طرح کاهش خشونت‌های طالبان به دست مذاکره‌کنندگان امریکایی رسیده است

مهدی غلامی
طرح کاهش خشونت‌های طالبان به دست مذاکره‌کنندگان امریکایی رسیده است

نویسنده: سوسانا جورج و حق‌نواز خان – واشنگتن پست

مترجم: مهدی غلامی

بنا بر گفته‌های مقامات پاکستان و طالبان، این گروه طرح پیشنهادی‌اش برای کاهش خشونت‌ و از سرگیری گفت‌وگوهایی که مدت‌زمان زیادی از توقف آن می‌گذرد را، به نماینده‌ی ویژه‌ی ایالات متحده برای افغانستان تحویل داده است؛ این در حالی است که مذاکره‌کنندگان در دوحه‌ی قطر حضور دارند تا آن طور که طالبان می‌گویند «چندین روز» گفت‌وگوهای غیررسمی داشته باشند.

یکی از مقامات طالبان به دلیل این که اجازه‌ی صحبت با رسانه‌ها را نداشت، به شرط افشا نشدن نامش گفت: «در پاسخ به تقاضاهای ایالات متحده، دفتر ما در قطر، طرح کاهش خشونت‌ها را روی میز مذاکره گذاشته است.» یکی از مقامات رسمی وزارت خارجه‌ی پاکستان که اجازه‌ی صحبت با رسانه‌ها را نداشت، به شرط افشا نشدن نامش، تأیید کرد که آن طرح پیشنهادی به زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا سپرده شده است و گفت «امریکایی‌ها در حال بررسی آن [طرح پیشنهادی] استند.»

شاه‌محمود قریشی، وزیر خارجه‌ی پاکستان، در ملاقاتی که با خبرنگاران در واشنگتن داشت، از اعلامیه‌ی طالبان مبنی بر «چراغ سبز نشان دادن به یک آتش‌بس افغانی که می‌تواند به یک توافق بینجامد» استقبال کرد. او گفت امیدوار است خشونت‌ها کاهش یابد و [اوضاع] به سوی یک آتش‌بس حرکت کند.

چندین ماه از توقف گفت‌وگوهای صلح میان ایالات متحده و طالبان می‌گذشت. گفت‌وگوها به دلیل توییتی از رییس‌جمهور ترامپ متوقف شده بود و خلیل‌زاد چندین ماه تلاش کرد تا هر دو طرف را دوباره به میز مذاکره بکشاند. مذاکرات در ماه دسامبر از سر گرفته شد؛ اما چند روز پس از حمله‌ی طالبان بر پای‌گاه هوایی مستحکم بگرام در شمال کابل که ایالات متحده از آن استفاده می‌کند، متوقف شد. سهیل شاهین، سخن‌گوی طالبان، روز جمعه گفت که این دور از گفت‌وگوهای غیررسمی «مفید» بوده و انتظار می‌رود تا «چند روز دیگر» نیز ادامه یابد. او در توییتی نوشت: «روی امضای توافق‌نامه و مراسم آن بحث کردیم» مشخص نیست که شاهین به چه توافق‌نامه‌ای اشاره می‌کند. او به درخواست‌ها برای نظر [در این مورد] پاسخ نداد.

کاهش خشونت‌ها برای دولت افغانستان کافی نیست. صدیق صدیقی، سخن‌گوی رییس‌جمهور افغانستان، روز جمعه در توییتی نوشت: «تأمین آتش‌بس تنها راه برای رسیدن به یک صلح پایدار و باعزت است.» یکی از سخن‌گویان وزارت خارجه‌ی امریکا گفت: «طالبان باید نشان دهند که متعهد استند و می‌توانند خشونت‌ها را کاهش دهند و سرانجام [قوانین] آتش‌بس را رعایت کنند.» وزارت خارجه در مورد این که آیا طالبان طرح پیشنهادی شان را به خلیل‌زاد داده اند یا جزئیات آن طرح را منتشر کرده اند تا مشخص شود کاهش خشونت‌ها چه طور به نظر می‌آید، اظهار نظر نکرد. آن سخن‌گو که به شرط افشا نشدن نامش اجازه داشت اطلاعات بدهد، گفت: «تیم ما در دوحه بسیار واضح به طالبان گفته است که سطح کنونی خشونت سودی برای صلح ندارد.»

یکی از دیپلمات‌های مستقر در کابل که از گفت‌وگوهای دوحه آگاه بود، گفت طرح پیشنهادی طالبان برای کاهش خشونت در شهرهای بزرگ تطبیق شده و شامل توقف حملات بزرگ می‌شود. آن دیپلمات به دلیل این که اجازه‌ی صحبت با رسانه‌ها را نداشت، به شرط افشا نشدن نامش گفت که آن طرح پیشنهادی، شامل احتمال توقف حملات در شاهراه‌ها نیز می‌شود و افزود که مذاکره‌کنندگان امریکایی تلاش می‌کنند خشونت‌ها علیه تمامی نیروهای دولتی افغانستان، ناتو و امریکایی را کاهش دهند.

به محض این که گفت‌وگوهای رسمی صلح دوباره آغاز شود، مذاکره‌کنندگان امریکا و طالبان دوباره به نوشتن پیش‌نویس توافق‌نامه‌ی صلح خواهند پرداخت. پیش‌نویس توافق‌نامه‌ی ماه سپتامبر ممکن بود منجر به خروج هزاران سرباز امریکایی از افغانستان شود و در عوض، طالبان تعهد می‌کردند به تروریست‌هایی که می‌خواهند خارج از مرز افغانستان دست به حملات بزنند، پناه ندهند.

چند سال پیش از این که ترامپ خودش را کاندید ریاست‌جمهوری کند، خواستار پایان حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان شده بود. بر پایه‌ی اطلاعات فرماندهی نظامی امریکا در کابل، اکنون از ۱۵٫۰۰۰ سرباز در اواخر سال ۲۰۱۸، نزدیک به ۱۳٫۰۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان حضور دارند.

در اوایل این ماه [میلادی]، زمانی که موتر امریکایی‌ها در حال عبور بود، با یک بمب کنارجاده‌ای برخورد کرد و دو سرباز امریکایی در آن کشته شدند. ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان، آن حمله را در توییتر جار زد و گفت که آن انفجار موتر را متلاشی کرد و منجر به قتل «اشغال‌گران» شد.