امریکا در آستانه‌ی خروج؛ چه بر سر مترجمان و پیمان‌کاران افغانستانی می‌آید؟

عبدالرازق اختیاربیگ
امریکا در آستانه‌ی خروج؛  چه بر سر مترجمان و پیمان‌کاران افغانستانی می‌آید؟

در آستانه‌ی خروج کامل سربازان خارجی از افغانستان، ایالات‌ متحده‌ی امریکا، نزدیک‌ترین شریک استراتژیک کشور، گفته است؛ پیش از این که روند خروج کامل شود، امنیت مترجمان و پیمان‌کارانی که با ارتش این کشور، هم‌کاری کرده اند، تأمین خواهد شد.
حضور نظامی امریکا و متحدان ناتو در افغانستان بیست‌ساله شد و اکنون که این کشورها در حال خروج کامل اند، بسیاری از ترجمان‌ها و پیمان‌کاران افغانستانی که با نیروهای امریکایی و ناتو کار کرده اند، در انتظار صدور ویزای سریع مهاجرت (SIV)استند.
پیش از این، شمار زیادی از مترجمان و پیمان‌کاران افغانستانی نیروهای امریکایی، از تهدیدات امنیتی علیه‌شان، خبر داده بودند و اکنون شماری از مقام‌های امریکایی نیز این مسئله را تأیید می‌کنند. اخیرا، ژنرال مارک میلی، رییس ستاد مشترک ارتش امریکا، گفته است که شمار «قابل توجهی» از مترجمان و دیگر کسانی که برای امریکا کار کرده اند، در معرض خطر حملات احتمالی طالبان قرار دارند.
رییس ستاد ارتش امریکا، تأمین امنیت جانی مترجمان و پیمان‌کاران افغانستانی را وظیفه‌ی‌شان خوانده اند. «یک وظیفه‌ی خیلی مهم، اطمینان از این مسئله است که ما به آن‌ها وفادار باشیم و آن‌چه برای حفاظت از آن‌ها لازم است، انجام بدهیم و اگر ضرورت داشت، از کشور خارج کنیم؛ اگر این چیزی است که آن‌ها می‌خواهند.»
به گفته‌ی او، برنامه‌ی خروج و تأمین امنیت، نه ‌تنها برای مترجمان افغانستانی است؛ بلکه شامل حال همه‌ی کسانی می‌شود که در این سال‌ها، با نیروهای امریکایی هم‌کاری کرده اند. این در حالی است که برنامه‌ی صدور ویزای سریع مهاجرت برای مترجمان و پیمان‌کاران افغانستانی، در ۲۰۰۹ پس از عراق آغاز شد.
همین‌گونه شماری از سیاست‌گذاران ارشد امریکایی که تا هنوز با مسئله‌ی خروج سربازان این کشور از افغانستان کنار نیامده‌ و با این طرح شدیدا مخالف اند، تأکید کرده اند که وزارت خارجه‌ی این کشور، باید هرچه زودتر درخواست‌ ویزای شهروندان افغانستانی را بررسی کنند؛ تا جان آن‌ها به خطر نیفتد. مایکل مک‌کال، نماینده‌ی ارشد حزب جمهوری‌خواه امریکا، گفته است: «هیچ یک از ما نمی‌خواهد که از طریق انترنت، شاهد بریده‌شدن سر افرادی باشند که با ما کار کرده اند.»
این در حالی است که پیش از این، آنگریت کرامپ کارنباویر، وزیر دفاع آلمان نیز، از حکومت این کشور خواسته بود تا به افغانستانی‌هایی که به سربازان آلمانی در افغانستان کمک کرده ‌اند، پناهندگی دهد. وزیر دفاع آلمان گفته بود: «ما در این‌جا در مورد افرادی صحبت می‌کنیم که سال‌‌ها در کنار ما کار کرده ‌اند؛ حتا با قبول خطر، در کنار ما جنگیده‌‌ اند و سهم شخصی خود را داشته‌‌ اند.» او افزوده است که کمک به کارمندان محلی، تعهد تمام نیروهای بین‌المللی در افغانستان برای اطمینان از ایمنی آن‌ها است.
