پایان نشست وزیران دفاع ناتو؛ افغانستان بار دیگر لانه‌ی امن تروریزم نمی‌شود

عبدالرازق اختیاربیگ
پایان نشست وزیران دفاع ناتو؛ افغانستان بار دیگر لانه‌ی امن تروریزم نمی‌شود

نشست دو روزه‌ی وزیران عضو ناتو با حضور ۲۹ کشور عضو این سازمان، در بروکسل پایتخت بلجیم برگزار شد. در این نشست، در باره‌ی مسائل مهم جهانی از جمله ادامه‌ی مأموریت نظامی ناتو در افغانستان، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در آغاز دومین روز این نشست، بر ادامه‌ی کمک‌های مالی این سازمان به افغانستان تا سال ۲۰۲۴ تأکید کرد و گفت که چگونگی کاهش نیروهای ناتو در این کشور، وابسته به پیشرفت‌ گفت‌وگوهای صلح با طالبان است.
آقای استولتنبرگ در این نشست، خواستار از سرگیری‌ گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان شده گفت :«اگر گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان آغاز شود، ما از آن استقبال می‌کنیم.»
همزمان با این که دبیرکل ناتو خواستار از سرگیری گفت‌وگوهای صلح شد، از طالبان نیز خواست خشونت‌ها را در افغانستان کاهش دهند. او اضافه کرد: «طالبان باید اراده‌ی واقعی خود را برای کاهش خشونت‌ها نشان دهند. ما تا تحقق صلح، مبارزه را با هراس‌افگنی جهانی ادامه می‌دهیم.»
این در حالی است که حدود یک سال پیش دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا، زلمی خلیل‌زاد را به عنوان نماینده‌ی ویژه‌ی این کشور برای صلح افغانستان تعیین کرد. آقای خلیل‌زاد در جریان نُه ماه مأموریتش در افغانستان، نُه بار با هیأت مذاکره‌کننده‌ی طالبان در قطر دیدار و گفت‌وگو کرد. قرار بود در پایان دور نهم مذاکرات، تفاهم‌نامه‌ای میان دو طرف به امضا برسد و پس از آن، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی صلح آغاز شود؛ اما به دنبال یک حمله‌ی انتحاری در کابل و کشته شدن یک سرباز امریکایی، دونالد ترامپ اعلام کرد که گفت‌وگو با طالبان برای او مرده است.
در نشست وزیران عضو ناتو، افزون بر دبیرکل این سازمان، مایک اسپر، وزیر دفاع امریکا، اسدالله خالد، سرپرست وزارت دفاع افغانستان و وزیر دفاع دنمارک نیز در باره‌ی افغانستان صحبت کرده و پیرامون حضور و ادامه‌ی نیروهای ناتو در این کشور، دیدگاه‌های شان را ارائه کردند.
مارک اسپر، وزیر دفاع امریکا، در این نشست گفت که مأموریت نیروهای شان تا زمانی که مطمین شوند افغانستان بار دیگر به لانه‌ی امن برای تروریستان مبدل نمی‌شود، ادامه دارد.
از سویی‌ هم، اسدالله خالد، سرپرست وزارت دفاع افغانستان در این نشست، نقش‌ کشورهای عضو ناتو را برای مبارزه با تروریزم و تأمین امنیت مردم در افغانستان مهم خواند.
در همین حال، شماری از آگاهان نظامی، از ادامه‌ی تعهدات ناتو برای حمایت از نیروهای امنیتی افغانستان، ابراز خوش‌بینی کرده و می‌گویند که رهبری وزارت دفاع و داخله‌ی افغانستان باید از این کمک‌ها برای تجهیز و آموزش نیروهای امنیتی استفاده کنند.
میرزامحمد یارمند، آگاه مسائل نظامی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در حال حاضر نیروهای امنیتی افغانستان در وضعیت بسیار بهتری نسبت به گذشته قرار دارند؛ زیرا کارکرد عملیاتی و تاکتیکی شان به مراتب بهتر شده است.
آقای یارمند همچنان گفت که رهبری وزارت دفاع و داخله، باید نیازمندی‌های نیروهای امنیتی افغانستان را بررسی و اولویت‌بندی کنند تا کشورهای جهان برای همکاری‌های بیشتر با نیروهای امنیتی افغان تشویق شوند.
نشست وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو، همه‌ساله با حضور وزیرهای دفاع ۳۰ کشور در بروکسل، پایتخت بلجیم برگزار می‌شود. بخش بزرگ برنامه‌ی این نشست را گفت‌وگو در مورد امنیت جهانی و مبارزه با تروریزم شکل می‌دهد.
امسال نیز شرکت‌کنندگان این نشست، از همکاری کشورهای شان برای مبارزه با تروریزم جهانی اطمینان داده اند. همچنان نزدیک به ۳ میلیارد دالر نیز تا سال ۲۰۲۴ به نیروهای امنیتی افغانستان تعهد شده است.
ناتو از مهم‌ترین حامیان نیروهای امنیتی افغانستان است که پس از سال ۲۰۰۱ تا کنون در بخش‌های تجهیز، آموزش و عملیات هوایی، با ارتش این کشور کمک می‌کند.
پیش از برگزاری این نشست نیز، اعضای ناتو بارها اعلام کرده بودند که حمایت‌های این سازمان تا تأمین صلح و نابودی لانه‌های امن تروریستان ادامه خواهد یافت.