عقب‌نشینی امریکا و مستقر شدن ارتش سوریه در مرز با ترکیه

مهدی غلامی
عقب‌نشینی امریکا و مستقر شدن ارتش سوریه در مرز با ترکیه

نوشته‌شده در: الجزیره

ترجمه‌شده توسط: مهدی غلامی

نیروهای کُرد به دنبال تغییر متحد شان، با دمشق بر سر مستقر شدن ارتش سوریه در نزدیکی مرز ترکیه توافق کردند.

دولت محلی کُردستان گفته است که ارتش سوریه برای پس‌زدن عملیات تهاجمی ترکیه نزدیک به مرز مشترک دو کشور؛ در شمال سوریه مستقر خواهد شد. این اقدام که روز یک‌شنبه انجام شد، تغییر بزرگی در اتحاد کردها محسوب می‌شود و چندین ساعت پس از آن صورت گرفت که امریکا اعلام کرد نیروهایش را از منطقه بیرون می‌کند تا در جنگی شدید، گیر نماند.

دولت محلی کُردستان در بیانیه‌ای که در فیس‌بوک منتشر کرده است، می‌گوید، آن‌ها با دولت رییس‌جمهور بشار اسد، برای مقابله با عملیات تهاجمی ترکیه که به طور گسترده محکوم شده، به توافق رسیده اند.

در این بیانیه آمده است: «به دلیل جلوگیری و مواجه شدن با این تهاجم، با دولت سوریه به توافق رسیده ایم تا ارتش برای کمک به نیروهای دموکراتیک سوریه، در مرز با ترکیه مستقر شود.»

حداکثر ۱۰۰۰ نیروی امریکایی از شمال سوریه خارج ‌می‌شوند

همچنان در این بیانیه آمده است که این کار باعث «آزادسازی» دیگر شهرهای سوریه مانند عفرین خواهد شد که توسط ترکیه اشغال شده است. ارتش ترکیه و متحدان شورشی‌اش در سوریه، نیروهای کرد را در سال ۲۰۱۸ از شهر عفرین به عقب راندند.

اوایل روز یک‌شنبه، آژانس خبری سوریه که متعلق به دولت این کشور است، گزارش داد که دمشق با پشتیبانی نظامی روسیه و ایران به شمال این کشور نیرو اعزام می‌کند تا این نیروها «با تهاجم ترکیه مقابله کنند.» جزئیات دیگری در این بیانیه نیامده است.

برگشت نیروهای سوری به این منطقه که کُردها طی جنگ هشت‌ساله‌‌ی این کشور در آن اداره‌ی خودمختاری ایجاد کردند، باعث تسلط بیشتر اسد بر این کشور می‌شود و احتمال جنگ میان سوریه و ترکیه را افزایش خواهد داد.

ترکیه در این مورد بی‌درنگ واکنشی نشان نداد. دولت ترکیه یگان‌های مدافع خلق که ستون فقرات نیروهای دموکراتیک سوریه استند را گروه «تروریست» می‌داند که با جدایی‌طلبان کُرد در خاک ترکیه، ارتباط دارد.

این پیش‌رفت‌ها بازتاب‌دهنده‌ی بحرانی است که طی آن، ترامپ به نیروهای امریکایی دستور داد از منطقه خارج شوند، که در نتیجه راه برای حمله‌ی ترکیه بر جنگ‌جویان کُرد؛ هموار شد.

این تصمیم ترامپ به طور گسترده‌ای در داخل و خارج امریکا، توسط عده‌ی زیادی محکوم شد که او را متهم به خیانت به کردهایی کردند که در کنار نیروهای امریکایی جنگیدند و در شکست دادن داعش به ایالات متحده کمک کردند.

«غیر قابل دفاع»

مارک اِسپِر، وزیر دفاع ایالات متحده در برنامه‌‌ی «با مردم روبه‌‌رو شوید» از شبکه‌ی سی‌‌بی‌‌‌اس، گفت که به دلیل خطر رو به افزایشِ ناشی از جنگ، حداکثر ۱۰۰۰ نیروی امریکایی از شمال سوریه خارج خواهند شد.

او در مصاحبه‌ی روز یک‌‌شنبه گفت: «احتمال گیر ماندن نیروهای امریکای در میان دو ارتش مخالف که در حال پیش‌روی استند، وجود داشت و این وضعیت غیر قابل دفاع است. او افزود که واشنگتن در «۲۴ ساعت گذشته» دریافته است که ترکیه «احتمالا قصد دارد عملیات خود را به سمت جنوب و غرب سوریه، بیشتر از آن چه در ابتدا برنامه‌ریزی شده بود، گسترش دهد.»

