بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) در واکنش به تصمیم اخیر کمیسیون انتخابات مبنی بر بازشماری آرا، آن را خلاف قانون انتخابات خوانده است.
در خبرنامهای که روز یکشنبه (۱۹عقرب) از سوی این نهاد به نشر رسیده، آمده است که تصمیم کمیسیون انتخابات برای بازشماری آرا در تناقض با مادهی نزدهم قانون انتخابات افغانستان است.
این نهاد گفته است :«هر نوع اعتباردهی برای آرای بدون داشتن معلومات بایومتریکی و بیرون از زمان معین روز انتخابات (۷:۰۰ صبح تا ۵:۰۰ دیگر) میتواند زمینه را برای نپذیرفتن نتیجهی انتخابات برای تکتهای انتخاباتی و مردم افغانستان فراهم کند. تیفا نگران نقض دوبارهی تقویم انتخاباتی پیرامون اعلان نتایج ابتدایی و نهایی انتخابات ریاستجمهوری است که این میتواند زمینهی بیاعتمادی مردم و یک بحران جدید، مشابه بحران ۲۰۱۴ را فراهم کند.»
تیفا از کمیسیون انتخابات خواسته است که مطابق قانون، پروسهی انتخابات را به پیش ببرد و به مردم نیز اطمینان بدهد که رأی شان تعیینکنندهی سرنوشت سیاسی آنانها خواهد بود.
در این خبرنامه همچنان آمده است که تکتهای انتخاباتی و جوانب دخیل در انتخابات نباید در کار کمیسیونهای انتخاباتی مداخله کنند و اجازه بدهند که کمیسیون کارهای تخنیکی و مسلکی خود را به پیش ببرد.
این در حالی است که کمیسیون انتخابات روز شنبه (۱۸عقرب) اعلام کرد که روند بازشماری آرا آغاز شده است. دبیرخانهی این کمیسیون گفته است که آرای ۸۲۵۵ محل رأیدهی، تحت نظارت ناظران و مشاهدان مورد تفتیش و بازشماری قرار میگیرد.
پس از این که کمیسیون انتخابات از آغاز روند بازشماری آرا خبر داد، دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، آغاز بازشماری و تفتیش رأیها را از سوی کمیسیون انتخابات، خلاف قانون دانسته و روند بازشماری را تحریم کرد.
عبدالله عبدالله، رییس تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی نیز روز یکشنبه (۱۹عقرب) در یک همایش اعتراضی در تالار لویهجرگه، گفت که کمیسیون مستقل انتخابات، باید روند بازشماری و تفتیش آرا در غیاب ناظران تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی را متوقف کند؛ در غیر آن، نتیجهی انتخابات مشروعیت نخواهد داشت. او، افزود که اگر روند بازشماری و تفتیش آرا متوقف نشود، تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی، مجبور به روی دست گرفتن اعتراضات مسالمتآمیز خواهد شد.
اما دستهی انتخاباتی دولتساز به رهبری محمد اشرفغنی، از سایر تیمهای انتخاباتی خواسته است که از اظهار نظرهای غير مسؤولانه و بدون دلیل و مدرک، خودداری کنند. در خبرنامهای که از سوی دفتر مطبوعاتی این تیم به نشر رسیده، آمده است که نامزدان باید با رعایت قوانین، لوایح و طرزالعملهای مرتبط به انتخابات، در امور کاری کميسیونهای انتخاباتی دخالت نکرده و سبب اخلال پروسهی انتخابات نشوند.
این همه در حالی مطرح میشود که قرار است نتایج ابتدایی انتخابات ریاستجمهوری به تاریخ ۲۳ عقرب (تا کمتر از چهار روز دیگر) اعلام شود؛ اما به تازگی یکی از کمیشنران این کمیسیون گفته است که ممکن تقویم انتخابات برای بار سوم نیز به تعویق بیفتد.