نصب عکس در شهر؛ ترفند جدید برای دست‌گیری مجرمان جنایی

مرسل دهاتی
نصب عکس در شهر؛ ترفند جدید برای دست‌گیری مجرمان جنایی

به دنبال افزایش جرایم جنایی در شهرکابل و نگرانی مردم از ناتوانی پولیس در امر تامین امنیت، جمعه‌شب (۲۵ میزان)، امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری، اعلام کرد که بر اساس هدایت رییس‌جمهور غنی، برای چند هفته و به گونه‌ی مستقیم، مسوولیت رسیدگی به مسایل امنیتی کابل را بر عهده می‌گیرد.
آقای صالح، با اشاره بر این که شهر کابل را مانند کف دست خود می‌شناسد، تاکید کرده بود که در قاموس او، ترحم بر جنایت‌کار و جانی وجود ندارد. معاون نخست ریاست‌جمهوری در ادامه‌ی حرف‌هایش گفته بود که فهرست دزد، اوباش، مردم‌آزار، باج‌گیر، قانون‌گریز، غاصب املاک عامه و مردم، مجرمان متکرر که پنهانی فعالیت دارند و زورگویان به ظاهر قانون‌پسند، از قبل ترتیب شده و همگانی می‌شود.
از زمانی که امرالله صالح، مسوولیت تامین امنیت شهر کابل را به دوش گرفته، دست‌ کم هشت روز گذشته است. او در این مدت، هفت جلسه‌ی امنیتی صبح‌گاهی را با مسوولان امنیتی برگزار کرده است.
مصادره‌ی موترهای بدون اسناد، آغاز پوشش استخباراتی کوچه به کوچه در شهرکابل، بیرون‌شدن پولیس از وظیفه‌ی شبه‌نظامی، نصب تصویر مجرمان و فراری‎ها، محاصره‌ی موترفروشی‌های قره‌باغ و پروان و همگانی‌کردن فهرست بلندمنزل‌های غیرقانونی توسط شهرداری کابل، از مهم‌ترین فیصله‌هایی بوده اند که در نشست‌های امنیتی به رهبری امرالله صالح، گرفته شده است.
با آن که وزارت داخله، حدود دو هفته پیش به روزنامه‌ی صبح کابل گفته بود که در جریان یک و نیم ماه گذشته، ۸۰۰ نفر به اتهام جرایم جنایی به ویژه سرقت از نقاط مختلف شهر کابل، از سوی پولیس بازداشت شده ‌اند؛ اما گفته می‌شود که هنوز هم صدها مجرم در گوشه‌هایی از کابل، به گونه‌ی پنهانی دست به جرایم مختلف از جمله؛ قتل، دزدی، راه‌زنی، اختطاف و قاچاق سلاح و مواد مخدر می‌زنند.
به همین دلیل، در چهارمین نشست امنیتی که روز چهارشنبه (۳۰ میزان)، به رهبری آقای صالح برگزار شد، فیصله شد که عکس مجرمان و فراری‌ها، در تمام نواحی شهر کابل نصب شود، تا این گونه مردم آن‌ها را شناسایی و برای بازداشت شان با نیروهای پولیس هم‌کاری کنند.
آقای صالح در این مورد گفته است که با نصب عکس مجرمان و فراری‌ها در نواحی شهر کابل، مردم می‌توانند در ردیابی آن‌ها کمک کنند و یا آن‌ها خود از ترس مردم یا به قانون تسلیم می‌شوند و یا هم «آدم» خواهند شد.
با نصب عکس‌ها، شماری از مجرمان تسلیم شده اند
از چند روز به این‌سو، وزارت داخله به دستور آقای صالح، تصویر مجرمان را در سطح شهر کابل نصب کرده است. در این تصویرها که در نقاط مختلف شهر به ویژه در چهارراه‌ها و مکان‌های مزدحم نصب شده، علاوه بر تصویر شخص، شهرت و نوعیت جرمش، نیز مشخص شده است.