ترکیه تهاجم نظامی‌اش را در روز چهارشنبه آغاز کرد و وعده سپرد که برای اسکان مجدد ۳٫۶ میلیون سوری که در ترکیه مهاجر استند، منطقه را از عناصر «تروریست» پاک‌سازی کرده و برای آن عده از سوری‌ها «منطقه‌ی امن» ایجاد کند.

قرار بود که این «منطقه‌ی امن» ۱۲۰ کیلومتر طول و ۳۰ کیلومتر در خاک سوریه عمق داشته باشد؛ اما روز یک‌شنبه، رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه، گفت که این ناحیه ممکن است طویل‌تر باشد که در آن صورت شامل شهرهای حَسَکِه و کوبانی شده و ۴۴۰ کیلومتر خواهد بود.

زِینا خُدر، گزارش‌گر الجزیره، از شهر آقچه‌قلعه در مرز ترکیه و سوریه گفت که خروج نیروهای امریکایی از شمال سوریه، «تمام منطقه را آماده‌ی اشغال کرده است.» او افزود: «در جنگ سوریه، بیشتر از یک بازیگر وجود دارد که می‌خواهد این قلمرو را در کنترل خود داشته باشد. قلمرویی که نفت دارد و محل تغذیه‌ی سوریه است. پیمانی که میان کُردها و دولت اسد بسته شده، نشان‌گر پایان دولت محلی کردستان در سوریه است. احتمال نمی‌رود که حکومت دمشق به کُردها اجازه دهد که به تنهایی، تمام منطقه را در کنترل داشته باشند. اکنون نیروهای دموکراتیک سوریه، «قدرت نفوذ بسیار کمی» بر دولت اسد دارند.»

فرار داعشی‌ها از زندان

در همین حال، آناتولی؛ خبرگزاری رسمی ترکیه گزارش داده است که نیروهای سوریِ تحت پشتیبانی ترکیه، در پنجمین روز عملیات تهاجمی این کشور، به مرکز شهرستان تِل اَبیض در مرز سوریه، پیش‌روی کرده اند. وزارت دفاع ترکیه در تویتی گفت که نیروهای این کشور، کنترل شاهراهی را در دست گرفته اند که میان حَسَکه و عین عیسی موقعیت دارد و مرکز اداری مناطق تحت تسلط کردها می‌باشد.

بنا بر گزارش مقامات کُرد و رصدخانه‌ی حقوق بشر سوریه که در بریتانیا موقعیت دارد، بر اثر حمله‌ی هوایی ترکیه در روز یک‌شنبه بر کاروانی در شهر رأس‌العین، دست‌کم ۹ نفر به شمول پنج فرد ملکی کشته شدند.

تصاویر این حمله اجساد و اجزایی از بدن کشته شده‌ها را در خیابان نشان می‌داد که یک خبرنگار هم میان آن‌ها بود. این جنگ نگرانی‌هایی را ایجاد کرده که ممکن است هزاران جنگ‌جوی مظنون داعش که در بند نیروهای دموکراتیک سوریه استند، فرار کرده یا آزاد شوند. این کار به این گروهِ شکست‌خورده اجازه می‌دهد که دوباره جان بگیرد.

روز یک‌شنبه، جنگ به کمپ بی‌جاشدگان در شهر عین عیسی در ۳۵ کیلومتری جنوب مرز کشانده شد. در این کمپ ۱۲۰۰۰ نفر به شمول ۱۰۰۰ همسر و بیوه‌‌ی جنگ‌جویان داعش همراه با فرزندان شان زندگی می‌کنند که در منطقه‌‌ی بازداشت ویژه‌‌ای به سر می‌‌برند.

جلال عیاف، یکی از مقام‌های ارشد این کمپ به رسانه‌های محلی گفت که ۸۵۹ نفر به گونه‌‌ی موفقانه توانسته اند از بخشی از این کمپ بگریزند که مربوط اتباع خارجی می‌شود.

عیاف همچنان هشدار داد که گروهی از این افراد که مدت‌ها منتظر چنین روزی بودند، از دیگر بخش این کمپ بیرون شده و دست به حمله‌هایی زده اند. عیاف وضعیت را «بحرانی» خوانده است. الجزیره موفق به تأیید این ادعاها نشد.

بنا بر گزارش خبرگزاری دولتی آناتولی، اردوغان هم به نوبه‌ی خود، این گزارش‌ها را «اطلاعات نادرست» ی خواند که هدف آن تحریک امریکا و دیگر کشورهای غربی است.