اعتراف پاکستان به تمویل تروریزم؛ تلاشى برای بیرون‌شدن از فهرست خاکستری

علی شیر شهیر
اعتراف پاکستان به تمویل تروریزم؛  تلاشى برای بیرون‌شدن از فهرست خاکستری

به تازگی، شیخ رشید احمد، وزیر داخله‌ی پاکستان، گفته است که اجساد و زخمی‌های طالبان افغانستان، به پاکستان منتقل می‌شوند و برخی از آنان در مراکز درمانی پاکستان، درمان می‌شوند.
آقای رشید احمد، از طالبان افغانستان خواسته تا به تحریک طالبان پاکستان، اجازه‌ی فعالیت علیه کشورش را ندهند. او، در یک مصاحبه با شبکه‌ی تلویزیونی جیونیوز پاکستان، گفته است که خانواده‌های اکثر مقامات طالبان در پاکستان زندگی می‌کنند: «مسئله این است که خانواده‌ی طالبان و دیگران در این جا در پاکستان به سر می‌برند؛ آن‌ها در مروت، لوی بیر، بارکو و ترنول زندگی می‌کنند.»
پیش از این، شاه‌محمود قریشی، وزیر خارجه‌ی پاکستان نیز، در مصاحبه‌ای با طلوع‌نیوز، یکی از شبکه‌های تلویزیونی خصوصی افغانستان، طالبان پاکستان را تروریست خواند؛ اما طالبان افغانستان را نه. او، در مورد اسامه بن‌لادن سکوت کرد، وجود رهبران طالبان در پاکستان را انکار و افزایش خشونت را کار طالبان ندانست.
با این حال، پس از اظهارات شیخ رشید احمد در مورد انتقال جسدها و زخمی‌های طالبان و درمان آن‌ها در پاکستان، مقام‌های حکومت افغانستان، می‌گویند که دیگر وقت آن است که اسلام‌آباد به حمایتش از گروه‌های تروریستی اعتراف کند.
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، در واکنش به صحبت‌های اخیر وزیر داخله‌ی پاکستان، با نشر توییتی، می‌گوید: «من وزیر داخله‌ی پاکستان، شیخ رشید را به دلیل افشای حمایت پاکستان از طالبان، تحسین می‌کنم. ما به پاکستانی‌های شجاع بیش‌تر نیاز داریم تا بر ضد چنین حملاتی در افغانستان، سخن بگویند.»
از سویی هم، رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان نیز، هم‌زمان با اظهارات وزیر داخله‌ی پاکستان، در صفحه‌ی تویترش با نشر ویدیویی از تجهیز و تمویل طالبان در آن طرف مرز افغانستان، گفته است که این‌ها جنگ‌جویانی استند که از شبکه‌های مختلف توسط فرماندهان شبکه‌ی حقانی در منطقه‌ی «تل» پاکستان آماده‌ی جنگ می‌شوند و سپس به افغانستان فرستاده می‌شوند.
آقای نبیل گفته است: «اين منطقه‌ی تل پاكستان است. ملا نبى يكى از قمندانان شبكه‌ی حقانى، جنگ‌جويان شبكه‌هاى مختلف به شمول لشكر طيبه را از اين جا تنظيم می‌نمايد و در نزديك افغانستان مسلح می‌سازد و به ولايات خوست، پكتيا، پكتيكا و لوگر به جنگ مي‌فرستد!»
اظهارات ضدونقیض پاکستان در مورد طالبان
در ماه‌های اخیر، در کنار انکار برخی مقام‌های پاکستانی از تمویل طالبان توسط این کشور و حضور رهبران این گروه در پاکستان، شماری نیز بر حضور طالبان در کشورشان اعتراف کرده؛ اما تأکید کرده اند که اسلام‌آباد مصمم است با تروریزم مبارزه کند و در روند صلح افغانستان، کابل را کمک.
عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان، چندی پیش در یادداشتی در روزنامه‌ی واشنگتن‌پست، گفت که کشورش در گذشته به اشتباه بین طرف‌های درگیر در افغانستان، از یک طرف حمایت کرده بود. پاکستان در دهه‌ی نود، یکی از سه کشوری بود که امارت اسلامی طالبان را به رسمیت شناخته بود.
نخست‌وزیر پاکستان، در یادداشتی که در روزنامه‌ی واشنگتن‌پست نوشته، هم‌چنان گفته که پاکستان آماده است در زمینه‌ی صلح افغانستان، با ایالات متحده‌ی امریکا هم‌کاری کند.
آقای خان، هم‌چنان نوشته که کشورش از جنگ‌های افغانستان بسیار آسیب دیده است. او، گفته که در این مدت بیش از ۷۰ هزار پاکستانی کشته شده ‌اند و در حالی که ایالات متحده ۲۰ میلیارد دالر کمک کرده، ضررهای اقتصادی پاکستان، از ۱۵۰ میلیارد دالر فراتر رفته است.
شماری از آگاهان سیاسی، تأکید دارند که اسلام‌آباد هیچ‌گاهی در عمل صادق نبوده و تا جایی که توان داشته باشد، از طالبان و سایر گروه‌های تروریستی هم در حرف و هم در عمل حمایت کرده است. به گفته‌ی این آگاهان، دلیل اظهارات اخیر مقام‌های پاکستان و اعلام مبارزه‌ی‌شان بر ضد تروریزم، فشار برخی سازمان‌های بین‌المللی ضدتروریزم و کشورهایی مثل امریکا است.
