تشدید انتقادها بر طالبان؛ عمل‌کرد این گروه در تضاد با حرف‌هایش است

علی شیر شهیر
تشدید انتقادها بر طالبان؛ عمل‌کرد این گروه در تضاد با حرف‌هایش است

پانزده نمایندگی‌ دیپلماتیک در افغانستان، روز دوشنبه -۲۸ سرطان-، با انتشار بیانیه‌ای از طالبان خواستند که حمله‌های خود را متوقف کنند. این نمایندگی‌های سیاسی، گفته اند که عمل‌کرد طالبان در تضاد به تعهدی است که این گروه برای گفت‌وگوی صلح داده اند.

این بیانیه از سوی هیئت نمایندگی اتحادیه‌ی اروپا، دفتر نمایندگی عالی امور غیرنظامیان ناتو در افغانستان و هم‌چنین سفارت‌خانه‌های آلمان، آسترالیا، کانادا، کوریای جنوبی، دانمارک، اسپانیا، ایالات متحده، فنلاند، فرانسه، ایتالیا، ژاپان، هند، جمهوری چک، بریتانیا و سوید، امضا شده است.

هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، روز یک‌شنبه، در پیام خود به مناسبت روز عید قربان، بار دیگر بر حمایت کامل خود از مذاکرات «با وجود پیش‌روی‌ها و پیروزی‌های نظامی»، تأکید کرده بود.

این گروه از زمان آغاز خروج نیروهای خارجی از این کشور در ماه می، حمله‌های همه‌جانبه‌ی خود علیه نیروهای دولتی در افغانستان را آغاز کرده‌ و تا اکنون، کنترل بسیاری از ولسوالی‌ها و مناطق مرزی را در دست گرفته‌ است.

نمایندگی‌های سیاسی کشورها و نهادهای بین‌المللی در افغانستان، هم‌چنین در این بیانیه، «ترورهای هدف‌مند، تخریب زیرساخت‌ها، تهدید شخصیت ها» و دیگر اقدامات طالبان علیه دست‌آوردهای ۲۰ سال گذشته در افغانستان را محکوم کردند.

آن‌ها «بی‌توجهی به حاکمیت قانون»، حمله به حقوق زنان و دختران و آزادی بیان و مطبوعات در مناطق تحت اشغال این گروه را نیز محکوم کرده است.

شماری از شهروندان افغانستان نیز با انتقاد از عمل‌کرد طالبان، تأکید دارند که این گروه از «جنایت‌ها» و «تخریب‌کاری»هایی که انجام می‌دهد، چشم‌پوشی می‌کند و تلاش دارد که از خود چهره‌ی متقاوت به مردم و جامعه‌ی بین‌الملل نشان دهد.

شریف حسن، روزنامه‌نگار، در صفحه‌ی تویترش با روایت داستانی، گفته است که عمل‌کرد و حرف طالبان از هم تفاوت دارد. او نوشته است: «صاحب مرغ دنبال مرغ گم‌شده‌اش می‌گشت و کسی را دید که دم مرغ از زیر بغلش معلوم می‌شود. صاحب مرغ، دزد را گفت که چرا مرغش را دزیده است. دزد فورا انکار کرد و گفت که او ندزدیده است. صاحب مرغ گفت که به حرف‌های تو باور کنم یا دم مرغ که از زیر بغلت آشکار است.»

این پانزده نمایندگی‌ سیاسی پس از بی‌نیتجه‌ماندن مذاکرات روزهای گذشته در دوحه، پایتخت قطر، در بیانیه‌ی خود، خواستار «پایان فوری حمله‌های نظامی طالبان» شدند و آن را «مانعی جدی» در راه تلاش برای دست‌یابی به یک توافق در روند مذاکرات خواندند.

نشست دوروزه‌ی قطر به محور صلح افغانستان میان هیئت بلندرتبه‌ی افغانستان و گروه طالبان، دیروز یک‌شنبه در دوحه‌ی قطر پایان یافت.

عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، می‌گوید: «ما در مورد موضوعات اصلی مربوط به دو طرف تبادل نظر کردیم و نظرات، تفسیرها و راه‌کارهای دو طرف را برای پایان‌دادن به درگیری از طریق یک توافق سیاسی جامع شنیدیم.»

او افزوده است که در  پایان گفت‌وگوها، آن‌ها توافق کرده اند که مذاکرات را ادامه دهیم و به دنبال حل‌و‌فصل سیاسی بحران فعلی، جلوگیری از تلفات غیرنظامیان، تسهیل کمک‌های بشردوستانه و تجهیزات پزشکی برای مقابله با بیماری همه‌گیر کرونا باشند.

طالبان می‌خواند از راه جنگ به قدرت برسند

سرور دانش، معاون دوم رییس‌جمهور، کشور می‌گوید؛ رفتاری که تا اکنون از سوی طالبان سر زده است، نشان‌دهنده‌ی این است که این گروه در پی آن است که قدرت را از راه جنگ و خشونت به دست بگیرد و از روند صلح مشروعیت کسب کند.

آقای دانش در پیامی به مناسبت عید قربان، گفته که ما در حالی برای گرامی‌داشت از عید سعید اضحی آمادگی می‌گیریم که جنگ در سراسر کشور گسترش یافته است. عامل یا عاملان این جنگ خانمان‌سوز و بیهوده، کسانی استند که به چیزی جز ویرانی و تباهی کشور و تداوم بحران در افغانستان، نمی‌اندیشند.

او بیان داشته که بیش از چهار دهه است که جنگ و منازعه در کشور ما ادامه دارد و عاملان بخش عظیم این فصل خونین، کسانی استند که ادعای مسلمانی دارند و به بهانه‌ی تطبیق احکام اسلامی و جهاد، بزرگ‌ترین مصیبت‌ها را بر مردم مسلمان افغانستان تحمیل کرده اند.

از سویی هم، شماری از عالمان دینی کشور، یک بار دیگر از طالبان خواستند که تن به صلح داده و بیش‌تر از این باعث رنج و درد مردم افغانستان نشوند.

مجمع علمای ۳۴ ولایت کشور و شورای علمای ولایت کابل، امروز –دوشنبه، ۲۸ سرطان- در یک نشست خبری در کابل، بار دیگر تأکید کردند که جنگ کنونی مبنای دینی ندارد و طرفین باید تن به صلح و آتش‌بس دایمی بدهند.

مولوی حبیب‌الله حسام، رییس مجمع علمای ۳۴ ولایت کشور، گفت: «کشتن مسلمان توسط مسلمان کفرآمیز است و اگر هرکسی آن ‌را جهاد بخواند، قطعآ از دایره‌ی اسلام خارج است.»

مولوی حسام از پیامد منفی جنگ جاری افغانستان هشدار داده و گفت: «پیامد این جنگ ویرانی تمدن‌های ما، فقر، جهل، غلامی، اسارت یک ملت، وابستگی، تعصب، نفاق، آوارگی، هجرت، بی‌خانگی است.»

در همین حال، مولوی عبدالله قانع، یکی دیگر از علمای دینی، خطاب به طالبان، گفت: «تن به صلح و آتش‌بس بدهید، در غیر آن با تمام ملت افغانستان، هم از مرد و زن، پیر و جوان روبه‌روی خواهید شد!»