چهار روز دیگر تا برگزاری چهارمین دور انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده است. در کنار سایر شهروندان افغانستان، نظامیان نیز به عنوان تبعهی افغانستان به پای صندوقهای رأی خواهند رفت. با این وجود، نزدیک به صدهزار نیروی امنیتی که قرار است امنیت رأیدهندگان و مراکز رأیدهی را تأمین کنند، باید همانند سایر شهروندانی که از حق رأیدهی برخوردارند، برای تعیین زعیم آیندهی شان، رأی بدهند.
سهمگیری نظامیان افغان در قانون انتخابات صراحت دارد؛ مادهی پنجم- بند دوم قانون انتخابات حکم میکند: «کوچیها، اهل هنود و سکهـها، کارکنان نمایندگیهای سیاسی مقیم خارج کشور، مریضان بیمارستانها، منسوبین نظامی و محبوسین واجد شرایط، حق دارند در صورت امکان در مراکز رأیدهی جداگانهای که از طرف کمیسیون ایجاد میشود، در انتخابات شرکت نمایند.»
در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو، ۹٫۶ میلیون نفر برای شرکت در انتخابات ثبتنام کرده اند که از این میان، ۳۵ درصد آنها زنان میباشند و در میان ثبتنامکنندگان نظامیان نیز شامل استند.
نظامیان ارتش که تعداد شان به دو صدهزار نفر میرسد، قرار است در انتخابات ریاستجمهوری ششم میزان شرکت کنند. نظامیان ارتش دو مسؤولیت کلی را به عهده دارند؛ از یکسو باید بر تأمین امنیت سراسری تمرکز کنند تا روند رأیدهی در کشور از سوی گروههای تروریستی اخلال نشود و از سوی دیگر، باید به پای صندوقهای رأی بروند تا به کاندیدای مورد نظر شان رأی بدهند.
مسؤولان وزارت دفاع ملی میگویند که نظامیان ارتش تدابیر شان را برای شرکت در انتخابات سنجیده اند و این تدابیر در سطح هر مرکز نظامی روی دست گرفته شده که نظامیان به شکل نوبتی رأی شان را اعمال کنند.
فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی، میگوید که هنوز آمار درستی در اختیار این وزارت قرار ندارد که از میان دوصدهزار نظامی، چه تعداد شان کارت رأیدهی گرفته اند؛ اما برنامهی نوبتی رأیدهی در میان نظامیان شکل گرفته است.
روند رأیدهی نظامیان
کمیسیون انتخابات رهنمودی را برای نظامیان افغان ترتیب داده و آن را با رسانهها همگانی کرده است. بر اساس این رهنمود، نظامیان میتوانند در روز رأیدهی شرکت کنند. طبق این رهنمود: «هرگاه تعداد رأیدهندگان قول اردو و مراکز نظامی و بیمارستانهای نظامی چهارصد نفر و یا بیشتر از آن باشند، در آن مراکز نظامی از نزدیکترین مرکز رأیدهی با درنظرداشت رأیدهندگان زن، یک یا چندین محل رأیدهی همراه با بارکُد همان مرکز ایجاد میشود.»
در بخش دیگری از رهنمود کمیسیون انتخابات صراحت دارد که: «نظامیان واجد شرایط رأیدهی که قبلا ثبت نام نموده و در مراکز رأیدهی توظیف شده باشند، میتوانند در ختم روز رأیدهی در آخرین محلی که دارای بیشترین ورق رأی باشد، رأی دهند. در این صورت، مأمور انگشتنگاری، عکس فرد نظامی که همراه با یونیفورم است را اخذ میکند و هرگاه، فرد نظامی با یونیفورم نباشد، همراه با کارت هویتش، میتواند رأی دهد.
کمیسیون انتخابات همچنان توضیح داده است که آن عده از منسوبین نظامی واجد شرایط رأیدهی که قبلا ثبتنام کرده و طبق ضرورت و مسؤولیت وظیفهای، خواهان رأیدهی در قرارگاه نظامی و یا در مراکز رأیدهیای که توظیف شده باشند، میتوانند طبق تصدیق ثبتنام رأیدهندگان و بدون درنظرداشت شمولیت اسم شان در فهرست رأیدهندگان محل رأیدهی، رأی شان را اعمال کنند.
امنیت محلات رأیدهی
در برگهی معلوماتی کمیسیون انتخابات آمده که این کمیسیون در هماهنگی نزدیک با نهادهای امنیتی، زمینهی تأمین امنیت انتخابات را برای اشتراک رأیدهندگان در تمامی مراکز رأیدهی به گونهی لازم فراهم کرده است. تأمین امنیت مراکز رأیدهی بر اساس اسناد تقنینی و تفاهمنامهی امضاشده، مسؤولیت اصلی نهادهای امنیتی بوده و نیروهای امنیتی میتوانند در مراکز رأیدهی جهت تأمین امنیت حضور یابند.
نظمدهندگان ساحوی و مسؤولان مراکز رأیدهی، مسؤولیت تأمین نظم در مراکز رأیدهی را در روز انتخابات به عهده دارند و کارمندان کمیسیون انتخابات، رأیدهندگان، ناظرین، مشاهدهکنندگان و مهمانان خاص در مراکز رأیدهی مکلف اند که تصامیم قانونی نظمدهندگان ساحوی و مسؤولان مراکز رأیدهی را رعایت کنند.
فاصلهی صدمتری «سلاح» با مرکز رأیدهی
به غیر از مسؤولین امنیتی، دیگر هیچ فردی نمیتواند با سلاح و یا هم چیز دیگری که قابلیت استفاده به عنوان سلاح را داشته باشد، در داخل و یا حتی در صدمتری مراکز رأیدهی، حمل کند.
در صورت نیاز، مسؤولان امنیتی میتوانند به برقراری و حفظ نظم و یا به درخواست ناظران و یاهم مسؤولان مراکز رأیدهی، همراه با سلاح دست داشتهی شان به مراکز رأیدهی داخل شوند و بعد از تأمین نظم، باید هرچه زودتر، مرکز را ترک کنند.
کمیسیون انتخابات تأکید کرده است که وزارت امور داخله، مسؤولان امنیتیای را که در زمینهی طرزالعملهای انتخابات آموزش دیده اند، برای امنیت روز انتخابات در مراکز رأیدهی مسؤولیت دهند و از جانب دیگر، در روز انتخابات، هرگاه فرد و یا هم افرادی که به دنبال اخلال روند رأیدهی باشند، نیروهای امنیتی مسؤولیت دارند که آنها را از مرکز رأیدهی دور کنند.
با این همه، کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرده که حدود ۵۳۷۳ مرکز رأیدهی برای انتخابات پیش رو در نظر گرفته شده بود؛ اما بنا بر تهدیدات امنیتی در ۴۳۱ مرکز، انتخابات در ۴۹۴۲ مرکز برگزار خواهد شد. هرچند، انتخابات ریاستجمهوری در تهدید گروه طالبان قرار دارد؛ اما با وجود این تهدید، قرار است در تاریخ ششم میزان ۹٫۶ میلیون نفر رأیدهنده جهت تعیین رییسجمهور آیندهی شان در سراسر کشور به پای صندوقهای رأی بروند.