رسول باور، استاد دانش‌گاه و آگاه سیاسی، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که نهادهای بین‌المللی ضدتروریزم، از جمله گروه ویژه‌ی اقدام مالی «اف‌ای‌تی‌اف»، فشارها را بر پاکستان افزایش داده است.
گروه ویژه‌ی اقدام مالی که مقر آن در فرانسه است، به تازگی اعلام کرده که پاکستان هم‌چنان در فهرست خاکستری این سازمان باقی خواهد ماند. این سازمان، اعلام کرده؛ مواردی مشاهده شده است که اسلام‌آباد برای جلوگیری از حمایت پولی و غیرپولی طالبان و سایر گروه‌های تروریستی، هیچ ‌نوع تلاش و اقدامی انجام نداده است.
با این حال، این کشور باید تا اجلاس بعدی این سازمان که به تاریخ ۱۷ تا ۲۲ اکتبر سال روان میلادی برگزار می‌شود، برای اجرای کامل آن تلاش کند. اکنون سه سال است که اسلام آباد در لیست خاکستری سازمان‌های ضدتروریزم قرار دارد.
از سویی هم، به اساس برآورد پاکستان، شمولیت پاکستان در فهرست خاکستری سازمان‌های ضدتروریزم، سالانه حدود ۱۰ میلیارد دالر به این کشور زیان می‌رساند؛ چون، پولی که در یک کشور برای تأمین مالی تروریزم استفاده شود، تأثیر مستقیمی بر چگونگی اقتصاد آن کشور دارد. اسلام‌آباد در جون ۲۰۱۸ در فهرست خاکستری گروه ویژه‌ی اقدام مالی (FATF) قرار گرفت.
به اساس گزارش این سازمان ضدتروریزم، پاکستان کشوری است که از بیش‌ترین تعداد تروریست‌های بین‌المللی میزبانی می‌کند؛ تروریستانی که در فهرست سازمان ملل متحد قرار دارد. قرارگرفتن در فهرست تروریزم سازمان ملل، شامل تحریم دارایی‌ها، ممنوعیت سفر و تحریم تسلیحاتی می‌شود.
سازمان «اف‌ای‌تی‌اف» نسبت به خاموشی پاکستان در برابر تمویل گروه‌های تروریستی‌ای که شامل فهرست سازمان ملل است، ابراز نگرانی کرده و گفته است که اسلام‌آباد میزبانی یکی از بیش‌ترین گروه‌های تروریستی شامل در فهرست سازمان ملل؛ از جمله حافظ سعید، رهبر لشکر طیبه و مسعود اظهر، رهبر جیش محمد را دارد.
در حرف با جمهوری در عمل با طالبان
در روزهای اخیر، تنش لفظی میان کابل و اسلام‌آباد نیز زیاد شده است. در تازه‌ترین مورد، امرالله صالح، معاون رییس‌جمهور افغانستان، در صفحه‌ی رسمی فیسبوک خود نوشته که «اسلام‌آباد به عنوان میزبان طالبان از روز زایش تا امروز، می‌تواند نقش قابل لمسی در صلح بازی کند و بدین سان به دوست قابل باور ملت افغانستان تبدیل گردد.»
او افزوده که «گزینه‌ی دیگری که برای ابد در دور صفر و هیچ خواهد چرخید، این است که آن‌ها به سیاست کنونی خویش ادامه دهند و ادامه‌ی سیاست کنونی، یعنی در حرف با جمهوریت در عمل با طالبان، هم برای ما و هم برای خودشان چیزی به جز از دست‌وپازدن در لجن‌زار بی‌اعتمادی نخواهد بود.»
آقای صالح مدعی شده که «گروه طالب، هیچ امکان ندارد بر افغانستان چیره گردد. هیچ امکان ندارد. قیمت هم‌سویی با طالب، بسیار سنگین خواهد بود.»
هم‌چنین، به تازگی جنرال عبدالستار میرزکوال، سرپرست وزارت داخله‌ی افغانستان، گفته که طالبان تانک‌هایی را که در ولایت‌های جنوبی افغانستان در جنگ با ارتش به دست‌ آوردند، می‌خواهند به پاکستان انتقال دهند.
این مقام ارشد امنیتی افغانستان، در سخن‌رانی‌اش در فرماندهی عمومی نیروهای ویژه‌ی پلیس، مدعی شد که اطلاعاتی هم وجود دارد که این گروه در نظر دارد این تانک‌ها را از راه زابل به پاکستان ببرد.
به گفته‌ی او، به شورای امنیت و سرقمندانی (فرمانده کل نیروهای مسلح) وظیفه داده شده که گشت‌های دایمی هوایی صورت بگیرد و هر تانکی که داخل خاک پاکستان می‌شود، هدف قرار گیرد.
وزیر داخله‌ی افغانستان، مدعی شده است؛ طالبان نشان دادند که ظرفیت حکومت‌داری را ندارند، آنان ظرفیت این را ندارند که برای خودکفایی و بازسازی کشور تلاش کنند. آنان امتحان خود را دادند؛ هر منطقه‌ای را که گرفته آن‌ جا خراب شده، تأسیسات آن را از بین بردند.
با این حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی گروه طالبان، در واکنش به این سخنان وزیر داخله‌ی افغانستان، گفته است که این سخنان را جداً رد می‌کند. او، افزوده است: «تمام وسایل و وسایط به ‌درد خود ما می‌خورد. طالبان در حالت جنگی قرار دارند و این یک “ادعای نادرست” است.»