کرونا؛ حضور گردش‌گران در بامیان در روزهای عید از ۱۰۰ هزار به ۲۵ هزار نفر کاهش یافته است

عبدالرازق اختیاربیگ
کرونا؛ حضور گردش‌گران در بامیان در روزهای عید از ۱۰۰ هزار به ۲۵ هزار نفر کاهش یافته است

ولایت بامیان در مرکز افغانستان، از ولایت‌های امن در کشور به حساب می‌آید که به دلیل داشتن آثار باستانی- تاریخی و مناظر طبیعی زیبا، سالانه شاهد حضور صدها هزار گردش‌گر خارجی و داخلی است و از این طریق، درآمد زیادی نصیب باشندگان محل و اداره‌ی محلی این ولایت می‌شود.

بر اساس معلومات ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت بامیان، سال گذشته، حدود ۲۵۰ هزار گردش‌گر داخلی و خارجی از این ولایت بازدید کرده بودند؛ اما شیوع ویروس کرونا در افغانستان و وضع محدودیت‌های رفت‌و‌آمد، سبب رکود این صنعت مهم در بامیان، شده است.

مسؤولان محلی بامیان می‌گویند که پس از شیوع ویروس کرونا، برای حدود چهار ماه صنعت گردش‌گری در این ولایت به صفر رسیده و فعالیت تمام هوتل‌ها و مسافرخانه‌های این ولایت متوقف شده بود.

لطیف عظیمی، سخن‌گوی والی بامیان، روز سه‌شنبه (۱۴ اسد)، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل گفت که پس از کاهش محدودیت‌ها و رفع قرنتین، تا کنون نزدیک به ۷۰ هزار گردش‌گر داخلی و ۴۵ نفر توریست خارجی از این ولایت، بازدید کرده اند.

آقای عظیمی، افزود که شمار گردش‌گران در روزهای عید افزایش یافته است و این ولایت در سه روز عید میزبان بیش از ۲۵ هزار گردش‌گر داخلی بوده است.

با این حال، اسحاق عزیزی، سرپرست اطلاعات فرهنگ ولایت بامیان به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که شمار گردش‌گران از ساحات تاریخی مرکز بامیان مانند ( غلغله، بودا و شهر ضحاک، به ۳۸۰۰ نفر می‌رسد.

این در حالی است که سال گذشته در جریان سه روز عید قربان، حدود ۱۰۰ هزار گردش‌گر داخلی و بیش از ۱۰هزار گردش‌گر خارجی از ساحات باستانی و مرکز شهر بامیان دیدار کرده بودند.

کاهش ۸۰ درصدی گردش‌گری در بامیان و وارد شدن میلیون‌ها افغانی خسارت

ریاست اطلاعات و فرهنگ بامیان، می‌گوید که صنعت گردش‌گری در بامیان به دلیل شیوع ویروس کرونا و وضعیت محدودیت‌های گشت‌وگذار، حدود ۸۰ درصد کاهش یافته که این مسأله، تأثیرات منفی بر اقتصاد باشندگان این ولایت گذاشته است.

اسحاق عزیزی گفت: «میزان گردش‌گران نسبت به سال گذشته متأسفانه در حدود بیشتر از ۸۰ فیصد کاهش داشته که در سال گذشته در روزهای عید و یا رخصتی در روز بیشتر از ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر مراجعه می‌کردند.»

این درحالی است که چند ماه قبل، محمدطاهر زهیر، والی پیشین بامیان، گفته بود که که وضع محدودیت گشت‌وگذار، بیشتر از ۲۵۵ میلیون افغانی به صنعت گردش‌گری این ولایت خسارت وارد کرده است.

آقای زهیر در  (۱۸ ثور)، گفته بود که شیوع ویروس کرونا در افغانستان و به ویژه در ولایت بامیان، سبب توقف چرخه‌ی صنعت گردش‌گری شده است.

او، در آن زمان گفته بود که وضع محدودیت‌های رفت‌وآمد، بیش از یک میلیارد و هفت‌صد میلیون افغانی چرخه‌ی اقتصادی ولایت بامیان را متوقف کرده و به گونه‌ی مستقیم ۲۵۵ میلیون افغانی به مردم زیان وارد کرده است.

هر چند مسؤولان محلی بامیان از میزان دقیق عایدات گردش‌گری در بامیان، آمار ندارند؛ اما می‌گویند که هر گردش‌گر روزانه به صورت متوسط ۷۰۰ افغانی به مصرف می‌رساند.

