عملیات ناموفق نیروهای امنیتی؛ نظام‌الدین قیصاری کجاست؟

محمد گوهری
عملیات ناموفق نیروهای امنیتی؛ نظام‌الدین قیصاری کجاست؟

عملیات نظامی برای بازداشت نظام‌الدین قیصاری، فرمانده‌ی پیشین نیروهای محلی ولایت فاریاب، یک‌شنبه شب (۲۴ قوس)، پس از ۲۴ ساعت، پایان یافت. در جریان این عملیات، هشت تن از افراد قیصاری جان باختند و ۳۰ نفر دیگر بازداشت شدند؛ اما آقای قیصاری، موفق به فرار شد.

بشیراحمد ته‌ینج، سخنگوی حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که تا کنون، از سرنوشت آقای قیصاری، جزئیاتی در دست نیست.

او می‌افزاید: «می‌خواستیم پادرمیانی کنیم؛ اما مقام‌های محلی بلخ تصمیم خود را گرفتند، چون از مرکز دستور داشتند و حالا ۸ نفر کشته، ۲۰ نفر زخمی و حدود ۳۰ نفر را هم بازداشت کردند. اگر طرح پادرمیانی ما پذیرفته می‌شد، این اتفاقات نمی‌افتاد، هم حکومت مرکزی پیش مردم بی‌آب نمی‌شد و هم این قدر نفر کشته نمی‌شدند.»

پیش از این، گزارش‌هایی وجود داشت که گویا نظام‌الدین قیصاری، توسط افراد جنرال عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست‌جمهوری، از محل درگیری نجات یافته و به شهر شبرغان ولایت جوزجان منتقل شده است؛ اما آقای ته‌ینج در این باره می‌گوید: «راه شبرغان-مزار به شدت ناامن است و در چنین شرایطی، فکر نکنم آقای قیصاری به شبرغان رفته باشد.»

آقای ته‌ینج، می‌گوید: « ویدیویي از نظام‌الدین قیصاری كه در درب منزل جنرال دوستم حین آزادی‌اش ضبط شده بود، حالا در شبکه های اجتماعي دست به‌دست می‌شود و تازه نیست. جنبش ملی اسلامی افغانستان از محل اقامت دقیق آقای قیصاری اطلاع دقیق در دست ندارد؛ ولی می‌دانیم که او از رویداد نظامی روز قبل جان سالم به در برده است.»

پولیس بلخ، ادعا می‌کند که حکم بازداشت آقای قیصاری را از نهادهای عدلی و قضایی به اتهام زورگویی، داشتن تفنگ‌داران غیرمسؤول و غصب زمین، دارند.

اجمل فایز، فرمانده‌ی پولیس بلخ، می‌گوید که نظام‌الدین قیصاری، از طریق باغی که در مجاور خانه‌اش در مزار شریف قرار دارد، فرار کرده است. او می‌افزاید که نیروهای پولیس پس از بازرسی، از خانه‌ی آقای قیصاری، بطری‌های شراب و زنگ‌های «بچه‌بازی» پیدا کرده اند.

اما، عنایت‌الله بابر فرهمند، عضو ارشد حزب جنبش اسلامی افغانستان، ادعا کرده است که حکومت تلاش دارد تا به بهانه‌های مختلفی چون غصب زمین، نظام‌الدین قیصاری را، از بین ببرد. او افزوده است: «جرم قیصاری فراتر از غصب زمین است و ریشه در عقده‌های مرتبط به تبارش دارد.»

با این حال، باشند‌گان شهر مزارشریف، روز دوشنبه (۲۵ قوس) کشتار افراد نظام‌الدین قیصاری توسط نیروهای امنیتی را جنایت جنگی خوانده و با انتقال تابوت آن‌ها به دفتر مقام ولایت بلخ، خواستار محاکمه‌ی نیروهای امنیتی و دستوردهندگان حمله بر خانه‌ی آقای قیصاری شدند.

از سویی هم، شماری از اعضای مجلس نمایندگان، عملیات نظامی بر خانه‌ی نظام‌الدین قیصاری در شهر مزارشریف را، «هجوم بی‌رحمانه و جنایت جنگی» خوانده و خواستار محاکمه‌ی فرمان‌دهندگان آن شدند.

رحمت‌الله نبییل، نامزد ریاست‌جمهوری نیز می‌گوید که حکومت برای بازداشت نظام‌الدین قیصاری، هیچ اسناد و شواهدی ندارد و بدون هیچ دلیلی، خانه‌ی او را بمبارد کرده است.

آقای نبیل، در برگه‌ی فیس‌بوک خود، خطاب به حکومت نوشته است: «در صورتی که شما اسناد و شواهدی داشته باشید، راه‌های زیادی برای بازداشت قیصاری وجود دارد. مطمئن استم که قیصاری برای اعتراف، خودش در نهادهای قضایی حاضر می‌شد؛ اما شما بی‌هیچ دلیلی در داخل شهر خانه‌ی او را بمبارد کردید.»

نظام‌الدین قیصاری، باشنده‌ی روستای توپ‌خانه‌ی ولسوالی قیصار ولایت فاریاب است. او پیش از این، به عنوان نماینده‌ی با‌صلاحیت عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست‌جمهوری و رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان، در ولایت فاریاب کار می‌کرد و در سرکوب طالبان در این ولایت، نقش بارزی داشت؛ اما پس از آن که آقای دوستم برای دو سال از کشور تبعید شده بود، نیروهای امنیتی، نظام‌الدین قیصاری را از ولایت فاریاب بازداشت و به کابل انتقال دادند. آقای قیصاری نزدیک به شش ماه در حبس امنیت ملی قرار داشت و پس از رهایی، به مخالفان سرسخت آقای دوستم تبدیل شد.