شهرزاد اکبر: بی‌حرمتی به کودکان و سوءاستفاده از آن‌ها تکان‌دهنده و غیرقابل قبول است

صبح کابل
شهرزاد اکبر: بی‌حرمتی به کودکان و سوءاستفاده از آن‌ها تکان‌دهنده و غیرقابل قبول است

کمیسیون مستقل حقوق بشر، به ویدیویی که اخیرا از سوی بنیاد خیریه‌ی «آرمان» منتشر شده، واکنش نشان داده و تأکید کرده که بی‌حرمتی به کودکان و سوءاستفاده از آن‌ها، تکان‌دهنده و غیرقابل قبول است.

از چند ساعت به این طرف، ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست می‌شود که در آن، فردی با یک دختر خردسال مصاحبه می‌کند و به بدن او دست می‌زند. ظاهرا این ویدیو، توسط بنیاد خیریه‌ی آرمان تصویربرداری و نشر شده است.

در این ویدیو، فرد مصاحبه‌کننده به سوراخ پیراهن دختر خردسال دست می‌زند؛ او را در آغوش می‌گیرد و سرش را می‌بوسد.

شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر، در برگه‌ی تویترش نوشته است که برخورد فرد مصاحبه‌کننده، کاملا غیرمسکلی و تحقیرآمیز است و به سادگی می‌تواند سوءاستفاده‌ی جنسی از این کودک تلقی شود.

او افزوده است: «فقر کودک، سن او و نیت کمک به او، هیچ کدام نمی‌تواند این برخورد انزجارآمیز را توجیه کند. مسؤولان این بنیاد خیریه، باید با فرد مصاحبه‌کننده برخورد جدی داشته و مانع برخوردهای تحقیرآمیز و سوءاستفاده از کودکان در برنامه‌های خود شوند.»

رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر، تأکید کرده است، «متأسفانه» در افغانستان، بی‌اعتنایی و بی‌احترامی به شخصیت مستقل کودک، عام بوده و برخی از تولیدات فرهنگ عامه، دید جنسی به کودکان را ترویج می‌کند.

او گفته است که بی‌حرمتی به کودکان و سوءاستفاده از آن‌ها، تکان‌دهنده و غیر قابل قبول است و نباید عادی‌سازی شود.

ویدا ساغری، فعال جامعه‌ی مدنی، در برگه‌ی فیس‌بوکش نوشته است: «آرمان فیضی، پسر بی‌تجربه و کم‌سوادی که  برای یک بنیاد خیریه کار می‌کند، از کامره، مایک، صفحه‌ی رسانه‌ی اجتماعی و طبقه‌ی فقیر، برای جلب مخاطب به منظور پردرآمد شدن بنیاد خیریه‌اش استفاده می‌کند.»

بانو ساغری، گفته است که آرمان فیضی، بزرگ شده؛ اما به عنوان یک مدعی فعالیت اجتماعی، جریده‌ی حقوق کودکان را هنوز ورق نزده که بر اساس آن، هیچ کسی جز خانواده و افراد قابل اعتماد کودک، اجازه‌ی دست زدن به آن را ندارند.

ریحان تمنا، خبرنگار، در صفحه‌ی فیس‌بوکش نوشته است: «برخورد این آدمِ به‌ظاهر خبرنگار به‌روشنی شامل رفتارهای مجرمانه می‌شود و باید از جانب سارنوالی مورد پیگرد قرار گیرد.

بانو تمنا، نوشته است که این عمل، کودک‌آزاری است و باید مسؤولان نهاد یا رسانه‌ای که این ویدیو را نشر کرده اند، مورد پیگرد قرار بگیرند.

با این حال، آرمان فیضی، رییس بنیاد خیریه‌ی «آرمان» که این مصاحبه را انجام داده، در ویدیوی دیگری ادعا کرده که این کودک، حیثیت دخترش را داشته، در جریان ثبت برنامه احساساتی شده، بی‌اختیار او را به خود نزدیک کرده و سر او را بوسیده است.

نشر این ویدیو، واکنش‌های زیادی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است. عده‌ای با استناد بر این ویدیو، به حرفه‌ی خبرنگاری تاخته اند و برخی هم، نهادهای خبررسانی را محکوم کرده اند که در استخدام خبرنگاران توجه لازم را ندارند.