دبیر کل سازمان ملل متحد از ایران و امریکا خواست برای احیای برجام تعامل کنند

صبح کابل
دبیر کل سازمان ملل متحد از ایران و امریکا خواست برای احیای برجام تعامل کنند

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل  متحد، از امریکا و ایران خواسته است که برای خروج از بن‌بست فعلی، برای احیای برجام تعامل کنند.

گوترش که ناوقت شام روز پنج‌شنبه (۹ دلو/ ۲۸ جنوری)، در یک نشست خبری صحبت می‌کرد، گفت که خواست ما از امریکا و ایران، این است که برای احیای برجام همکاری کنند.

دبیر کل سازمان ملل، گفت که وضعیت به تدریج به سمتی باید پیش برود که بتوانیم به یک توافق لازم برای صلح و ثبات در خلیج فارس و جهان برسیم.

آنتونیو گوترش در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال میانجی‌گیری سازمان ملل در مورد برجام وجود دارد، گفت: «کارهای زیادی باید انجام شود و روشن است که دشواری‌ها و موانع زیادی وجود دارد و با پیچیدگی فزاینده‌ای روبه رو هستیم؛ زیرا امریکا از برجام خارج شد و در مقابل ایران نیز قدم‌های در راه افزایش توسعه‌ای هسته‌ای اقدام‌های انجام داد.»

او در ادامه، از همه از کشورهای که وارد برجام شده‌اند یا به نفع آن‌ها است، خواست که با برای برداشتن موانع، با یک‌دیگر همکاری کنند.

دبیر کل سازمان ملل، توافق‌ هسته‌ای یا برجام را که در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود، یک پیروزی بزرگ دیپلماتیک و عنصر  اساسی برای صلح و ثبات در خلیج فارس خواند و از زیر سوال رفتن آن، اظهار تأسف کرد.

در همین حال، روز چهار شنبه (۸ دلو/ ۲۷ جنوری)، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه‌ی امریکا  در این مورد گفته است، در صورتی که ایران به تعهدات خود به برجام عمل کند، ایالات متحده نیز به برجام باز خواهد گشت؛ اما تا رسیدن به چنین نقطه‌ی، فاصله وجود دارد.

آقای بلینکن گفت که جو بایدن، به گونه‌ی روشن اعلام کرده است که اگر ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام عمل کند، امریکا نیز همین کار را خواهد کرد.

از سوی دیگر، محمد باقر قالیباف، رییس‌ مجلس شورای اسلامی ایران، روز پنج‌شنبه گفت که امریکا به توافق‌ هسته‌ای یا برجام پابند نیست و از این‌رو، ایران نیز هیچ وظیفه‌ای در این خصوص ندارد.

با این همه، جو بایدن رابرت مالی، یکی از امضا کنندگان توافق‌نامه‌ هسته‌ای را به عنوان نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا در امور ایران گماشت.

رابرت مالی در هنگام امضای برجام حضور داشت و در دولت بارک اوباما، دستیار ویژه‌ی رییس‌جمهور و هماهنگ‌کننده‌ی امور خاورمیانه، خلیج فارس و افریقای شمالی بود.