دور هشتم گفت‌وگوهای صلح و امید رسیدن به توافق

صبح کابل
دور هشتم گفت‌وگوهای صلح و امید رسیدن به توافق

دور هشتم گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و گروه طالبان، دیروز در دوحه آغاز شد. پیش از آن، زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی وزارت خارجه‌ی امریکا برای صلح افغانستان، در برگه‌ی تویتر خود نگاشته بود که ما به دنبال توافق خروج با طالبان نیستیم، بلکه به دنبال توافقی استیم که زمینه‌ی خروج ما را از افغانستان فراهم سازد.

آقای خلیل‌زاد با این تویت و تمایز قائل شدنش میان توافق بر سر خروج و توافق بر سر ایجاد زمینه‌ی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، می‌خواهد به این موضوع اشاره کند که چنین توافقی صرفا زمانی ممکن خواهد شد که طالبان شرایط امریکایی‌ها را بپذیرند و این شرایط چیزی نیست جز تضمین امنیت این کشور از تهدیدهای تروریستی. آقای خلیل‌زاد در ادامه‌ی حرفش و به معنای دیگر در توضیح این حرفش گفته است که «ما به دنبال توافق صلح استیم نه توافق خروج؛ به دنبال توافقی استیم که زمینه‎ی خروج را از افغانستان فراهم سازد. حضور ما در افغانستان وابسته به شرایط است و خروج ما از افغانستان نیز به همین شرایط بستگی دارد.»

آغاز دور هشتم گفت‌وگوهای صلح، همزمان با گزارشی از یوناما است که خبر از افزایش تلفات غیر نظامیان در ماه گذشته می‌دهد. در واقع، پیشرفت‌هایی که در گفت‌وگوهای صلح به دست آمده، برخلاف آنچه توقع می‌رفت، تأثیری روی کاهش تلفات غیر نظامیان و در کل جنگ‌ جاری میان نیروهای افغان و گروه طالبان، نداشته است.

در گزارش یوناما که دیروز شنبه (۱۲ اسد) منتشر شده، آمده است که در ماه جولای سال جاری میلادی بیش از یک‌هزار و ۵۰۰ غیرنظامی در افغانستان کشته و زخمی شده‌ اند. براساس گزارش، تلفات غیرنظامیان در ماه جولای بیشتر از هر ماه دیگر در سال جاری میلادی و نیز بیشتر از آمار ثبت‌شده در هر ماه، از ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی به این طرف بوده است. یوناما خاطرنشان کرده که عامل اصلی افزایش تلفات غیرنظامیان در ماه جولای، عناصر ضد دولتی بوده‌ اند.

وابستگی حضور نیروهای امریکایی در افغانستان، به شرایط امنیتی این کشور، بخش مهمی در گفته‌های آقای زلمی خلیل‌زاد است. البته پیش از این نیز این موضوع  از سوی امریکایی‌ها در گفته‌های وزیر خارجه‌ی این کشور  گفته شده بود. آقای پمپیو این موضوع را به این عنوان یاد کرده بود که نشان بدهد استراتیژی امریکا در مورد افغانستان تغییری نکرده است.

آنچه در رویکرد امریکا در رابطه به گفت‌وگوهای صلح وجود دارد، می‌تواند تأثیر خوبی در ادامه‌ی این گفت‌وگوها و در نهایت بر توافقی که میان این کشور و طالبان صورت خواهد گرفت، داشته باشد. طالبان در گفت‌وگوهای شان با آقای زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی خاص امریکا در امور صلح افغانستان، بارها بر خروج نیروهای خارجی و به خصوص امریکایی تأکید کرده است. این گروه در کنار تأکید خودشان بر این موضوع، جنگ و کشتارشان را نیز تشدید داده ‌اند و این تشدید در حملات گروه طالبان سبب به میان آمدن تناقضی شده که باید در دور هشتم گفت‌وگوهای صلح حل شود.

چنانچه گفته شده است، آنچه برای امریکایی‌ها در اولویت قرار دارد، رسیدن به توافقی است که زمینه‌ساز صلح باشد و این ممکن نیست مگر این که طالبان سعی کنند شرایطی را که نمایندگان امریکا در گفت‌وگوهای صلح تأکید می‌کنند، بپذریند. از شرایط امریکایی‌ها به شکل جزئی، عدم رابطه‌ی طالبان با گروه‌های تروریستی و به خصوص القاعده است؛ اما در کلیت این شرط، مراد امریکایی‌ها تضمینی امنیتی‌ای است که طالبان در صورت توافق با شرایط پیشنهادشده، باید به امریکایی‌ها بدهند. عدم هرگونه‌ استفاده‌ی ابزاری از جغرافیای افغانستان بر علیه امنیت ایالات متحده‌ی امریکا، آن چیزی است که نمایندگان این کشور در گفت‌وگوهای صلح تأکید کرده ‌اند و طالبان نیز آن را پذیرفته اند؛ اما با این شرط که نیروهای خارجی به شمول نیروهای امریکایی، پس از توافق بر سر صلح از خاک افغانستان خارج شوند. خروج این نیروها از افغانستان با توافقی بر سر صلح همراه خواهد بود و می‌تواند، شروع تحول بزرگی در افغانستان باشد که اگر از سوی حکومت افغانستان، بازی و سیاست خوبی را در این زمینه شاهد باشیم، به امنیت بهتر و وضعیت مناسبی می‌رسیم ؛اما اگر از سوی حکومت چنین سیاستی انجام نشود، ممکن است اوضاع کشور به شکلی تغییر کند که مورد پسند هیچ یک از مردم نباشد.