
با رسیدن فصل بهار، همهساله بارانهای فصلی نیز در سراسر افغانستان آغاز میشود. بارانهای فصلی در کنار این که نعمتی برای کشاورزان و دامداران کشور است، برای بسیاری از شهروندان کشور مشکلاتی را نیز به بار میآورد.
همزمان با آغاز بارندگیها، سیلابهای شدیدی در بیشتر ولایتهای کشور جاری شده است. این سیلابها خسارتهای مالی و جانی زیادی از شهروندان گرفته است.
بر اساس معلومات وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث طبیعی، تا اکنون در ولایتهای هرات، بادغیس، غور، فراه، دایکندی، بامیان، پروان، پنجشیر، کاپیسا، تخار، بدخشان، خوست، نورستان، کابل، میدانوردک، سمنگان، کنر، کندز، بغلان، سنمگان، غزنی، فاریاب… سیلاب جاری شده است.
احمد تمیم عظیمی، سخنگوی این وزارت، به روزنامهی صبح کابل میگوید که بارندگیها در ۲۲ ولایت افغانستان از ۱۲ ثور آغاز شده و تا جمعهشب (۱۷ ثور)، ادامه داشته است.
آقای عظیمی افزود که تا اکنون ۷۸ نفر در نتیجهی جاریشدن سیلابها در چند ولایت کشور جان باخته، ۳۰ نفر زخمی و ۳۲ تن دیگر ناپدید شده است.
به گفتهی او، گروههای نجات به ساحه فرستاده شده اند تا اجساد را از زیر آوارها بیرون بکشند و افرادی که ناپدید اند را پیدا کنند.
در کنار واردشدن تلفات جانی، خسارات هنگفت مالی نیز به اثر جاریشدن سیلابها به باشندگان محل وارد شده است. سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگوید که در نتیجهی سیلابهای چند روز گذشته، ۲۶۰۰ خانه به گونهی کامل و قسمی تخریب شده، ۵ هزار جریب زمین زراعتی نیز از بین رفته و بخشهایی از شاهراههای کشور نیز تخریب شده است.
همچنان بر اساس معلومات این وزارت، ۳۶۰۰ رأس مواشی شامل گاو، بز و گوسفند نیز در نتیجهی سرازیرشدن سیلابها تلف شده است.
او افزود که از ۱۲ ثور به این سو، به کمیتههای ولایتی مبارزه با حوادث هدایت جدی داده شده است که آسیبدیدگان ناشی از سیلابها شناسایی شده تا کمک به آنها رسانده شود.
با این همه، بر اساس معلومات این وزارت، از آغاز سال ۱۴۰۰ خورشیدی تا اکنون، ۱۰۲ نفر در نتیجهی رویدادهای طبیعی شامل، فروریختن سقف خانههای مسکونی، سیلابها و لغزش زمین جان باخته است که از این میان، ۲۳ نفر در ماه حمل جان باخته، ۶۴ نفر زخمی و ۳۲ نفر دیگر نیز ناپدید شده است. این آمار شامل رویدادهای اخیر نیز میشود.
عبدالسمیع ضربی، معاون سخنگوی وزارت دولت در امور مبارزه با حوادث طبیعی، میگوید که از آغاز امسال به اثر حادثههای طبیعی، ۴۵۳ خانهی مسکونی به گونهی کامل و ۲۷۶۲ خانهی دیگر به گونهی قسمی تخریب شده که از این میان بیش از ۵۹۰ خانهی آن در جریان ماه حمل تخریب شده است. در جریان این ماه، ۳۰۰ رأس مواشی نیز تلف شده بود.
آغاز کمکها به آسیبدیدگان سیلابها
همزمان با جاریشدن سیلابها، مسؤولان در وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگویند که روند کمکرسانی به آسیبدیدگان آغاز شده است. تا اکنون به آسیبدیدگان در ولایتهای هرات، بامیان، دایکندی، پروان، میدانوردک و بدخشان کمکرسانی شده و این روند در ولایتهای دیگر نیز ادامه دارد.
بر اساس معلومات این وزارت، برنامهی مدیریت سیلابها که قبلا از سوی آنها ساخته شده بود، در مرحلهی اجرا قرار دارد. این برنامه با هزینهی ۲ میلیارد افغانی طرح و دیزاین شده است.
