واکنش‌ها به تیتر نخست روزنامه‌ی «جمهوری اسلامی» ایران؛ همسایه، شیطنت نکن!

عبدالرازق اختیاربیگ
واکنش‌ها به تیتر نخست روزنامه‌ی «جمهوری اسلامی» ایران؛ همسایه، شیطنت نکن!

هم‌زمان با افزایش حمله‌های طالبان در افغانستان و شکل‌گیری بسیج مردمی علیه این گروه، روزنامه‌ی «جمهوری اسلامی» که متعلق به علی خامنه‌ای، رهبر ایران است، در چاپ روز دوشنبه -۲۸ سرطان- خود گزارشی را زیر عنوان « برای مبارزه با گروه تروریستی طالبان، حشدالشیعی در افغانستان بپاخاست» مبنی بر اعلام موجودیت گروهی به نام «حشدالشیعه» در کابل، منتشر کرده است.

در این گزارش، آمده است که به دنبال شکل‌گیری بسیج مردمی برای جلوگیری از اشغال کشور شان توسط تروریست‌های طالب، از کابل خبر می‌رسد که گروهی به نام حشدالشیعه، در افغانستان اعلام موجودیت کرده است.

در بخشی از این گزارش، چنین آمده است: «در تصویری که از فرمانده‌ی این گروه به نام «سید حسن الحیدری» در فضای مجازی منتشر شده، وی در اولین سخن‌رانی خود در باره‌ی وقایع افغانستان، گفته است: گروه‌های مردمی را فرماندهی خواهم کرد تا در کنار نیروهای دولتی بجنگیم و از وطن دفاع کنیم؛ همان گونه که از حرم جدم امیرالمومنین دفاع کردم.»

بر اساس گزارش، رهبر این گروه، گفته که با استفاده‌ از تجربه‌های خود از عراق، اکنون آماده است تا در مقابل اشغال‌گری گروه افراطی و تروریستی طالبان، مبارزه کرده و از یک‌پارچکی و حاکمیت افغانستان دفاع کند.

نشر این گزارش از سوی یک رسانه‌ی ایرانی آن‌هم با این تیتر و ادعا، با واکنش‌های شدیدی در افغانستان روبه‌رو شده است. کاربران شبکه‌های اجتماعی، با انتقاد از کارکرد دولت ایران و دامن‌زدن به جنگ کنونی افغانستان، هشتگ «#همسایه_شیطنت_نکن» را به راه انداخته اند.

شاه‌حسین مرتضوی، مشاور رییس‌جمهور غنی، در برگه‌ی فیسبوکش با عنوان «شیطنت ممنوع!» یادداشتی در این مورد نوشته است.

آقای مرتضوی، گفته است که این روزنامه متعلق به رهبر ایران است. «ایران از یک طرف از طالبان قباحت‌زدایی می‌کند، از طرف دیگر دست به فتنه می‌زند. افغانستان هرگز تجربه‌ی سوریه، یمن، عراق و لبنان را تکرار نخواهد کرد. افغانستان در سطح جهان اسلام در هم‌پذیری مذهبی الگو است. فتنه‌ی ایران ناکام خواهد شد.»

واکنش داکتر عبدالعلی محمدی، مشاور حقوقی پیشین ریاست‌جمهوری در مورد گزارش روزنامه‌ی جمهوری اسلامی.

همین گونه داکتر عبدالعلی محمدی، مشاور حقوقی پیشین ریاست‌جمهوری نیز، در برگه‌ی فیسبوک خود نوشته است که روزنامه‌ی جمهوری اسلامی که به حلقات خاص حکومتی ایران وابسته است، خبر کاملا دروغ را با تیتر درشت اعلام کرده است.

آقای محمدی با اشاره به این که شیعیان افغانستان هوشیارتر از آن اند که گرفتار دام تزویر و شیطنت‌های رژیم ایران شوند، گفته است: «یادم است که حکومت ایران به خاطر کشته‌شدن افراد شان در کنسول‌گری آن کشور در مزار به دست طالبان، سه روز عزای عمومی اعلام کرده بود و نوارخانه‌ی امانی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه‌ی علمیه قم در این سه روز، به طلاب شیعه‌ی افغانی نوار درسی نمی‌داد!»

