افزایش ۶درصدی آمار کرونا؛ وزارت صحت: «شمار مبتلایان به اندازه‌ای نیست که به قرنتین فکر کنیم!»

روح‌الله طاهری
افزایش ۶درصدی آمار کرونا؛ وزارت صحت: «شمار مبتلایان به اندازه‌ای نیست که به قرنتین فکر کنیم!»

در ادامه‌ی گردش کوید-۱۹، وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، جمعه (۱۰ ثور)، اعلام کرده است که در جریان ۲۴ ساعت گذشته –شبانه‌روز پنج‌شنبه-، ۱۹۴ نفر در افغانستان به ویروس کرونا مبتلا شده اند.
طبق معلومات وزارت صحت عامه، در جریان ۲۴ ساعت گذشته، ۶ نفر در در اثر مریضی کوید-۱۹، در ولایت‌های کابل، ننگرهار، کندوز و میدان‌وردک جان باخته و ۵۱ نفر دیگر بهبود یافته اند؛ این تعداد مبتلایان به ویروس کرونا، در ولایت‌های کابل، کندهار، ننگرهار، تخار، بغلان، کندوز، پکتیا، پروان، میدان‌وردک، لغمان، پنجشیر، ارزگان، خوست، پکتیکا و سمنگان شناسایی شده‌ اند.
بر بنیاد آخرین آمار وزارت صحت، مجموع مبتلایان به کرونا در افغانستان به ۵۹ هزار و ۹۳۹ نفر افزایش یافته است. از میان آن‌ها، تا اکنون ۵۳ هزار و ۲۰۴ نفر بهبود یافته و ۲ هزار و ۶۳۱ نفر نیز جان باخته است.
افزایش ۶درصدی مبتلایان؛ «پلانی برای قرنتین وجود ندارد»
مسئولان وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، می‌گویند که میزان ابتلا به ویروس کرونا در افغانستان، ۶ درصد افزایش یافته است. دستگیر نظری، سخن‌گوی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، در صحبت با روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که بیش از این، میزان مبتلایان ۴ درصد بود؛ اما در روزهای پسین، این میزان به ۱۰.۸۱ درصد افزایش داشته است.
با این‌که نوع جهش‌یافته‌ی کوید-۱۹ -جهش‌یافته‌ی مضاعف- در شماری از کشورهای جهان و به ویژه هندوستان شیوع کرده و هم‌زمان با آن، شمار مبتلایان در افغانستان نیز افزایش یافته است؛ اما وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، می‌گوید که برنامه‌‌ای برای وضع قرنتین در کشور وجود ندارد.
آقای نظری می‌گوید که وزارت صحت عامه، هیچ طرحی برای قرنتین ندارد. «به خاطری که شمار مبتلایان به اندازه‌ا‌ی نیست که ما به قرنتین فکر کنیم. اگر تعداد واقعه‌های ما بی‌نهایت زیاد شود و وضعیت صحی به حدی برسد که شفاخانه‌ها پر از مریض شود؛ ما در آن حالت چاره‌‌ای نداریم جز این‌که شهرها را قرنتین بکنیم.»
شماری از آگاهان صحی هشدار می‌دهند که اگر میزان مبتلایان از ۱۰ درصد که اکنون در آن قرار داریم، بیشتر شود، وضعیت از کنترل خارج خواهد شد. داکتر طارق‌احمد اکبری، سر طبیب شفاخانه‌ی افغان-جاپان، می‌گوید که ارگ ریاست‌جمهوری، طرح تطبیق قرنتین را نپذیرفته است. «ما پیشنهاد کردیم که اگر قرنتین نمی‌شود، واکسین را به همه برسانیم. اگر یک دفعه، میزان مبتلایان از ۱۰ درصد به ۱۵ و ۲۰ درصد برسد، قرنتین هم فایده‌ای ندارد.»
آقای اکبری می‌افزاید که در روزهای پسین، روزانه از ۱۰۰ الی ۱۲۰ مریض به اثر کوید-۱۹، به شفاخانه‌ی افغان‌جاپان مراجعه می‌کند؛ از میان آن‌ها، ۱۵ نفر که نیاز شدید به اکسیجن دارد، در این شفاخانه بستری می‌شود. به گفته‌ی او، این امکان وجود دارد که نوع هندی ویروس کرونا (جهش یافته‌ی مضاعف) در افغانستان شیوع پیدا کرده باشد؛ اما شفاخانه‌ی افغان‌جاپان تجهیزاتی برای شناسایی نوع جهش‌یافته‌ی هندی ویروس کرونا را ندارد. «از وزارت صحت زیاد تقاضا کردیم که در اختیار ما قرار بدهد؛ اما تا حالا نداده است.»
