امیرمحمد نوری، مرد ۵۳سالهای بود که ساعت هشت صبح روز چهارشنبه در شفاخانهی ویژهی مراقبت از بیماران کوید-۱۹ در شهر مزارشریف درگذشت. امیرمحمد تا هفت ساعت قبل از مرگ، با دوستان و خانوادهاش تماس تلفونی داشت و نیز با یک تن از خبرنگاران به صورت تصویری صحبت کرده بود.
جریان صحبت تصویری امیرمحمد با حسن سرداش، خبرنگار در فاریاب، نشان میدهد که امیرمحمد تا هفت ساعت قبل از مرگ میتوانست بدون دستگاه آکسیجن صحبت کند. او در این تماس ویدیویی، پیهم از نارسایی مسؤولان شفاخانه میگوید و میافزاید که در ۲۴ ساعت فقط یک بار به او سر زده اند.
همسرِ امیرمحمد کارمند جمعیت هلال احمر در شمال افغانستان است و خود امیرمحمد، در بخش ترانسپورت این اداره کار میکند. او از یک ماه به این سو در گروه سیار این اداره برای بررسی مسافران در کمربند ورودی شهر مزارشریف کار میکرد. این گروه سیار مسؤولیت دارد تا کسانی را که وارد شهر مزارشریف میشوند، از لحاظ صحی بررسی کنند تا افراد آلوده به کرونا شناسایی شوند. امیرمحمد، کارمند بخش ترانسپورت جمعیت هلال احمر بود و جمعی از داکتران را در این گروه همراهی میکرد.
رسول باور (نام مستعار) یکی از دوستان نزدیک امیرمحمد که تا ساعات پایانی آخرین شب زندگیاش با او در تماس بوده، میگوید که امیرمحمد در آخرین شب به شدت تشنه بود؛ اما مسؤولان شفاخانه به او یک گیلاس آب نداده اند. به گفتهی رسول باور، مسؤولان شفاخانهی مراقبت از بیماران کوید-۱۹ در مزار شریف، در ۲۴ ساعت، فقط نصف یک قرص نان برای امیرمحمد داده بودند و امیرمحمد به دلیل اوضاع نابسامان شفاخانه و رفتار غیر انسانی داکتران مؤظف، به شدت از لحاظ روحی آسیب دیده بود.
امیرمحمد در پیام صوتیای که به این دوست خود فرستاده، میگوید که در جریان بررسی مسافران در کمربند ورودی شهر مزارشریف به کرونا آلوده شده است. با وجودی که امیرمحمد کارمند صحی نبود و در بخش ترانسپورت ادارهی جمعیت هلال احمر کار میکرد؛ اما داکترهای مؤظف در گروه سیار این اداره، او را مؤظف کرده بودند که مسافران را بررسی کند. این برخورد غیرمسلکی داکتران مؤظف توسط جمعیت هلال احمر نه تنها جانِ امیرمحمد را گرفت، بلکه باعث شد تا افراد دیگری نیز به این ویروس مصاب شوند. طغرل باجهی امیرمحمد که با او تماس داشته نیز به کرونا مصاب شده است. ممکن است افراد دیگری از جمله اعضای خانواده و همکارانش نیز به این ویروس مصاب شده باشند که هنوز تحت بررسی و آزمایش قرار نگرفته اند.
دفتر جمعیت هلال احمر در شمال افغانستان با پخش خبرنامهای تأیید کرده است که امیرمحمد در کمربند ورودی شهر مزارشریف در جریان بررسی مسافران به کرونا مصاب شده است. این اداره وضاحت نداده است که چگونه مسؤولیت یک داکتر و یک کارمند صحی را به یک راننده واگذار کرده است؟ کاری که زندگی امیر محمد را به کام مرگ کشاند و عاملان آن باید مورد مواخذه قانونی قرار بگیرند.
امیرمحمد پس از آلوده شدن به ویروس کرونا، پنج روز در قرنطین خانگی بود و پس از بدتر شدن وضعیت تنفسیاش، به شفاخانهی مراقبت از بیماران کوید-۱۹ منتقل شد. او پنج روز دیگر را در این شفاخانه سپری کرد و یک روز پس از آن که نتایج آزمایشهایش مثبت اعلام شد، فوت کرد.
امیرمحمد تا آخرین شبی که زنده بود، به خانواده و دوستان نزدیکش گفته بود، در مورد این که او در جریان کار در کمربند ورودی مزارشریف به کرونا آلوده شده، چیزی نگویند. همکاران امیرمحمد در جمعیت هلال احمر، از او خواسته بودند که در این مورد چیزی نگویند؛ چون ممکن است به دلیل تهدید کرونا، کار آنان تعطیل شده و آنان از امتیازات محروم شوند.
در فایلهای صوتیای که امیرمحمد به دوستانش در مسنجر فیسبوک فرستاده، به وضوح دیده میشود که او از همکارانش بابت این که او را وادار به بررسی مسافران کرده اند، عصبانی است. او حتا ابتداییترین سواد در بخش مراقبتهای صحی را نداشت؛ اما داکتران مؤظف در کمربند ورودی مزارشریف از او در این زمینه استفاده کرده اند.
اعضای خانوادهی امیرمحمد از مرگ مشکوک او و عدم رسیدگی کارکنان شفاخانهی مراقبت از بیماران کوید-۱۹ در مزارشریف ناراحت استند. مرگ امیرمحمد اعتراض و نگرانی گستردهی باشندگان شهر مزارشریف از بیتوجهی مسؤولان صحی و کارکنان شفاخانهی مراقبت از بیماران کوید-۱۹ را در پی داشته است.
مسؤولان صحت عامهی بلخ، تا کنون هیچ پاسخ قناعتبخشی به نگرانیهای مردم نداده اند.