یک گزارش تحقیقی تازه در پارلمان بریتانیا در مورد وضعیت هزارههای افغانستان، نشان میدهد که هزارهها در ماههای اخیر با خطر جدی و فزایندهی نسلکشی روبهرو اند.
این گزارش توسط پنج نمایندهی پارلمان برتانیا و شماری از کارشناسان و فعالان حقوق بشری تهیه شده است.
این گزارش تازه، یک دورهی یکساله از اگست سال گذشته تا اگست سال روان میلادی را در بر میگیرد. نمایندگان پارلمان بریتانیا و فعالان حقوق بشر در این گزارش، وضعیت هزارهها در افغانستان و پاکستان و جنایتهایی که بر علیه این گروه قومی انجام شده را مستندسازی کردهاند.
بر اساس این گزارش، هزارهها در افغانستان و پاکستان به دلیل قومی، نژادی و مذهبی از سوی طالبان، داعش و دیگر گروههای تندرو کشته میشوند.
گزارش تحقیقی در مورد وضعیت هزارههای افغانستان روز گذشته -شنبه، ۳ سپتمبر-، نشر شده است. در این گزارش که تمرکز اصلی آن روی وضعیت هزارهها پس از سقوط افغانستان به دست طالبان است، آمده که هزارهها به عنوان یک اقلیت قومی و مذهبی در معرض خطر جدی نسلکشی توسط طالبان و اعضای داعش قرار دارند.
در این گزارش، گفته شده است که یافتههای آنها با توجه به کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل متحد، دولتها را متعهد میسازد که به منظور جلوگیری از نسلکشی هزارهها از این گروه قومی حفاظت کنند. بر بنیاد این گزارش، با رسیدن دوباره طالبان به قدرت، خشونتهای وحشیانه علیه هزارهها در تمام افغانستان بیشتر شده است.
لرد آلتون، عضو مجلس اعیان بریتانیا و از اعضای گروه تحقیق، گفته است: «در ماههای اخیر ما شاهد خطر جدی و رو به افزایش نسلکشی علیه هزارههای بودهایم.»
او افزوده است، پیش از این که خیلی دیر شود برای محافظت از هزارهها باید اقدام فوری صورت بگیرد. در گزارش، گفته شده است که وضعیت هزارهها به طور قابل توجه پس از حاکمشدن دوباره طالبان تغییر کرده و پیشرفت این گروه قومی را متوقف شده است.
اعضای این گروه تحقیق، هشدار دادهاند که هزارهها با وضعیت خطرناکتری روبهرو استند و اگر جنایتهای صورتگرفته علیه این گروه نادیده گرفته شود، وضعیت خطرناکتر نیز خواهد شد. او گفته، است که ما مسؤولیت داریم تا در مورد نسلکشی هزارهها و برای محافظت از آنها اقدام فوری انجام دهیم.
اعضای این گروه تحقیق، گفته اند که جهان نباید اجازه بدهند که طالبان و داعش هزارهها هدف قرار بدهند.
در این گزارش به چندین رویداد تروریستی علیه هزارهها پرداخته شده که از جمله میتوان به دو انفجاری که در ماه اپریل ۲۰۲۲ در مقابل دروازهی لیسه عبدالرحیم شهید در دشت برچی واقع در غرب کابل رخ داد، اشاره کرد.
در بخشی از این گزارش به کوچ اجباری هزارهها نیز اشاره شده و آمده است که با کوچ اجباری، شرایط آسیبپذیری ایجاد میشود که در نتیجهی جامعه هزاره در درازمدت رشد و شکوفایی نخواهد داشت.
با این حال اعضای پارلمان بریتانیا، تأکید کرده که تا اکنون هیچ یک از عاملان کشتار هزارهها مورد پیگرد قانونی قرار نگرفتند.
گفتنی است که این گزارش بر علاوه سازمان ملل، محکمه جزایی بینالمللی به دولتهای بریتانیا، امریکا، کانادا و هالند نیز، ارائه شده است. این گزارش با استناد به حملات هدفمند به مساجد، مکاتب و مراکز آموزشی هزارهها پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان، نوشته شده است.
این در حالی است که پیش از این سازمان عفو بینالملل نیز، در گزارشی کشتار جمعی و هدفمند هزارهها توسط طالبان را مستندسازی کرده و آن را مصداق نسلکشی عنوان کرده بود.