افزایش عملیات شبانه علیه طالبان

سید مهدی حسینی
افزایش عملیات شبانه علیه طالبان

پس از لغو گفت‌وگوهای صلح با طالبان از سوی ایالات متحده‌ی امریکا، این گروه به شدت تحت فشارهای نظامی نیروهای امنیتی افغان و امریکا قرار گرفته ‌اند. در یک هفته‌ی اخیر، نیروهای امنیتی توانستند که دو ولسوالی مهم (یمگان-وردوج) ولایت بدخشان را پس از پنج سال از کنترل طالبان خارج و جزء حاکمیت دولت افغانستان سازند. مسؤولان وزارت دفاع ملی می‌گویند که پس از لغو گفت‌وگوهای صلح با طالبان، دولت افغانستان عملیات‌‌ تهاجمی، شبانه و هوایی را در امر نابودی جنگ‌جویان طالبان، به طور بی‌پیشینه‌ای افزایش داده است.

فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که این وزارت برنامه‌ریزی کلان و گسترده‌ای را به منظور نابودی کامل جنگ‌جویان طالبان در ولایت‌ها روی دست گرفته است و این دقیقا همان برنامه‌ای است که اکنون در ولایت بدخشان اجرا می‌شود.

نیروهای ارتش، توانستند ولسوالی یمگان و وردوج بدخشان را پس از پنج سال از تصرف طالبان بیرون کنند و نیروهای ارتش، جنگ‌جویان طالبان را ولسوالی به ولسوالی و قریه به قریه، دنبال می‌کنند. در هنگام راه اندازی عملیات بر ولسوالی وردوج ولایت بدخشان، بیش از صد جنگ‌جوی طالب کشته شدند که در این میان، ده‌ها فرمانده‌ی کلیدی طالبان به شمول قاری فصیح‌الدین، والی نام‌نهاد طالبان، کشته شدند. شکست طالبان در ولایات، برنامه‌ی تعریف‌شده‌ی وزارت دفاع ملی است که پس از پاک‌سازی بدخشان از وجود طالبان، این برنامه در ولایت‌های غزنی، بغلان، کندز و سایر ولایات دیگر اجرا می‌شود.

عملیات‌ شبانه و هوایی، دو روش تأثیرگذار در جهت تضعیف گروه طالبان خوانده می‌شود. هرچند، اجرای عملیات‌ شبانه در گذشته با انتقادهای زیادی همراه بود؛ اما با افزایش تحرکات طالبان در شهرهای افغانستان، دولت مصمم شده که عملیات‌ شبانه را بیش از هر زمان دیگر، افزایش دهد. تمامی عملیات‌ تهاجمی، زمینی و شبانه به شکل مستقلانه توسط نیروهای امنیتی افغان اجرا می‌شود و هرگاه به همکاری متحدان بین‌المللی نیاز شد از نیروهای خارجی، کمک خواسته خواهد شد.

پس از لغو مذاکرات صلح با طالبان، رییس‌جمهوری امریکا اعلام کرد که طی پنج روز گذشته، نیروهای امریکایی به شدت جنگ‌جویان طالبان را سرکوب کرده که در ده سال گذشته کمتر اتفاق افتاده است. از جانب دیگر، مایک پمپئو، وزیرخارجه‌ی این کشور، نیز گفته بود که در ده روز گذشته بیش از هزار جنگ‌جوی طالب در نقاط مختلف افغانستان کشته شده ‌اند. از سویی هم، وزیردفاع ایالات متحده‌ی امریکا، پس از لغو مذاکرات صلح، خطاب به رهبران طالبان اعلام کرد: «زنان افغانستان مایل ‌اند که با شما برای همیشه بجنگند و من هم طرفدار شان استم. چطور این خاتمه خواهد یافت؟ شما باختید و آن‌ها بردند.»