بر اساس گزارش‌ها، تا اکنون اداره‌ی جو بایدن، رییس‌جمهور امریکا، در مورد صدور ویزا برای ۱۸ هزار ترجمان و پیمان‌کار افغانستانی تصمیم مشخصی نگرفته است و انتظار می‌رود که در ماه‌های آینده، او یک‌جا با کابینه‌اش در این مورد تصمیم بگیرد.
روند صدور ویزا برای پیمان‌کاران و مترجمان، پیش از این نیز مورد بحث بوده است؛ زیرا بسیاری از افرادی که درخواست ویزا کرده اند، پس از گذشت ماه‌ها و سال‌ها، از سرنوشت درخواست‌شان، خبری نیست. هرچند وزارت خارجه‌ی امریکا، گفته است که روند بررسی ویزا و نام‌نویسی در برنامه‌ی «SIV»، حدود ۹۰۴ روز تعیین شده؛ اما متقاضیان، گفته اند؛ سال‌ها می‌شود که درخواستی‌ها با مدرک‌های زیادی در این نهادها انبار شده است. برخی از آن‌ها به رسانه‌های خارجی، گفته اند که حد اقل سه تا شش بار است که درخواستی داده اند.
چندی پیش، خبرگزاری Business Insider نیز در گزارشی، گفته بود که با خروج سربازان خارجی، پیمان‌کاران بین‌المللی نیز افغانستان را ترک خواهند کرد. بر اساس این گزارش، در حال حاضر، ۱۷ هزار پیمان‌کار خارجی در افغانستان حضور دارد که از این میان، ۶ هزار و ۱۴۷ نفرشان، امریکایی و باقی از سایر کشورها اند. تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۸ میلادی از سوی گنگره در رابطه به تحلیل پرسونل ارتش در عراق و افغانستان نشر شد، نشان می‌دهد که بیش‌تر از ۴۰ درصد آن پرسونل را شهروندان کشور سوم تشکیل می‌دادند؛ در حالی که ۴۰ درصد آن، نیروهای افغانستانی یا عراقی بودند و تنها ۲۰ درصد آن، شهروندان امریکایی بود.
از سویی ‌هم، به تازگی، اداره‌ی بازرس ویژه‌ی امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار)، در گزارشی به کنگره‌ی امریکا، گفته است که در کنار خروج ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ نیروی نظامی امریکایی از افغانستان، نزدیک به ۱۷۰۰۰ پیمان‌کار نیز از این کشور بیرون می‌شوند که شامل ۶۱۴۷ امریکایی، ۶۳۹۹ شهروند کشورهای دیگر و ۴۲۸۶ شهروند افغانستان است.
حال که امریکا تصمیم گرفته افغانستان را با همه‌ی چالش‌های موجود ترک کند، بسیاری از سیاست‌گذاران و منتقدان امریکایی می‌گویند؛ از آن‌جایی که امریکا در هماهنگی با دولت افغانستان در تأمین امنیت موفق نبوده، این سبب شده تا کسانی که با نیروهای امریکایی در افغانستان کار کرده اند، در معرض خطر و تهدید گروه‌های تروریستی بگیرند.
آن‌ها تأکید می‌کنند که امریکا باید هم‌زمان با این که تلاش می‌کند زمینه‌ی مساعدی را برای خروج سربازانش فراهم کند، باید زمینه‌ی خروج کسانی که با نیروهای امریکایی کار کرده اند را نیز فراهم کند.
با این همه تا هنوز مشخص نیست که آیا امریکا می‌تواند در زمان باقی‌مانده، یعنی تا ۱۱ سپتمبر، زمینه‌ی خروج هزاران پیمان‌کار و مترجم افغانستانی را فراهم کند. این در حالی است که به باور بسیاری از آگاهان سیاسی در افغانستان، امریکا به این زودی‌ها منطقه را ترک نخواهد کرد؛ زیرا به تازگی، گزارش‌هایی منتشر شده که امریکا در حال ساخت یک پایگاه نظامی در آن‌سوی خط فرضی دیورند در خاک پاکستان است.