در همین حال طارق آرین، سخن‌گوی وزارت داخله می‌گوید که نصب تصویرهای مجرمان ادامه دارد، تا مردم با چهره‌های تمامی این افراد آشنا شوند و در امر گرفتاری شان با پولیس هم‌کاری کنند.
هم‌زمان با این، در تازه‌ترین معلوماتی که آقای صالح، روز شنبه (۳ عقرب) در برگه‌ی فیسبوکش منتشر کرده، گفته است که پس از آغاز روند نصب عکس‌ها در سطح شهر کابل، شماری از مجرمان به نیروهای پولیس تسلیم شده و تعهد کرده اند که در راستای بازداشت سایر اعضای شبکه‌های جرمی هم‌کاری کنند.
آقای صالح، گفته است: «آن‌چه تا حال دیده اید، کوچک‌های آن‌ها است. نام‌ها و عکس‌ها از پایین فهرست انتخاب شده اند. این روش عمدی و تاکتیکی بود. تعدادی از این مجرمان زیر فشار جامعه و خانواده‌ها، حاضر شده اند که به پولیس تسلیم شده و در بازداشت افراد کلان این باندها هم‌کاری کنند.»
از سویی هم، گفته می‌شود، شماری از مجرمان که تا هنوز عکس‌های شان در سطح شهر نصب نشده اند، نیز خور را به پولیس تسلیم کرده و حاضر شده اند که در صورت نصب‌نکردن عکس شان، هم‌کاران خود را به پولیس معرفی‌کنند.
هرچند نصب تصویرهای مجرمان و دست‌گیری آن‌ها در مرحله‌ی ابتدایی قرار دارد؛ اما امرالله صالح، گفته است: «جرایم به شدت کاهش یافته است و مجرمان در حال فرار اند؛ کسانی که به ولایت‌ها رفته اند، عکس‌های شان به فرماندهی پولیس ولایت‌ها ارسال شده است. ساحه برای مجرم باید تنگ شود.»
بر اساس گفته‌های معاون نخست ریاست‌جمهوری، چیزی به نام «پالیسی متحدالمال و یک‌لباس» وجود ندارد و تا هنور هیچ موردی از فهرست طویل ۲۵۰۰نفری، غلط ثابت نشده و در میان شان شماری از منسوبان امنیتی نیز شامل اند.
در همین حال، باشندگان کابل، از اقدام تازه‌ی وزارت داخله مبنی بر نصب تصویرهای مجرمان و فراری‌ها ابراز خرسندی می‌کنند و می‌گویند که این اقدام می‌تواند در بهبود وضعیت امنیتی و کاهش جرایم جنایی موثر باشد.
فیصل، یکی از باشندگان شهر کابل می‌گوید که اوضاع امنیتی به حدی خراب است که نمی‌تواند شب‌ها از ترس جانش از خانه بیرون شود. فیصل می‌گوید که نصب تصاویر مجرمان، به دلیلی موثر است که مردم حق دارند با این افراد آشنا شوند و در صورتی روبه‌روشدن، به پولیس اطلاع دهند.
احمد سمیر، باشنده‌ی دیگر کابل می‌گوید که وقتی که از کار رخصت می‌شود، با هزار ترس و دلهره خود را به خانه می‌رساند. سمیر ابراز امیدواری می‌کند که با نصب تصویرهای مجرمان، جرایم کاهش یابد و مجرمان از ترس «بدنام‌نشدن خانواده‌های شان» خود شان را به پولیس تسلیم کنند.
با این همه، بر اساس معلومات نهادهای امنیتی، بیش‌ترین جرایم جنایی در حوزه‌های ششم، هفتم و سیزدهم به دلیل غیرپلانی‌بودن این ساحات، ثبت می‌شود؛ زیرا نیروهای پولیس قادر به گزمه در کوچه و پس‌کوچه‌های آن نیستند.
با توجه به شدت جرایم در سطح شهر کابل، باید دیده شود که آیا ترفند جدید آقای صالح برای دست‌گیری مجرمان نتیجه خواهد داد یا نه؟