ثبت هزاران شکایت انتخاباتی و احتمال رفتن انتخابات به دور دوم

اکرم رسا
ثبت هزاران شکایت انتخاباتی و احتمال رفتن انتخابات به دور دوم

در حالی که قرار است امروز چهارشنبه (۴جدی) روند ثبت شکایت در کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی پایان یابد و تا حالا تنها تیم ثبات و هم‌گرایی حدود شش هزار شکایت در کمیسیون شکایات انتخاباتی ثبت کرده است؛ گمانه‌ها بر این است که احتمالا انتخابات ریاست‌جمهوری به دور دوم برود.
دین‌محمد عظیمی، معاون کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، پیش از این به خبرگزاری رویترز گفته بود که به احتمال قوی انتخابات به دور دوم برود.
در همین حال، محمدقاسم الیاسی، سخنگوی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در دو روز گذشته حدود ۵۸۰۰ شکایت در این کمیسیون ثبت شده است که از این میان ۴۶۰۰ شکایت در دفتر مرکزی ثبت شده که به ولایت‌ها فرستاده می‌شود و ۱۲۰۰ شکایت دیگر مربوط به کابل می‌شود که در دفتر مرکزی به آن رسیدگی خواهد شد.
به گفته‌ی این عضو کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، هنوز زود است که گفته شود انتخابات به دور دوم می‌رود یا خیر؟ او هم‌چنان گفت که دین‌محمد عظیمی، کمیشنر این کمیسیون نیز از احتمال سخن گفته و تا کنون هیچ گونه قاطعیتی وجود ندارد که انتخابات به دور دوم برود.
این در حالی است که دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی پس از اعلام نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات و در نخستین روز درج شکایت، حدود ۴هزار و ۶۳ شکایت را در دفتر مرکزی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی ثبت کرده است. سخنگوی این دسته‌ی انتخاباتی روز گذشته گفت که شمار شکایات‌های آن‌ها به شش هزار مورد رسیده است. دسته‌ی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، معتقد است که کمیسیون انتخابات در تبانی با تیم دولت‌ساز به رهبری محمداشرف غنی، در نتیجه‌ی ابتدایی تقلب کرده اند، در غیر این صورت تیم او برنده‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری است.
از سویی هم صغرا سعادت، سخنگوی تیفا، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که با توجه به حجم شکایت‌ها و هم‌چنان عمل‌کرد ضعیف کمیسیون انتخابات در چند ماه گذشته، این احتمال وجود دارد که انتخابات ریاست‌جمهوری به دور دوم برود.
اما آن‌چه تیفا می‌گوید، اگر انتخابات ریاست‌جمهوری به دور دوم کشانده شود، کمیسیون انتخابات نمی‌تواند به این زودی‌ها انتخابات ریاست‌جمهوری‌ را برگزار کند؛ در این صورت انتخابات در ماه ثور یا جوزای سال آینده برگزار خواهد شد.
بانو سعادت، با اشاره بر این که کمیسیون انتخابات سابقه‌ی فعالیت مناسب ندارد و حجم شکایت‌ها نیز بلند است، گفت: «شکایت‌هایی که از سوی تکت‌ها ثبت شده است، قابل تأمل است و باید به شکل جدی، عادلانه و بی‌طرفانه به آن رسیدگی شود. به اساس اطلاعاتی که ما داریم از کارهای کمیسیون انتخابات در سه ماه گذشته و کمی و کاستی‌ها و تصمیم‌هایی که خلاف قانون و طرزالعمل‌ها صورت گرفته، نشان می‌دهد که یک تعداد تصمیم‌ها درست نبوده و امکان دارد که یک تعداد از همین شکایت‌ها نیز روی همین تصمیم‌ها باشد. اگر چنین باشد روی نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات تأثیر می‌گذارد.»
به گفته‌ی او، اگر شکایت‌هایی که از سوی نامزدان ثبت شده است به گونه‌ی درست مورد بررسی قرار گیرد، احتمال دارد که روی نتیجه‌‌ تأثیر بگذارد و انتخابات ریاست‌‎جمهوری به دور دوم کشانده شود.
سخنگوی تیفا ضمن این که می‌گوید، تکت‌های انتخاباتی باید شکایت‌های شان را به گونه‌ی مستند در کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی به ثبت برسانند، هم‌چنان تأکید می‌کند که محمداشرف غنی، نامزد ریاست‌جمهوری، با اندکی تفاوت برنده‌ی ابتدایی انتخابات شده و اگر شکایت‌ها روی اسناد و دلایل منطقی استوار باشد، احتمال دارد که در نتیجه‌ی نهایی تغییرات زیادی به میان آید.
گمانه‌‌زنی‌ها در مورد به دور دوم رفتن انتخابات ریاست‌جمهوری از ماه‌ها پیش به این سو آغاز شده بود. رحمت‌الله نبیل، چهارمین نامزد پیش‌تاز ریاست‌جمهوری، دو روز پس از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در یک نشست خبری گفته بود که انتخابات در دور اول برنده‌ای ندارد و کمیسیون انتخابات برای تأمین شفافیت باید خود را برای برگزاری دور دوم انتخابات آماده کند.
آقای نبیل ضمن این که گفته بود تیم‌های انتخاباتی نباید پیش از فیصله‌ی کمیسیون‌های انتخاباتی خود را برنده‌ی انتخابات اعلام کنند، هم‌چنان گفته بود: «دور اول برنده ندارد و کمیسیون انتخابات آمادگی دور بعدی انتخابات را بگیرد. آرایی که استفاده شده بین یک‌ونیم تا دو میلیون رأی است. رییس‌جمهوری که با چندصدهزار رأی بیاید، مشروعیت اخلاقی نخواهد داشت. پیام ما به هر دو تیم این است که هیچ کدام شان برنده نیست.»
با توجه به این که امروز نیز نامزدان ریاست‌جمهوری فرصت دارند تا شکایت‌های شان را در کمیسیون رسیدگی به شکایت‌‎های انتخاباتی ثبت کنند، این امکان وجود دارد که میزان شکایت‌ها نیز افزایش پیدا کند.