پاک‌سازی دهنه‌ی غوری؛ شک‌ها و تردیدها

محراب الدین ابراهیمی
پاک‌سازی دهنه‌ی غوری؛ شک‌ها و تردیدها

ولسوالی دهنه‌ی غوری که در چهار سال اخیر از کلیدی‌ترین پایگاه‌های طالبان در شمال کشور به شمار می‌رفت، چهار روز پیش به دنبال عملیات نظامی از وجود طالبان پاک شد. مقام‌های امنیتی، با اعلام تصرف کامل این ولسوالی از واردشدن تلفات سنگین به جنگ‌جویان طالبان خبر دادند.
پیش از این باشندگان ولایت بغلان بارها خواهان پاکسازی این ولسوالی شده و از بی‌توجهی حکومت در قبال پاکسازی این ولسوالی انتقاد کرده بودند.
در حالی که نزدیک به یک هفته از پاکسازی ولسوالی دهنه‌ی غوری می‌گذرد، هنوز شک و تردیدهایی در نزد باشندگان بغلان وجود دارد. آنان نگران حملات بعدی طالبان استند و می‌گویند، با توجه بر حضور طالبان در کوه‌های اطراف این ولسوالی، در صورت جابه‌جا نشدن نیروهای امنیتی کافی، ممکن است طالبان حملات بعدی شان را نیز انجام دهند که سبب تکرار رویداد گذشته می‌شود.
بسم‌الله عطاش، عضو شورای ولایتی بغلان، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «وزیران دفاع و داخله در سفری که به بغلان داشتند از جابه‌جایی نیروهای امنیتی کافی در دهنه‌ی غوری اطمینان دادند؛ اما تا کنون این نیروها نرسیده اند.» وی ابراز نگرانی می‌کند که اگر حکومت باز هم مانند گذشته بر نگه‌داری دهنه‌ی غوری بی‌توجهی کند، حملات بعدی طالبان خطرات جدی دیگری را به میان می‌آورد.
آقای عطاش می‌گوید، ادامه‌ی حضور طالبان در دهنه‌ی غوری، سبب گسترش دامنه‌ی حاکمیت این گروه در شمار دیگری از بخش‌های این ولایت به ویژه ولسوالی‌های برکه، نهرین، تاله و برفک و دوشی شده است.
وی اضافه می‌کند، جنگ‌جویان گروه طالبان که از ولسوالی دهنه‌ی غوری و حومه‌های شهر پلخمری؛ چون دندغوری و دندشهاب‌الدین فرار کرده اند، در حال حاضر در ولسوالی‌های نهرین و برکه جابه‌جا شده و در تلاش احیای پایگاه‌های شان در این ولسوالی‌ها استند.
وی هشدار می‌دهد که در صورت راه‌اندازی نشدن عملیات نظامی بر این ولسوالی‌ها، این گروه که هسته‌گذاری شان چند سالی پیش صورت گرفته، پایگاه مستحکمی ایجاد خواهد کرد که در آن صورت حکومت به چالش بزرگ‌تری روبه‌رو می‌شود.
به گفته‌های مقام‌های امنیتی، دندغوری و دندشهاب‌الدین در حومه‌ی شهر پلخمری مرکز ولایت بغلان نیز در این عملیات از وجود طالبان پاک شده است؛ اما هنوز نگرانی‌های مردم می‌رساند که جابه‌جا نشدن نظامیان بر این مناطق همچنان سبب برگشت طالبان خواهد شد.
از سوی دیگر، مقام‌های امنیتی اطمینان می‌دهند که طالبان قدرت شان را در بغلان از دست داده اند و با دیدن تلفات سنگین دیگر توان برگشت به این بخش‌ها را ندارند و در جاهای دیگر بغلان نیز سرکوب می‌شوند.
جنرال عباس توکلی، فرمانده‌ی لوای سوم ارتش در بغلان، در پاسخ به نگرانی‌های مردم از بازگشت طالبان، می‌گوید که به زودترین فرصت نیروهای امنیتی با بزرگ‌ترین امکانات نظامی در بخش‌های آزادشده جابه‌جا می‌شوند.
آقای توکلی گفت که بخش‌های دیگر این ولایت که طالبان به آن فرار کرده اند نیز آماج حملات هوایی و عملیات زمینی قرار می‌گیرند.
اما طالبانی که به ولسوالی‌های نهرین و برکه رفته اند، همزمان حملات ‌شان را بر این ولسوالی‌ها آغاز کرده اند که در دو شب گذشته به کشته و زخمی شدن نزدیک به ۲۰ نیروی امنیتی انجامیده است
از جانب دیگر مسؤلان محلی ولسوالی‌های برکه و نهرین از جابه‌جا شدن شمار زیادی از مقام‌های بلندپایه‌ی فراری طالبان در این ولسوالی‌ها خبر می‌دهند و می‌گویند، در صورتی که این بخش‌ها نیز پاکسازی نشود به تهدیدات بلند امنیتی روبه‌رو می‌شود.
محمدسرور اکبری، ولسوال نهرین، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که با آمدن جنگ‌جویان طالبان به این ولسوالی، تعداد این گروه افزایش یافته و در تلاش راه‌اندازی عملیات و انتقام‌جویی استند.
به گفته‌ی اکبری در حمله‌ی دو شب پیش طالبان بر روستای چرخاب، یک فرمانده‌ی پولیس به شمول ۷ نیروی امنیتی دیگر جان باختند و همچنان ادامه‌ی حملات بعدی طالبان نیز محسوس است.
آقای اکبری نیز خواهان جابه‌جایی نیروهای ارتش در این ولسوالی است و ادامه می‌دهد که افراد مسلح غیرمسؤول در کنار طالبان، امنیت این ولسوالی را به چالش جدی کشیده اند.
در این میان مسؤولان محلی ولسوالی برکه می‌گویند که چندین مقام بلندپایه‌ی طالبان در شمال کشور که آنان را قطعه‌ی لایزری همراهی می‌کند، در منطقه‌ی تنگی مرچ جابه‌جا شده اند.
ولسوالی برکه از بخش‌های ناامنی است که تجربه‌ی ظهور گروه جندالله را پیش از طالبان دارد و می‌تواند نطقه‌ی وصل طالبان به ولسوالی خوست باشد.