در کنار بودجهای که از سوی دولت افغانستان به منظور رسیدگی به آسیبدیدگان رویداهای طبیعی اختصاص داده شده، شماری از نهادهای بینالمللی نیز بودجه و مواد غذایی را برای آسیبدیدگان کمک میکند.
سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگوید که پروسهی تدارکاتی ۳۰۰ میلیون افغانی در حال تکمیل شدن است و به زودی برای رفع نیازمندیهای آسیبدیدگان، به ولایتها فرستاده میشود.
بر اساس گفتههای معاون سخنگوی این وزارت، مواد غذاییای که به آسیبدیدگان کمک میشود، شامل آرد، روغن، برنج و نمک میشود و مواد غیرغذایی شامل کیتهای آشپزخانه، کیتهای صحی و سرپناه موقت است.
خواستیم آمار دقیق از شمار بیجاشدگان در نتیجهی سیلابهای اخیر را از وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان بگیریم؛ اما آنها از ارایهی معلومات خودداری کردند. با این حال، احمدتمیم عظیمی، میگوید که در جریان سیلابهای اخیر، بیش از ۶۰ خانواده از خانههایشان بیجا شده است که بیشترین این خانوادهها در ولایت هرات بوده اند.
در هیمن حال، مسؤولان در ریاست آمادگی مبارزه با حوادث هرات، میگویند که برای ۴۹ خانوادهای که در سیلابهای اخیر در روستای قلنجی ولسوالی گذره آسیب دیده و خانههای شان به طور کلی یا قسمی تخریب شده است، از کمکهای سازمان بینالمللی مهاجرت، برای هر خانواده، ۴ بوری آرد، ۲۵ کیلو نخود، ۲۰ لیتر روغن، ۲۱۰۰ گرام، بیسکویت و یک بسته آرد مغذی توزیع شده است.
افزون بر این، برای هر خانواده یک کمپل، یک کیت سرپناه عاجل، یک کیت سولر و یک کیت آشپزخانه کمک شده است.
ریاست مبارزه با حوادث ولایت بدخشان نیز میگوید که در این ولایت پس از سروی برای ۷۹ خانوادهی آسیبدیده ناشی از سیلابها، مواد غذایی و غیرغذایی کمک شده است.
همینگونه آقای عظیمی، میگوید که برای ۷۰۰ خانوادهی بیجاشده از ولایت بغلان مرکزی و هزار خانواده از چندین ولسوالی ولایت هلمند که در نتیجهی درگیریهای اخیر میان نیروهای امنیتی و طالبان، مجبور به ترک خانههای شان شده بود، نیز کمکرسانی شده است.
آقای عظیمی ابراز امیدواری میکند که آنها با توجه به شرایط و امکانات موجودشان، بتوانند نیازمندی همهی خانوادههای آسیبدیده را رفع کنند.
گفتنی است که از بودجهی اختصاصیافته به خانوادههای هر قربانی سیلاب، مبلغ ۵۰ هزار افغانی و به هر زخمی نیز ۲۵ هزار افغانی از سوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث داده میشود.
در ماه حمل نیز از آدرس دولت و موسسات بینالمللی به ۳۰۰ خانواده کمک غذایی و غیرغذایی صورت گرفته است. در کنار آن به ۱۰۰ خانواده نیز پول نقد توزیع شده است.
هشدارها از ادامهی بارندگی و جاریشدن سیلابها
با این همه، ادارهی ملی تنظیم امور آب افغانستان، میگوید که جریان بارندگیها متوقف نشده و احتمال بارندگی و سیلاب در روزهای آینده نیز وجود دارد.
این اداره میگوید که براساس پیشبینیها، احتمال دارد سیلابهای ناشی از باران و بلندرفتن آب سطح رودخانهها، ادامه داشته باشد.
بر اساس این معلومات، سیلابها بیشتر در مسیر دریای حوزهی آمو، حوزهی شمال هریرود، حوزهی آبی هلمند و حوزهی آبی کابل رخ خواهد داد.
مسؤولان ادارهی ملی تنظیم امور آب، از آنعده شهروندانی که خانههای شان کنار رودخانهها قرار گرفته است، میخواهند که مراقب باشند و هنگام بلندرفتن سح آب رودخانه و جاریشدن سیلابها به مناطق دور و اطرافشان اطلاع دهند تا از تلفات انسانی جلوگیری شود.