سرازیر شدن سیلاب در چاریکار؛ ۵۰۰ خانواده‌ی بی‌سرپناه در انتظار کمک

مجیب ارژنگ
سرازیر شدن سیلاب در چاریکار؛ ۵۰۰ خانواده‌ی بی‌سرپناه در انتظار کمک

باران شدیدی که شب گذشته، زمین پروان را خیس کرده بود، با گذشت هر ثانیه، تندتر و تندتر می‌شد، تا این که به سیلاب بدل شده و بخشی از چاریکار، مرکز این ولایت را، به ویرانه بدل کرده و صدها کشته و زخمی، از باشندگان این شهر، گرفت.

رحمت‌الله حیدری، معاون سخن‌گوی والی پروان، روز چهار شنبه(۵ سنبله)، به روزنامه‌ی صبح کابل، گفت: «از اثر باران شدیدی که ساعت سه‌ی شب گذشته، در پروان می‌بارید، ‌سیلاب جاری شد که در ناحیه‌های ۹،۳ و ۱۱ شهر چاریکار، خانه‌ها را تخریب کرد و تا اکنون ۷۳ کشته و ۹۵ زخمی، به جا گذاشته است.»

سیلابی که شب گذشته، در چاریکار سرازیر شد، سه ناحیه‌ی این شهر را که نزدیک به ۴۰۰ خانه در آن بود، ویران کرده و هزاران باشنده‌ی این شهر را، بی‌سرپناه کرده است.

با این که بیش‌تر از ۱۳ ساعت، از سرازیر شدن سیلاب در چاریکار، می‌گذرد؛ اما تا هنوز هم، روشن نیست که چه شمار از باشندگان محل‌های سیلاب‌زده، زیر آوار گیر مانده اند.

حیدری، می‌گوید که آمار کشته‌شدگان و زخمی‌های این حادثه، در حال افزایش است و نزدیک به ۳۰ کشته نیز، در زیر آوار گیر کرده اند.

به اساس گفته‌های، دفتر والی پروان، بیش‌تر کشته‌شدگان و زخمی‌های این سیلاب، کودکان و زنان اند؛ زنان و کودکانی که در خواب مانده و یا هم نتوانسته اند خود را از سیلاب، نجات دهند.

همین‌گونه، وزارت صحت عامه، در گزارشی که روز چهارشنبه (۵ سنبله)، از سرازیرشدن سیلاب شب گذشته در چاریکار، نشر کرده است، گیرماندن شماری از باشندگان محل در زیر آوار را، تأیید کرده است.

در این گزارش، آمده است: «در اثر سرازیر شدن سیلاب شب گذشته، مرکز چاریکار، عفیا، پارچه هشتم، نهم ، دوازدهم و بخشی دیگر از شهر چاریکار، تخریب شده و ۴۶ کشته و ۸۰ زخمی، به جا مانده است و ۵ زخمی‌ای که وضعیت وخیم داشتند، به کابل انتقال داده شده اند.»

سرازیرشدن سیلاب، در کنار این که از جان و مال باشندگان چاریکار، قربانی گرفته، صدها خانواده را نیز، بی‌سرپناه کرده است؛ خانواده‌هایی که جز رفتن به خانه‌ی بستگان شان، سقفی برای فرار از باران ندارند.

بیش‌تر آسیب‌دیدگان سیلاب دیروز، مصروف پیدا کردن جسد‌های گیرمانده در آوار، خاک‌سپاری کشته‌شدگان و رسیدگی به زخمی‌های شان استند؛ در این میان، شماری از خانواده‌های نیازمند نیز، تلاش می‌کنند که از میان آوار به جا‌مانده از سیلاب، بخشی از اسباب خانه را که هنوز قابل استفاده است، بیرون بکشند، تا در روزهای بعدی، سختی کم‌تری را بچشند.

احمد تمیم عظیمی، سخن‌گوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، به روزنامه صبح کابل می‌گوید: «به اساس آماری که ما در دست داریم، تصدیق می‌کنیم که از شروع سیلاب ویران‌گر شب گذشته تا حالا، ۱۰۰ تن کشته، ۱۰۰ تن دیگر زخمی و ۵۰۰ خانه نیز، به گونه‌ی کلی و نسبی، تخریب شده و ۱۰۰۰ خانواده، به کمک‌های عاجل نیاز دارد.»

با این که آسیب‌دیدگان سیلاب شب گذشته، به کمک‌های جدی غیر بهداشتی نیز، نیاز دارند؛ اما تا هنوز، شمار زیادی از این خانواده‌ها، کمکی از سوی دولت دریافت نکرده اند. عظیمی می‌گوید:« وضعیت به گونه‌ای نیست که ما کمک غذایی توزیع کنیم؛ وضعیت به گونه‌ای است که آن‌ها زیر پوشش قرار بگیرند؛ اگر بی‌جا شده اند به ساحات مصؤون انتقال داده شوند، غذای آماده در اختیار شان قرار بدهیم؛ برای خانواده‌های شهدا و زخمی‌ها، پول نقد توزیع می‌کنیم.»

عظیمی می‌گوید که تا هنوز، به ۴ هزار خانواده، آب و نان گرم توزیع شده است؛ این روند، هم‌چنان ادامه دارد و در کنار آن، گروه‌های نجات مشترک از نهادهای امنیتی، در جست‌و جوی  پیداکردن، جسد‌های گیرمانده در زیر آوار اند.

به اساس گفته‌های آقای عظیمی، دولت، برای رسیدگی به آسیب‌دیدگان این حادثه، ۲۲ میلیون افغانی، اختصاص داده است که از سوی، کمیته‌ی ولایتی مبارزه با حوادث طبیعی، به خانواده‌های قربانیان و آسیب‌دیدگان این سیلاب، توزیع خواهد شد. «به وارثین شهدا ۵۰ هزار افغانی و به هر زخمی ۲۵ هزار افغانی و برای خانه‌هایی که کلن تخریب شده اند ۱۵ هزار افغانی و به خانه‌هایی که کم‌تر تخریب شده اند، ۷۵۰۰ افغانی توزیع می‌شود.»

با این همه، تا هنوز هم کار گروه جست‌و جو، برای یافتن جسدهای بیش‌تر در محل جریان دارد؛ چیزی که می‌تواند، آمار دقیق کشته‌شدگان را روشن کند.