در حال حاضر، شیوع نوع جهش‌یافته‌ی ویروس کرونا، در هندوستان به اوج خود رسیده است. این کشور، با ثبت نزدیک به ۳۵۰ هزار ابتلا به کوید-۱۹ در روز، پس از همه‌گیری این بیماری، در جهان رکورددار است. به نقل از رسانه‌های هندی، در حال حاضر بیمارستان‌ها در این کشور، بیش از ظرفیت معمول خود بیمار پذیرفته اند و همه مرکزهای درمانی به کمبود اکسیجن دچار است؛ بسیاری از بیماران به علت نبود تخت در بیمارستان‌ها پذیرفته نشده و بازگردانده می‌شوند.
واکسین‌شدن ۳۴۰ هزار شهروند افغانستانی
با تهدید‌هایی که از نوع جهش‌یافته‌ی ویروس کرونا متوجه افغانستان است، وزارت صحت می‌گوید که واکسین‌کردن شهروندان به حداکثرش رسیده است. دستگیر نظری، سخن‌گوی وزارت صحت، روز جمعه (۱۰ ثور) به روزنامه‌ی صبح کابل، گفت که در ۲۴ ساعت گذشته، ۳۵ هزار شهروند افغانستان واکسین دریافت کرده اند و این حداکثر تطبیق واکسین در کشور است.
طبق معلومات وزارت صحت عامه‌، تا اکنون بیش از ۳۴۰ هزار از شهروندان افغانستان واکسین دریافت کرده اند و همه‌روزه در حدود ۳۰ هزار شهروند در سراسر افغانستان واکسین می‌شوند. آقای نظری می‌گوید: «مشکل دیگری که وجود دارد، این است که واکسین کوید-۱۹، در بازارهای جهانی کم‌یاب است.»
قرار بود که اتحادیه‌ی جهانی واکسین، ۱۶ میلیون دوز واکسین کرونا به افغانستان کمک می‌کند؛ اما وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، می‌گوید که تا اکنون ۴۶۸ هزار دوز واکسین در اخیتار این وزارت قرار گرفته است. آقای نظری می‌گوید که طبق صحبت‌هایی که با اتحادیه‌ی جهانی واکسین داشته است، قرار است که تا پایان ماه می، باقی واکسین‌های وعده‌شده به افغانستان داده شود.
برنامه‌ای برای مسدودکردن مرزها وجود ندارد
پیشتر، وزارت صحت‌عامه‌ی افغانستان گفته بود که در باره‌ی قطع پروازهای هند به افغانستان، وضع محدودیت در تردد مسافران در مرزهای پاکستان و ایران، وضع محدودیت شب‌گردی، جلوگیری از تجمعات و فعال‌سازی کمیته‌ی اضطراری میان مسئولان صحی، صحبت شده است؛ اما دفتر مطبوعاتی این وزارت، می‌گوید که تا اکنون هیچ‌گونه پلانی برای مسدودکردن مرزها روی دست گرفته نشده است.
آقای نظری می‌افزاید که در مرزها تیم‌های سیار صحی جابه‌جا شده و افرادی‌که از ایران و پاکستان می‌آیند در نخست بررسی می‌شوند و اگر علایم بیماری در آن‌ها دیده شود، برای نمونه‌گیری به مرکزهای تشخیص کرونا فرستاده می‌شوند. «در کنار آن، هماهنگی میان سکتورها ایجاد شده و قرار است که کمیته‌ی رهبری مبارزه با کرونا نیز به فعالیت شروع کند.»
این در حالی است که از پنج‌شنبه (۲۹ ثور) به این‌ سو، مرز اسلام‌قلعه از سوی مقام‌های ایرانی به روی شهروندان افغانستانی که به ایران سفر می‌کنند، بسته شده است. جیلانی فرهاد، سخن‌گوی والی هرات، با تأیید این خبر، گفته است که فعالیت‌های ترانسپورتی و ترانزیتی میان دو کشور ادامه دارد.
کارشناسان صحی افغانستان اما تأکید می‌کنند که اگر مرزها بسته نشوند، شیوع ویروس «جهش‌یافته‌ی مضاعف» به زودی در افغانستان همه‌گیر خواهد شد. داکتر طارق‌احمد اکبری، می‌گوید که کوید-۱۹ هندی یا جهش‌یافته‌ی مضاعف، سرعت و شدت بالاتری در مقایسه با کوید-۱۹ انگلیسی دارد؛ اگر محدودیت‌ها در گشت‌وگذار و به خصوص رفت‌و‌آمد در مرزها متوقف نشود، شیوع آن به زودی از کنترل بیرون خواهد شد.