تازه‌های کرونا در افغانستان؛ از فتوای عالمان دین تا طرح یازده‌ماده‌ای حکومت

علی شیر شهیر
تازه‌های کرونا در افغانستان؛ از فتوای عالمان دین تا طرح یازده‌ماده‌ای حکومت

در پی گسترش ویروس کرونا در نزدیک به ۲۰ ولایت افغانستان، عالمان دین در این کشور، با صدور فتوایی، اعلام کردند که اتخاذ تدابیر صحی به خاطر کرونا، واجب است.

در این فتوای عالمان دین افغانستان که از سوی وزارت ارشاد، حج و اوقاف به نشر رسیده است، آمده که اتخاذ تدابیر برای امراضی که جان انسان‌ها را به خطر روبه‌رو می‌کند، واجب است و «سهل‌انگاری و عدم رعایت توصیه‌های بهداشتی گناه محسوب می‌شود.»

در افغانستان تا کنون (چهارشنبه، ۱۳ حمل)، ۲ هزار و ۸۰۰ واقعه‌ی مشکوک توسط مسؤولان بهداشتی این کشور ثبت شده است که از آن جمله حدود ۱۹۶ واقعه‌ی آن مثبت بوده است. وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت، امروز در یک نشست خبری در کابل گفت که در در ۲۴ ساعت گذشته، ۲۲ تن به ویروس کرونا متبلا شده ‌اند؛۱۲ تن در هرات، ۶ تن در کابل، و هم‌چنان در ولایت‌های فراه، غزنی، پکتیکا و بغلان هر کدام یک تن به این ویروس مبتلا شده ‌اند.

وزارت صحت عامه‌ی افغانستان هم‌چنان تأکید دارد که تا کنون ۱۰ تن از مبتلایان به ویروس کورنا در ولایت‌های مختلف این کشور، صحت‌یاب شده ‌اند.

رسیدن کمک‌های تازه

مسؤولان وزارت صحت عامه‌ی افغانستان می‌گویند که قرار است، محموله‌ی طبی کمک چین، شب آینده به کابل برسد؛ این محموله شامل تست‌های تشخیص کرونا، وسائل نمونه‌گیری و سائل محافظتی از جمله ماسک‌های N 95 می‌شود.

پیش از این مقام‌های چین به حکومت افغانستان وعده داده بودند که کشور شان در سیزدهم حمل، ۱۰ هزار تست کرونا، دو عدد دستگاه تهویه‌ی هوا و دو عدد ماشین آکسیجن را در اختیار وزارت صحت افغانستان قرار خواهد داد.

از سویی‌هم وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت ‌عامه‌ی افغانستان، می‌گوید که کمک‌های امارات متحده‌ی عربی، دیروز سه‌شنبه به کابل رسیده است. این کمک‌ها شامل ۵۰۰ کیت تشخیص ویروس کرونا می‌شود. پیش از این نیز امارات متحده‌ی عربی، ۵۰۰ کیت تشخیص کرونا کمک کرده بود که در حال حاضر تعداد آن به یک‌هزار کیت می‌رسد. به گفته‌ی مسؤولان وزارت صحت‌عامه‌ی افغانستان، این یک هزار کیت به طور مجموعی ظرفیت تشخیص ۵۰ هزار نمونه‌ی مشکوک ویروس کرونا را دارد.

ایجاد مراکز تشخیص

در حال حاضر مراکز تشخیص افغانستان، در ۲۴ ساعت، ظرفیت تست ۱۰۰ واقعه را دارا است. مقام‌ها در وزارت صحت‌عامه‌ی افغانستان می‌گویند که آن‌ها تلاش دارند این ظرفیت را بلند ببرند تا بتوانند، در یک روز دو هزار واقعه را تشخیص دهند.

از سویی هم وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت‌عامه افغانستان، امروز در یک نشست خبری در کابل گفت که شماری از سرمایه‌داران افغان، داوطلب شده ‌اند که منازل رهایشی در خدمت وزارت صحت به خاطر معاینه‌ی متبلایان ویروس کرونا قرار دهند. آقای مایار تأکید کرد، در صورتی که اوضاع بدتر از این شود، از این منازل استفاده خواهد شد.

حکومت افغانستان تا کنون ۱۵میلیون دالر را به خاطر مبارزه با شیوع ویروس کرونا در این کشور اختصاص داده است. مقام‌های حکومت افغانستان می‌گویند که در کنار این بودجه برای مبارزه با کرونا، شماری از کشورهای دیگر نیز به افغانستان وعده‌ی هم‌کاری داده است.

طرح یازده‌ماده‌ای حکومت

محمد‌اشرف غنی، رییس‌جمهوری افغانستان، امروز در یک تماس تلفونی با داکتر تتروس ادهانوم، رییس سازمان بهداشت جهانی، از طرح یازده‌ماده‌ای افغانستان در مبارزه با ویروس کرونا خبر داد.

اعلامیه‌ی ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان در این مورد نوشته است که رییس سازمان بهداشت جهانی برای عملی کردن این طرح حکومت افغانستان، وعده‌ی هم‌کاری داده است.