تبعات منفی حضور پاکستان در گفت‌وگوهای صلح

صبح کابل
تبعات منفی حضور پاکستان در گفت‌وگوهای صلح

انتخابات به اندازه‌ی اهمیتی که برای مدرم افغانستان دارد به همان اندازه برای مخالفان ارزش‌های مردمی، دارای مخالفت است. جنگ گروه‌های تروریستی‌ای چون طالبان که بیشتر از طریق کشورهای مغرضی چون پاکستان تمویل شده است، جنگی بر سر ارزش‌های دموکراتیک است که در سال‌های گذشته، با تلاش‌های بسیار در افغانستان پا گرفته است. حقیقت این است که جنگ برای حذف انتخابات قصدی جز حذف اراده‌ی مردم برای تعیین سرنوشت و حقوق شان ندارد.

پاکستان به عنوان کشوری که همواره در تلاش یافتن راهی برای مداخله در افغانستان بوده است، امروز در گفت‌وگوهای صلح که یکی از مباحث اساسی برای جهت‌یافتن آینده‌ی سیاسی  افغانستان به شمار می‌رود نیز دخیل شده است. این کشور با تدبیر ویژه‌ای توانسته است تا دوباره نقش خودش را در امور سیاسی مردم افغانستان برجسته کند و خودش را به عنوان یکی از کشورهای مهم در مسایل امنیتی منطقه جلوه بدهد. توجه امریکا به تاثیرگذاری پاکستان نیز حاکی از این حقیقت است که این کشور توانسته و یا در تلاش این توانایی است تا دوباره قدرت و تاثیر خودش را در منطقه احیا کند.

حضور پاکستان در گفت‌وگوهای صلح، برای حکومت افغانستان خطرساز خواهد بود و ممکن است بخاطر تیرگی‌های رابطه‌ی سیاسی میان کابل و اسلام‌آباد، سران این کشور وارد سازوکارهای سیاسی برای تحت فشار قرار دادن افغانستان برآمده باشند. پیش از این حکومت پاکستان برای استحکام وابستگی‌های افغانستان، بارها تلاش کرده تا از طریق بستن راه‌های ترانزیتیِ میان دو کشور، بر حکومت افغانستان فشار وارد کند تا در تصمیم‌گیری‌های مهم منطقه‌ای همگام با منافع این کشور به پیش برود. اما پس از یک‌سری تلاش‌ها از سوی حکومت افغاستان که منجر به رفع بسیاری از نیازها به پاکستان شد، حالا نقشه‌ی راه دیگری که راه سیاسی است برای فشار بر کابل از سوی اسلام‌آباد روی دست گرفته شده است.

پاکستان با برجسته‌سازی نقش خودش در گفت‌وگوهای صلح، می‌خواهد به این موقعیت برسد و اگر حکومت افغانستان هرچه زودتر جایگاه و تأثیر خودش را در این روند به تثبیت نرساند، این کشور از تاثیر و توانایی‌اش استفاده‌ی بسیاری خواهد برد.

نقش پاکستان در امور صلح افغانستان تا جایی حساسیت‌برانگیز شده که لغو وضعیت خاص  کشمیر تحت اداره‌ی هند، از سوی این کشور، بی‌ربط به بازی‌های جدید پاکستان در این زمینه نبوده و باعث تحرک دولت هند شده است. این که آقای زلمی خلیل‌زاد به هند سفر می‌کند، خبر از اهمیت و تاثیر تصمیم جدید حکومت هند بر گفت‌وگوهای صلح دارد.

برای تضعیف تاثیرگذاری‌های یک‌سویه‌ی پاکستان بر صلح افغانستان نیاز است تا دولت افغانستان نیز تحرکاتی را انجام دهد. زیرا نقش پاکستان تا به حال تاثیری جز قدرت‌بخشیدن به موقعیت طالبان در این گفت‌وگوها نداشته است. هشدار جدید طالبان به مردم افغانستان در رابطه به اشتراک در پروسه‌ی انتخابات که دیروز منتشر شد، نشان‌دهنده‌ی پافشاری این گروه بر ایجاد حکومت امارتی است و این چیزی است که برخلاف همه‌ی ارزش‌های جدید چند سال اخیر پنداشته می‌شود.

دیروز طی یک اعلامیه، گروه طالبان از شهروندان افغانستان خواسته است که از اشتراک در روند انتخابات ریاست جمهوری، خودداری کنند در غیر آن، هدف قرار خواهند گرفت. کوشش طالبان جهت اخلال روند انتخابات، چیزی است که آنان را در گفت‌وگوهای صلح به مراد اصلی شان که ایجاد حکومتی ادغام شده با نگرش امارت اسلامی می‌باشد، می‌رساند. اما؛ ادغام چنین نگرشی در حکومت آینده و سیاست ضد انتخاباتی طالبان در افغانستان بیشتر از هر کسی به سود پاکستان است و هیچ شکی در این که حضور پاکستان در گفت‌وگوهای صلح، برای تقویت این رویکرد طالبان باشد، وجود ندارد. پاکستان، با نفوذ گروه طالبان در بدنه‌ی حکومت می‌تواند تاثیر بیشتری روی سیاست‌های داخلی و خارجی افغانستان داشته باشد؛ پس تمام تلاش خودش را در راستای صلحی که بتواند جایگاه طالبان را به عنوان یک گروه سیاسی تضمین کند، به خرج خواهد داد زیرا از این راه می‌تواند مهره‌های خودش را در حکومت افغانستان جاسازی کند.