هنگام خروج بایدن؛ القاعده دوباره علیه امریکا اعلام جنگ کرد

ابوبکر صدیق
هنگام خروج بایدن؛ القاعده دوباره علیه امریکا اعلام جنگ کرد

نویسندگان: نیک رابیرستون و سالم محسود

منبع: cnn

برگردان: ابوبکر صدیق

ده سال پیش، اسامه بن لادن -رهبر شبکه‌ی القاعده و طراح حمله‌ی ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ بر امریکا- در عملیات شش‌نفری نیروهای امریکایی در ویلایی در شهر ابیت‌آباد پاکستان، کشته شد. نام و شبکه‌ی تروریستی او –القاعده – سبب شده تا امریکا برای دفاع از خود، راهبرد مبارزه با تروریزم را ایجاد کرده و روی دست بگیرد.
اکنون با راهبرد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در بیستمین سال‌گرد حمله بر برج‌های دوقلوی امریکا، جنگ امریکا وارد فاز جدید شده است؛ اما القاعده ادعا کرده است که به جنگ خود در برابر امریکا ادامه می‌دهد.
در گذشته، القاعده بنا به دلیل‌هایی این راهبرد خود را تنها با انتشار پروپاگندا، پنهانی به نمایش می‌گذاشت و در عمل آن را آشکار نمی‌کرد؛ چیزی که دلیل آن نیز روشن نبود.
پاول کروکشنگ (Paul Cruickshank)، تحلیل‌گر مسایل تروریزم و سردبیر در ویست‌پاینت ( West point)، که گفته‌های القاعده را بررسی کرده است، می‌گوید؛ این احتمال وجود دارد که آن‌ها، راهبرد خود را برای برنامه‌ی خروج بایدن از افغانستان آماده کرده باشند؛ اما گزینه‌های متعددی را هم‌چنان روی دست دارند.
جنگ طولانی امریکا پایان می‌یابد
به نظر جهانیان، امروز تروریزم القاعده در حال نابودی است؛ اما این دور از حقیقت است و [جنگ‌جویان القاعده] ادعا دارند که پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، با حمایت طالبان دوباره برگردند.
سخن‌گوی شبکه‌ی القاعده گفته است که طالبان جنگ را در برابر امریکا ادامه ‌می‌دهند. سخن‌گوی القاعده گفت: از آن شمار از مردم افغانستان که از گروه‌های مسلح حمایت می‌کنند ممنون استیم. نیروهای جهادی، سالیان متمادی در کشورهای مختلف اسلامی عملیات می‌کنند.
در ۱۱ سپتمبر سال روان میلادی، امریکا به طولانی‌ترین جنگ خود پایان می‌دهد؛ رییس‌جمهور بایدن گفت: «بن لادن کشته شد و القاعده در افغانستان شکست خورده است و زمان آن فرا رسیده است تا به طولانی‌ترین جنگ نقظه‌ی پایان گذاشته شود.»
انتونی بلینکین، وزیر خارجه‌ی امریکا، با اشاره به سخنان بایدن، به شبکه‌ی «‘S ABC » در اوایل این ماه گفت: «ما ۲۰ سال پیش به افغانستان رفتیم؛ رفتن ما به دلیل حمله‌ ۱۱ سپتمبر بود. ما رفتیم تا مطمین شویم که افغانستان دوباره به مرکز تروریزم مبدل نمی‌شود؛ تا امریکا و متحدانش را تهدید کند.» او گفت: «ما هدف خود را به دست آوردیم.»
اساس خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، توافق‌نامه‌ی ماه فبروری ۲۰۲۰ امریکا -طالبان در دوحه است. در این توافق‌نامه، طالبان تعهد کرده اند که رابطه‌ی خود را با القاعده که طراح حمله‌ی ۱۱ سپتمبر بود و پای امریکا را به افغانستان کشاند، قطع می‌کنند.
به اساس اطلاعاتیی که سالم محسود، مترجم CNN، از القاعده به دست آورده است، القاعده در برابر خروج نیروهای امریکایی واکنش نشان می‌دهد. منبع در پاسخ به او گفته است که طالبان در آن‌چه که به اداره‌ی بایدن می‌گویند، صادق نیستند و خروج نیروهای امریکایی شرم‌آور است.
CNN تلاش کرده تا دید‌گاه طالبان را نیز در مورد رابطه‌ی این گروه با القاعده داشته باشد؛ اما موفق نشده است.
پیتر بارگین، کارشناس تروریزم در CNN که کتاب‌های زیادی در مورد القاعده نگاشته است، می‌گوید که این یک اصل است؛ بارگین به بخش دیگر از کارکردهای القاعده اشاره کرده و گفته است؛ روابط القاعده و طالبان پابرجا است. او گفته که میان(TTP) تحریک طالبان پاکستانی، القاعده و طالبان افغانستان روابط نزدیکی -برادری اسلامی- و جود دارد.
این اثباتی بر گفته‌های سازمان ملل متحد است که چند قبل گفته بود؛ طالبان در جریان گفت‌وگو با امریکا، به صورت عادی از القاعده مشورت می‌گیرند؛ در حالی که امریکا از این گروه تعهد گرفته است تا روابط خود را با گروه‌‌های ترویستی قطع کند.