با انجام نُه دور مذاکره میان نمایندگان امریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر، جنگ‌جویان طالب با راه‌اندازی حملات تروریستی در شهرهای افغانستان، تلاش کردند که حکومت افغانستان را در تنگنای نظامی قرار دهند. تشدید جنگ از سوی طالبان، بیان‌گر این امر بود که خشونت‌های افغانستان با گذشت هر روز پیچیده شده و از ابعاد مختلفی برخوردار می‌باشد که مهم‌ترین بُعد جنگ این کشور، بُعد خارجی آن است. شماری از اعضای مجلس نمایندگان‌ می‌گویند که در پرونده‌ی جنگ افغانستان، دو اردوگاه جهانی محوریت اصلی را بازی می‌کنند: محور نخست، ایالات متحده‌ی امریکا و متحدین آن به شمول دولت و ملت افغانستان است و محوریت دوم، روسیه، چین و کشورهای پیرامون افغانستان می‌باشد؛ تا زمانی‌ که این دو محوریت بر مسأله‌ی خشونت‌های افغانستان به تفاهم نسبی نرسند، ختم جنگ در جغرافیای این کشور دشوار خواهد بود.

علی‌اکبر جمشیدی، عضو مجلس نمایندگان، به روزنامه‌ی صبح کابل افزود: «با این وضعیتی ‌که امریکا، صلح را به پیش می‌برد، یعنی به دور از دید دولت و ملت افغانستان با طالبان گفت‌وگو کرد که تقریبا یک سال وقت را گرفت، این گفت‌وگوها نه تنها هیچ کمکی به وضعیت افغانستان نکرد بلکه سبب شد گروه‌های تروریستی جسورتر شوند و به این خیال باشند که امریکا را خارج می‌کنیم و حکومت دست‌نشانده‌ی امریکا را نیز ساقط می‌کنیم.»

اکنون که گفت‌وگوهای صلح با طالبان لغو شده و برای جلوگیری از خشونت‌های بیشتر، نباید هیچ‌ جناحی به ادامه‌ی جنگ با طالبان پافشاری کنند؛ اما شرایط موجود ایجاب می‌کند که به جز فشارهای نظامی بر علیه این گروه، هیچ راه دیگری باقی نمانده و این امر می‌تواند موقف دولت و مردم افغانستان را تقویت کند. راهبرد مشترک نیروهای امنیتی افغان و ناتو، این زمینه را مساعد خواهد کرد که طالبان وادار به مذاکره با دولت افغانستان شوند و یا هم، طالبان را به این فکر وادار خواهد کرد که آن‌ها از طریق جنگ نمی‌توانند به اهداف شان دست یابند. اعضای مجلس نمایندگان، بر این عقیده استند که حمایت گسترده‌ی مردم افغانستان از نیروهای امنیتی و نظام جمهوریت، نقش اساسی را بازی می‌کند.

مردم افغانستان با دو چالش جدی مواجه استند؛ چالش نخست این‌ که در یک وضعیت بد امنیتی قرار گرفته‌ اند؛ زیرا گروه طالبان بدترین خشونت‌ها را بر مردم روا داشته ‌اند که به جز کشتار و قتل عام، چیزی دیگری را نمی‌دانند. چالش دوم، مردم افغانستان در سیطره‌ی یک حکومت ضعیف قرار گرفته اند که در چنین حالتی، ایجاب می‌کند که مردم افغانستان با روش‌های منطقی، حمایت ‌شان را از دولت و نیروهای امنیتی ادامه دهند.

با این همه، پس از لغو مذاکرات صلح، جنرالان امریکایی در افغانستان، هشدار دادند که حملات ‌شان را علیه گروه طالبان افزایش می‌دهند. کنت مک‌کنزی، رییس فرماندهی مرکزی ارتش امریکا، در جریان سفرش به کابل بیان کرد که سربازان مستقر در افغانستان به طالبان اجازه‌ی پیروزی در جنگ را نخواهند داد. او که در میدان هوایی بگرام صحبت می‌کرد، افزود که گروه طالبان با کشتن یک سرباز امریکایی، به مذاکرات صلح آسیب رساندند.