او در ادامه، گفته است از سیدحسن الحیدی که در این روزنامه نام برده شده، نام واقعی این فرد، سیدحسن صفایی بلخابی است که در بلخاب ولایت بلخ زندگی می‌کند، نه در کابل. «انتظار می‌رود جناب آقای صفایی پرده از شیطنت روزنامه‌ی ایرانی برداشته و علیه آن در مراجع داخلی و بین‌المللی اقامه‌ی دعوا کند.»

از سویی‌ هم، محمدقاسم وفایی‌زاده، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز، در واکنش به این گزارش، نوشته است که دولت ایران با این نوع توطئه و شایعه‌سازی، ابعاد جنگ را گسترده‌تر و پیچیده‌تر می‌کند و زمینه‌ی داعش‌سازی را فراهم می‌سازد.

یادداشتی از محمد قاسم وفایی‌زاده، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در مورد گزارش روزنامه‌ی جمهوری اسلامی.

آقای وفایی‌زاده، هشدار داده که تحریک‌کردن تهدیدات امنیتی علیه مردم افغانستان، آتشی بر می‌افروزد که دامن ایران را نیز می‌گیرد.

او افزوده است: «چنین گروهک‌های مزدور و ابزار دست بیگانگان، جایی در میان مردم افغانستان ندارند! مردم افغانستان متحد و یک‌پارچه در کنار نیروهای امنیتی شان در برابر طالب و تروریزم و عمال پاکستان مبارزه می‌کنند و این، هیچ ربطی به هیچ کشوری ندارد.»

‏ شماری دیگر از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز، با انتقاد از سیاست ‌دوگانه‌ی ایران، گفته اند که سیاست این کشور، نمونه‌ی غیراخلاقی، ضدانسانی و مخرب‌ترین سیاست در سطح منطقه است.

محمدحسین سرامد، فعال حقوق‌بشری، در واکنش به این گزارش، نوشته است که نفاق‌اندازی، نفرت‌پراکنی و دروغ‌پردازی و سوء‌استفاده از احساسات دینی و مذهبی مردم، روش و ابزار سیاست خارجی ایران در افغانستان و دیگر کشورهای منطقه است.

او تأکید کرده است که نظام ایدیولوژیک ایران، نشان داده که به هیچ ارزش اخلاقی و انسانی پای‌بند نیست و جان و عزت انسان، کم‌ترین ارزش را نزد آن‌ها ندارد.

گفتنی است که دولت ایران در سال‌های گذشته، همواره گروه‌هایی را در خاور میانه و منطقه ایجاد کرده است که از آن برای انجام فعالیت‌های مختلف استفاده می‌کند. گروه «حشد الشعبی»  یکی از این گروه‌های تندرو نظامی است که نیروهای قدس سپاه پاس‌داران در سال‌های گذشته در عراق آن را ساختند و از آن علیه داعش استفاده کردند.

با این حال، در گزارش روزنامه‌ی جمهوری اسلامی ایران، آمده است که لشکر فاطمیون وارد فاز بسیج عمومی و مردمی علیه طالبان نشده است. گروه فاطمیون نیز شامل نیروهای است که در ساختار آن شماری از مهاجران افغانستانی نیز شامل استند و با حمایت مالی و نظامی نیروی قدس سپاه در جریان جنگ سوریه حضور داشتند و بیش‌تر از دو هزار نفر کشته دادند.

روزنامه‌ی جمهوری اسلامی ایران در حالی چنین گزارشی را منتشر می‌کند که سال‌ها است این کشور به حمایت از طالبان برای تشدید جنگ در افغانستان متهم است .گزارش‌هایی وجود دارد که ایران به گروه طالبان جنگ‌افزار و تجهیزات نظامی می‌دهد.

چندی پیش، روزنامه‌ی صبح کابل، گزارشی را منتشر کرد که از موجودیت رابطه میان طالبان و ایران پرده بر می‌دارد. شماری از فرماندهان محلی در ولایت فاریاب، تأیید کردند که ایران یک سلاح مرگ‌بار به نام «تک‌تیرانداز حیدر» را در اختیار طالبان قرار داده که می‌تواند تانک زرهی را سوراخ کند و گلوله‌ی آن قابلیت انفجار پس از برخورد به هدف را نیز دارد.