معدن طلا و قاچاق مواد مخدر؛ دو عامل اساسی جنگ در ولسوالی چاه‌آب تخار

محراب الدین ابراهیمی
معدن طلا و قاچاق مواد مخدر؛ دو عامل اساسی جنگ در ولسوالی چاه‌آب تخار

درگیری میان دو گروه تفنگدار غیر مسؤول در ولسوالی چاه‌آب ولایت تخار از روز گذشته به این‌سو سبب بسته شدن بازار و فرار ده‌ها خانواده از خانه‌های شان شده است.

باشندگان ولسوالی چاه‌آب می‌گویند، درگیری‌ها پیش از چاشت روز گذشته سه‌شنبه(۱۵اسد) در داخل بازار این ولسوالی آغاز شده است. آنان می‌گویند که این گروه‌ها با استفاده از گلوله‌های هاوان همدیگر را هدف قرار می‌دهند و درگیری میان آن‌ها تاکنون ادامه دارد.

به گفته‌ی باشندگان ولسوالی چاه‌آب، حکومت محلی این ولسوالی در تأمین امنیت جان مردم و جلوگیری از خودسری‌های افراد مسلح غیر مسؤول ناتوان است و تا کنون برای مهار این وضعیت هیچ‌ نوع اقدامات عملی روی دست گرفته نشده است.

یک تن از باشندگان ولسوالی چاه آب به روزنامه صبح کابل می‌گوید:«جنگ جریان داره. مردم از خانه‌های شان برآمده نمی‌تانه. بسیاری از خانه‌ها هاوان خورده و بازار بسته است. حکومت هیچ چیز نمی‌تانه. زور پولیس هم به این‌ها نمی‌رسه.»

این باشنده محل می‌گویند که امروز نیز مردم از ترس جان شان نتوانسته اند به بازار بروند، دوکان‌ها و مراکز عمومی نیز تعطیل است.

ولسوالی چاه آب ولایت تخار که مرز مشترک با کشور تاجکستان دارد، از سال ها به‌ این‌سو بستر مناسب زورگویان بوده و قاچاق مواد مخدر یکی از علت‌های اصلی درگیری میان تفنگداران غیر مسؤول در این ولسوالی می‌باشد.

افزون بر قاچاق مواد مخدر، تلاش تفنگداران غیر مسؤول برای حاکمیت در معدن طلای نورابه این ولسوالی یکی دیگر از علت‌های جنگ دانسته می‌شود که مسؤولان حکومتی ولایت تخار نیز این موضوع را رد نمی‌کنند.

مسؤولان محلی ولایت تخار درگیری میان این گروه ها را تایید می‌کنند و می‌گویند که گزارش امنیتی چاه‌آب به مرکز داده شده تا اقداماتی در این مورد صورت بگیرد.

جواد هجری، سخنگوی والی تخار به روزنامه صبح کابل می‌گوید، بر اساس اطلاعات غیر رسمی که دریافت کرده اند، در درگیری روز گذشته سه نفر از طرف‌های درگیر کشته و ۶ تن دیگر شان زخمی شده اند.

گفته می‌شود که طرف‌های درگیری وابسته به آمر بشیر قانت، فرمانده حزب اسلامی و افضل شامل، نماینده مردم ولایت تخار در مجلس سنای کشور استند که برای از میان برداشتن نیروی جنگی هم‌دیگر تلاش می‌کنند تا هر کدام به قاچاق مواد مخدر و استخراج معدن طلای «نورابه» در این ولسوالی دست باز داشته باشند.

اما این ادعا هر بار از سوی طرف‌های درگیر رد شده است.

 این درحالی است که سال‌های گذشته نیز درگیری‌های زیادی میان این افراد رخ داده بود که نتیجه‌ی آن شماری از باشندگان این ولسوالی و غیرنظامیان کشته و زخمی شدند؛ اما با وجود وعده مقام‌های محلی برای بازداشت عاملان این درگیری، تا کنون کوچک ترین اقدامی صورت نگرفته است.