افزایش بهای موادغذایی در بازارهای کابل

راحله یوسفی
افزایش بهای موادغذایی در بازارهای کابل

شهروندان کابل از افزایش قیمت موادغذایی و ارتزاقی به‌دلیل نگرانی از شیوع ویروس کرونا، شکایت دارند؛ آنان می‌گویند که بهای آرد، روغن و سایر موادغذایی بلند است. در حالی ‌که مسؤولان حکومت از آمادگی علیه‌ی شیوع این بیماری حرف می‌زنند؛ اما کمبود موادغذایی، ارتزاقی و افزایش بهای آن‌ در بازارهای شهر، مردم را نگران کرده است.

با شیوع ویروس کرونا در افغانستان و شایعات بسته ‌شدن تمام مرزها، بهای موادغذایی به ‌خصوص آرد در بازارهای کشور افزایش یافته است. در روزهای اخیر، مردم شاهد کمبود در بازارها بودند که موجب افزایش بهای مواد خوراکی شد. در شهر کابل یک بوری آرد، پنجاه کیلویی، از ۱۵۰۰ افغانی به ۲۵۰۰ افغانی رسید. مسؤولان در لحظه‌های نخست، در برخی نقاط شهر مانع گران‌فروشی شدند. آنان افزایش بهای موادغذایی را توطئه‌ی احتکارکنندگان دانسته و از باز بودن مرزهای تجاری کشور خبر دادند. در ضمن محمداشرف غنی، رییس‌جمهور نیز دستور توزیع ۲۴ هزار تن گندم را از ذخایر استراتژیک دولتی به قشر آسیب‌پذیر صادر کرد.

باوجود اقدام‌های مسؤولان حکومتی در برابر احتکارکنندگان، هنوز هم بهای موادغذایی در بازارهای کشور بلند است. شهروندان کابل می‌گویند که چند روز محدود، مسؤولان بر اوضاع کنترل داشتند؛ اما حالا نرخ مواد غذایی افزایش یافته و خبری هم از نظارت نیست.

عبدالرحمان، یکی از باشندگان کابل می‌گوید: «دولت چند روز بازار را بررسی کرد، قیمت‌ها تا اندازه‌ی مناسب بود؛ اما دوباره فروشندگان قیمت‌ها را بلند بردند. قیمت یک گونی آرد ۲۰۰۰ افغانی و یک بشکه روغن ۱۰ لیتره که قبلن ۷۰۰ افغانی بود حالا ۱۲۰۰ افغانی است.»

بهای برخی از سبزی‌ها و میوه‌های تازه نیز با شیوع ویروس کرونا، افزایش چشم‌گیری یافته است؛ به طور مثال، لیمو که در گذشته کیلو ۵۰ افغانی بود، اکنون کیلوی ۳۰۰ افغانی به فروش می‌رسد.

علاوه بر موادغذایی، قیمت ماسک، دستکش، مواد ضد عفونی‌کننده و دوا نیز افزایش یافته است؛ یک قوطی ماسک ۵۰ دانه‌ای ۹۰۰ افغانی، یک قوطی دستکش ۵۰ دانه‌ای ۵۰۰ افغانی و ژل ضدعفونی ۵۰۰ افغانی به فروش می‌رسد. در گذشته، ماسک ۱۵۰ افغانی، دستکش ۲۵۰ افغانی و ژل ضد عفونی ۱۰۰ افغانی به فروش می‌رسید.

اکنون که مردم در بزرگ شهرهای افغانستان، در قرنطین خانگی قرار دارند. نگرانی آنان از شیوع ویروس کرونا هر روز بیشتر می‌شود و خواهان ذخیره‌ی موادغذایی برای روزهای بعد شان استند. بلند بودن بهای مواد و پایین بودن سطح اقتصاد مردم باعث می‌شود که آنان نتوانند موادغذایی خریداری و ذخیره کنند.

شهروندان کابل بی‌پروایی مسؤولان و عدم کنترل بازار، را دلیل بلند بودن بهای موادغذایی، ارتزاقی و سایر مواد ضرورت می‌دانند. در این رابطه خواستیم که نظر مسؤولان را داشته باشیم که با تماس مکرر، به اتاق‌های تجارت و سرمایه‌گذاری و شهرداری کابل، موفق نشدیم نظر شان را داشته باشیم.