهروندان غیرنظامی به کشتارجمعی و فردی مردم می‌پردازند. بخش مهمی از معادلات امنیتی در جهان، در تقابل قدرت‌های بزرگ جهانی شکل گرفته که افغانستان در سال‌های متمادی زیر فشار همین کشمکش‌ها دچار ناامنی‌ها و خشونت‌های بسیاری شده است.
این امر نزدیک به واقعیت است که تروریزم زاییده شکل‎گیری تنش و تقابل میان قدرت‌ها است. خودخواهی، تنش و زیاده‌خواهی قدرت‌ها با بهره‌گیری از انجماد فکری گروه‌های تروریستی و تنگدستی مردمان بومی به زایش و پیدایش تروریزم انجامیده است.
قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی با بهره‌گیری از انجماد فکری میان توده‌های افراطی در افغانستان، تروریزم را پرورش داده است، تفاوت تروریزم با دیگر گروه‌های ارتشی در این است که تروریستان در حملات نظامی‌شان، تفاوتی میان افراد ملکی و نظامی قایل نیستند. از همین رو، تروریستان برای زیر فشار قرار دادن دولت‌ها، به حملات نظامی علیه افراد ملکی متوسل می‌شوند که در افغانستان این مورد بیشتر از همه‌ی کشورهای دنیا برجسته‌تر است.
نبود استراتژی مشترک میان قدرت‌ها در امر مدیریت و مهار تروریزم، هم‌اینک تروریزم را به تهدیدی جهانی بدل کرده است؛ معضلی که دیگر به‌آسانی قابل‌مهار نیست. پس از ۲۰۰۱، امریکا و ناتو برای مهار تروریزم و القاعده وارد افغانستان شدند؛ اما در درازای دو دهه رویارویی با این گروه‌ها، اکنون ترس سقوط افغانستان به کام تروریزم پس از بیرون رفتن نیروهای امریکایی بیشتر از هر زمانی احساس می‌شود.
گفت‌وگوهای صلح افغانستان، به طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی، این ذهنیت را داده است که گویا ناتو، امریکا و دیگر قدرت‌های جهان در برابر خواست‌های‌شان تمکین کرده است. از جانب دیگر، سایر گروه‌های تروریستی که فعلاً در مرکز توجه گفت‌وگوهای صلح افغانستان قرار ندارد، با الهام از کارکرد طالبان، به این اطمینان رسیده‌اند که در سال‌های آینده شریک جدایی‌ناپذیر قدرت در افغانستان خواهند بود.
نهادهای استخباراتی امریکا، به جو بایدن، رییس‌جمهوری این کشور، هشدار داده‌اند که اگر سربازان امریکایی پیش از توافق‌ طالبان با حکومت افغانستان این کشور را ترک کنند، احتمال می‌رود که این گروه در دو یا سه سال آینده، بخش‌های بیشتری از افغانستان را زیر کنترل خود درآورند.
نیویورک‌تایمز، به نقل از یک منبع آگاه اطلاعاتی امریکا، روز جمعه (۶ حمل ۱۴۰۰/ ۲۶ مارچ)، نوشته است که تسلط طالبان بر بخش‌هایی از افغانستان، امکان بازسازی گروه تروریستی القاعده را نیز به‌دنبال خواهد داشت.
بر بنیاد این گزارش، برخی از مقام‌های امریکایی که طرفدار حفظ سربازان امریکایی در افغانستان هستند، از این اطلاعات استفاده می‌کنند تا نیروهای این کشور، پیش‌تر از وقت تعیین شده در افغانستان بمانند. نیویورک‌تایمز نوشته است که این اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، سال گذشته برای دونالد ترامپ، رییس‌جمهور پیشین امریکا تهیه شده بود.
با وجود تهدید‌های گسترده و ناامنی‌های موجود در افغانستان، دونالد ترامپ ریاست‌جمهوری پیشین امریکا وقعی به افغانستان نگذاشت؛ اما واقعیت امر بسیار خطرناک است؛ خطری که جهان را در آینده‌ای نزدیک با تهدید تروریزم رو‌به‌رو خواهد کرد.
گفت‌وگوهای صلح افغانستان و امتیاز گیری طالبان، به هر صورت واریز کردن قدرت به‌حساب تروریزم است. اگر گفت‌وگوهای صلح به نتیجه‌ برسد، تمام تروریستان روش طالبان را در پیش خواهند گرفت. اگر امریکا افغانستان را ترک کند، بنا بر گزارش‌های استخباراتی موجود، افغانستان به کام طالبان سقوط خواهد کرد و خطر القاعده بیشتر از دهه‌ی نود قرن گذشته جهان را تهدید خواهد کرد.
اکنون اگر ناتو و امریکا در گفت‌وگوهای صلح افغانستان به طالبان امتیاز قایل شوند و افغانستان را ترک کنند، بیشتر گروه‌های تروریستی در جهان با الهام از طالبان و گفت‌وگوهای صلح افغانستان، جدا از جنگ، وارد ترفند دیپلوماتیک شده و با به‌کارگیری روش دیپلوماتیک و سیاسی، تروریستان آینده نیرومندتر از تروریستان اکنون خواهد بود و خروج نیروهای امریکایی از افغانستان نه‌تنها افغانستان را چه‌بسا جهان را تهدید خواهد کرد.