زلمی خلیل‌زاد: برگشت «امارت اسلامی» برای امریکا خط سرخ است

عبدالرازق اختیاربیگ
زلمی خلیل‌زاد: برگشت «امارت اسلامی» برای امریکا خط سرخ است

در حالی که انتظار می‌رود در چند روز آینده‌ توافق‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان به امضا برسد؛ زلمی خلیل‌زاد نماینده‌ی امریکا در روند مذاکره با طالبان می‌گوید که برگشت «امارت اسلامی» برای کشورش خط سرخ است، زیرا آنان نمی‌خواهند افغانستان، بار دیگر به میدان نبرد برای گرفتن قدرت مبدل شود.

آقای خلیل‌زاد که دو روز پیش دور نهم گفت‌وگوهای صلح با طالبان را به اتمام رساند، شب گذشته پس از آمدنش به کابل در گفت‌وگو با تلویزیون طلوع نیوز گفت که ۹ دور مذاکره با طالبان برای این بوده که دروازه‌‎ی گفت‌وگوهای بین الافغانی را باز کند و به جنگی که امریکا در سدد پایان بخشیدن به آن است، هرچه زودتر نقطه‌ی پایان بگذارد.

او با بیان این مطلب که در ۹ دور مذاکرات، در چهار مورد، بحث به پیشرفت‌های خوبی رسیده است؛ اما تاکید کرد زمانی که رییس جمهور ترامپ در مورد این موافقت‌نامه اظهار نظری نکند، چیزی نهایی نیست.

هدف سفر زلمی خلیل‌زاد به افغانستان و دیدار با رهبران حکومت وحدت ملی این است که متن موافقت‌نامه‌ی صلح با طالبان را با آنان شریک سازد. هنوز اما مساله‌ی بی خبری مردم افغانستان از متن توافق‌نامه از نگرانی‌های عمده به شمار می‌رود.

آقای خلیل‌زاد در این گفت‌وگو تاکید کرد که متن این توافق‌نامه را با رییس جمهور غنی و رییس اجرایی درمیان گذاشته؛ اما افزود، هنوز برای این که متن و جزئیات همگانی شود زود است، زیرا انتظار می‌رود با افشا شدن جزئیات، اختلافات به میان آید.

زلمی خلیل‌زاد مذاکرات امریکا با طالبان را دریچه‌‌ای برای آغاز مذاکرات بین الافغانی میان حکومت افغانستان وطالبان عنوان کرد و گفت: «حال در یک دوره‌ی انتقال استیم. حال تقریبا مذاکره‌ بین امریکا و طالبان خلاص است و فرصت برای مذاکراه بین الافغانی است. ما کار خود را کردیم، حال نوبت برای حکومت افغانستان است که خود را نشان بدهد و یک تیم همه شمول را انتخاب کرده و برای مذاکره بین الافغانی آماده سازد.»

هر چند حکومت افغانستان هفته‌های قبل گفته بود که هیات مذاکره کننده آماده است و زمانی اعضا و تعداد آن اعلام خواهد شد که زمان و مکان دقیق مذاکرات بین الافغانی مشخص شود؛ اما زلمی خلیل‌زاد بار دیگر بر تعیین این هیات تاکید کرد، زیرا به گفته‌ی او این بار باید یک هیات تعیین شود که از همه مردم افغانستان نمایندگی کند و سبب این نشود که قبل از آغاز مذاکرات، اختلاف شدید میان رهبران حکومت و سیاسیون این کشور به میان آید.

از بحث‌های دیگری که در نه دور مذاکرات میان امریکا و طالبان مطرح شده، خروج نیروهای خارجی از افغانستان بود. آقای خلیل‌زاد در این گفت‌وگو خاطر نشان کرد درصورتی که مواد موافقت‌نامه رعایت شود، در ۱۳۵ روز پس از امضای آن، حدود ۵هزار‌ سرباز امریکایی از ۵ پایگاه خارج خواهند شد.

آنچه اما نماینده‌ی امریکا برای صلح افغانستان از آن اطمینان داد، این است که پس از بیرون شدن نیروهای امریکایی، حمایت امریکا از نیروهای افغان و حکومت افغانستان ادامه خواهد داشت.

او امریکا را همکار افغانستان خواند و گفت از این که امریکا با این کشور همکاری و دوستی دارد، افتخار می‌کند و این روند هم‌چنان ادامه خواهد داشت.

یکی از بحث‌هایی که در افغانستان، بحث برانگیز شده و از سویی‌هم سبب نگرانی در میان سیاسیون و مردم این کشور شده این است که مبادا انتخابات به دلیل گفت‌وگوهای صلح به تعویق بیفتد و یک حکومت انتقالی به میان آید.

هر چند آقای خلیلزاد در این مصاحبه اشاره مستقیم به این مساله نداشت و بیان نکرد که ممکن است پروسه‌ی انتخابات به دلیل توافقات صلح به تعویق بیفتد؛ اما تاکید کرد که برای امریکا صلح در اولویت قرار دارد و برنامه‌ا‌ی که مانع این پروسه می‌شود نباید صورت بگیرد.

به گفته‌ای او پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، پیشرفت‌هایی در مورد مذاکرات بین الافغانی صورت خواهد گرفت.

این درحالی است که حکومت افغانستان بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تاکید می‌کند. روز دوشنبه(۱۱سنبله) صدیق صدیقی، سخنگوی ارگ تاکید کرد که انتخابات مانع پروسه‌های دیگر نمی‌شود و انتخابات تحت هر شرایطی برگزار خواهد شد.

از سویی‌هم زلمی خلیل‌زاد در گفت‌وگو با طلوع نیوز، ضمن این که نقش کشورهای بیرونی را در پروسه‌ی صلح افغانستان مهم دانست گفت که در سطح آسیا و اروپا برای این که به پروسه‌ی صلح کمک کنند، رقابت به میان آمده و هر کشور تلاش می‌کند به این پروسه کمک کند.

به گفته‌ای او ناروی از کشورهایی است که در این بخش تجربه نیز دارد و پیش قدم است که می‌خواهد میزبان مذاکرات بین الافغانی باشد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که زلمی خلیل‌زاد، نزدیک به یک سال قبل ماموریت امریکا برای فراهم ساختن زمینه‌ برای صلح پایدار در افغانستان را بر عهده گرفت. در جریان یک سال گذشته او ۹ بار با طالبان در پشت درهای بسته مذاکره کرده.

آقای خلیل‌زاد به این باور است که طالبان امروز تغییر کرده اند و بار دیگر امارت اسلامی تکرار نمی‌شود و بار دیگر اجازه داده نخواهد شد که این کشور به میدان جنگ مبدل شود.

اما آنچه که بحث برانگیز است، این است که حملات طالبان هنوز هم ادامه دارد. طالبان در دو هفته‌ی گذشته دو حمله‌ی بسیار نیرومند را در کابل سازماندهی کردند که سبب کشته شدن  بیش از ۱۰۰ غیرنظامی و زخمی شدن نزدیک به ۴۰۰ نفر دیگر شده است.

همین شب گذشته نیز با ختم گفتگوی زلمی خلیلزاد در کابل، حمله خونبار و قدرتمندی در کابل یک کمپ خارجی ها را مورد حمله قرار داد. مسوولیت این حمله را گروه طالبان به عهده گرفته است.