کم‌بود جای و نرخ بلند اجاره‌ی هوتل‌ها از مشکلات عمده‌ی گردش‌گران در بامیان

یکی از مشکلاتی که امسال گردش‌گران با آن مواجه شده‌ اند، نبود جای برای استراحت و نرخ بلند کرایه‌ی هوتل بوده است که شمار زیادی از گردش‌گران از آن شاکی اند.

شکرالله یوسفی، باشنده‌ی کابل، که با اعلام آتش‌بس طالبان، همراه با دوستان خود برای دیدن از اماکن باستانی و تاریخی ولایت بامیان به این ولایت رفته است، می‌گوید که نبود پارکینک و اتاق برای استراحت، بزرگ‌ترین مشکلی بوده است که او و دوستانش با آن مواجه شده اند.

شکرالله می‌گوید که به دلیل حضور گسترده‌ی مردم، تمام مسافرخانه پر شده بود و هوتل‌های مجلل بامیان از فی نفر در یک شبانه روز ۳ تا هفت هزار افغانی می‌گرفت.

عزیزالله، یکی دیگر از کسانی است که سه روز عید را در بامیان بوده. او، به صبح کابل می‌گوید که کرایه‌ی یک شبانه روز در هوتل‌های بامیان ۲ تا ۵ هزار افغانی بود و در پارک ملی بند امیر نیز از هر خیمه از یک هزار تا ۲٫۵ هزار افغانی کرایه گرفته می‌شد.

او می‌گوید که در روزهای اول و دوم عید، حتا به سختی می‌شد که اتاقی در یکی از هوتل‌های بامیان پیدا کرد.

با این حال، مسؤولان محلی بامیان، نیز می‌پذیرند که به دلیل تراکم گردش‌گران، عرضه‌ی خدمات با مشکلاتی مواجه بوده است.

اسحاق عزیزی، سرپرست ریاست اطلاعات فرهنگ بامیان، در این مورد می‌گوید: «در قسمت مشکلات مکان بودوباش و یا کرایه‌ی اتاق، متأسفانه گردش‌گران داخلی در روزهای عید بسیار زیاد بوده که یکی از علت‌های اساسی هم شیوع ویروس کرونا در سطح کشور و قرنتین شدن تمام شهرها و مکان‌های عمومی مانند پارک‌ها و ساحات تاریخی در سال جاری بود که مردم محل متأسفانه هیچ‌گونه آمادگی برای پذیرایی از مهمانان نداشتند و به همین دلیل بعضی مشکلات به وجود آمده است.»

خوش‌بینی هوتل‌داران بامیان از افزایش گردش‌گران

بر بنیاد معلومات مقام‌های محلی بامیان، در این ولایت حدود ۷ هوتل مجلل و ده‌ها رستورانت خرد و مسافرخانه وجود دارد که بزرگ‌ترین منبع عایداتی آن‌ها، از ناحیه‌ی گردش‌گری است.

هرچند امسال به دلیل ویروس کرونا و قرنتین، ماه‌ها بود که هوتل‌ها و رستوانت‌ها بسته بود؛ اما از زمانی که قرنتین کاهش یافته و پای گردش‌گران دوباره به بامیان باز شد، کار و فعالیت هوتل‌ها و رستورانت‌ها نیز دوباره رونق گرفته است.

یوسفی، مسؤول هوتل غلغله، در تماس تلفونی به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که تمامی اتاق‌های هوتل آن‌ها در جریان سه روز عید پر از مسافر بوده است.

هوتل غلغله که نزدیک به ۶۰ اتاق دارد، از هوتل‌های مجلل در بامیان به حساب می‌آید. به گفته‌ی مسؤول این هوتل، آن‌ها هر شب میزبان ۳۰۰ تا ۳۵۰ گردش‌گر بوده اند.

با آنکه مسؤولان هوتل غلغله برای تشویش گردش‌گران تخفیف عیدی نیز درنظرگرفته بودند؛ اما با آن هم هر گردش‌گر باید ۲ تا ۵ هزار افغانی را پرداخت می‌کرد تا شبی را در این هوتل سپری کند.

یوسفی گفت: «ما اتاق‌های مختلف داریم. اتاق‌های یک‌نفره، ۲۵۰۰، دو نفره ۳ هزار، ۴ نفره ۳۵۰۰ و اتاق‌های فامیلی ۵ تا ۶ هزار افغانی کرایه داده شده است.»

خالق بامیانی، مسؤول هوتل چهل برجه نیز می‌گوید که در روزهای عید تمام نُه اتاق این هوتل از مسافر پر بوده و هر شب آن‌ها میزبان ۳۰ مهمان بوده اند.

کرایه‌ی این هوتل نیز هر شب از یک هزار افغانی تا ۲۵۰۰ افغانی بوده است.