القاعده نیز به صورت عجیبی ادعا کرده است که منافع این گروه برای داشتن پناهگاه امن در افغانستان برای طراحی حملات، خیلی ملموس نیست و نیاز خیلی طولانی به آن ندارد.
این در حالی است که کریکشنگ افزوده که در عقب این ادعا، یک حمله‌ی شناخته‌ی وحشت‌ناک وجود دارد.
گروه‌ تروریستی زیر شعاع داعش
القاعده در پاسخ به CNN ، گفته است که امریکا در افغانستان شکست خورده است؛ مانند اتحاد جماهیر شوروی که چند دهه پیش، پس از خروج این کشور متلاشی شد. جنگ افغانستان نقش کلیدی‌ای در افت اقتصاد امریکا دارد.
این رویکرد میراث بن لادن است که با جنگ در افغانستان هزینه‌های زیادی روی شوروی در افغانستان گذاشت. هزینه‌ی جنگ امریکا با تروریزم به تریلیون‌ها دالر رسید؛ اما حمله‌ی‌ ۱۱ سپتمبر منجر به افت اقتصاد امریکا نشد.
القاعده گفته است که بیشتر پناهگاه‌های این شبکه در سوریه است؛ جایی که شماری از اعضای این گروه‌ در سال‌های اخیر کشته شدند.
در نوشته‌ی القاعده که در پاسخ به پرشس‌های شبکه‌یCNN فرستاده یک گریز تخنیکی به نظر می‌رسد؛ کشته‌شدن بن لادن به دست گروه‌ شش‌نفری نیروهای امریکایی، سبب شد تا القاعده اجازه بدهد گروه‌ به شدت تندور اسلامی؛ یعنی داعش قد علم کند. این رویای «شیح اسامه، شیخ آیت‌الله، شیخ ابویحیا الیبی است که خداوند همه‌ی شان را عفو کند، بود.»
در سال‌های اخیر، داعش حمله‌های زیادی را زیر شعاع القاعده در اروپا انجام داده است. در بخشی از این نوشته، ادعا شده است که آن‌ها از بین نرفته اند و به جنگ خود در برابر امریکا، برای سالیان متمادی از مسیرهای مختلف ادامه خواهند داد.
ایمن ‌الظواهری، رهبر کنونی القاعده، به شدت روی پخش پروپاگندا تکیه کرده است؛ در حالی که این گروه هنوز خود را سردسته‌ی سایر گروه‌های تروریستی می‌داند. حمله‌های شاخه‌ی القاعده در یمن، سوریه، سومالیا و شمال، عملیات می‌کنند.
منبع در رابطه به افغانستان و پاکستان به CNN گفته است؛ حمله‌های ۲۰۰۹ که در نتیجه‌ی آن، ۷ عضو CIA در نزدیک پایگاهی در ولایت خوست کشته شد، با هماهنگی طالبان پاکستانی و افغانستان انجام شد؛ آن‌ها همکار حمله بودند و اشتباه‌های زیاد را مرتکب شدند.
بارگین گفت که «مرگ اسامه بن لادن سبب شد تا رهبران القاعده، تحریک طالبان پاکستانی را به عنوان یک متحد خویش زیر فشار قرار دهند؛ زیرا در حومه‌های شهر –مکانی که اسامه کشته شد– تحریک طالبان پاکستانی‌ها مراکز بزرگ داشتند.
بایدن با اشاره به تهدید القاعده و طالبان، روز چهارشنبه به مجلس سنا گفت: ما همه‌ی گزینه‌ها برای مهار حمله به خاک مان را روی دست داریم؛ اما نباید اشتباه کرد، مبارزه با تهدید تروریزم از سال ۲۰۰۱ در افغانستان آغاز شده و ما ظرفیت‌های خود رای مهار این تهدید علیه امریکا روی دست داریم. ممکن است این تهدید از یمن، سوریه، سومالیا و جنوب آفریقا یا خاور میانه متوجه ما شود.
افغانستان می‌تواند دوباره به پناهگاه امن القاعده تبدیل شود
القاعده امروز به عنوان یک گروه‌ حاضر در صحنه که بالای تحریک طالبان پاکستانی نفوذ دارد و رهبری خود را به اساس موعظه‌های شریعت ایجاد کرده است، افتخار می‌کند؛ اما تا هنوز رویکرد تحریک طالبان پاکستانی روشن نیست. اخیرا یک حمله‌ بر هوتلی در کویته‌ی پاکستان انجام شد که گزارش شده بود سفیر چین در آن حضور داشت. مقامات پاکستانی به CNNگفته اند که سفیر چین در آن هوتل حضور نداشته است. با این همه، این نشان می‌دهد که القاعده دوباره قدرت گرفته است. اگر طالبان با القاعده رابطه‌ی نزدیک داشته باشند و به اساس سند سازمان ملل متحد که در حدود ۲۰۰۰ واژه منشتر شد، القاعده بخشی از آتش‌بس با امریکا نیست و طالبان بخش از حمله‌هایی استند که قرار است القاعده در برابر امریکا را‌ه‌اندازی کند.
القاعده ادعا کرده است که این کشور مکان امن طرح حملات این گروه بر خاک امریکا بود و دوباره آن را به دست می‌آورد. امریکا با برادران افغانستانی ما مشکل ندارد، با توجه به قربانی‌های جنگ امریکا در این کشور، اکنون امریکا در این جنگ شکست خورده است؛ چون تصمیم اخیر را دموکرات‌ها و جمهور‌ی‌‌خواهان باهم گرفته اند تا از جنگ افغانستان بیرون شوند. اگر طالبان طبق تعهد خود با بایدن عمل کنند، این پروپاگندای القاعده است؛ اگر چنین نباشد، در آینده تهدید مشخصی وجود دارد.