بر اساس تازهترین آماری که روز شنبه (۴ثور)، از سوی وزارت صحت عامه به نشر رسیده، افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا در افغانستان را در مقایسه با هفتههای گذشته نشان میدهد. بر اساس این آمار، تنها در جریان یک شبانهروز گذشته، ۱۱۳ مورد ابتلا به ویروس کرونا در کشور ثبت شده است که از این میان، ۱۰ بیمار کرونایی جان باخته و ۲۹ بیمار دیگر نیز بهبود یافته است.
شمار مجموعی بیماران کرونایی از ابتدای همهگیری این ویروس تا اکنون، به ۵۸ هزار و ۸۴۳ نفر رسیده است که از این میان، ۲ هزار و ۵۸۲ نفر آن جان باخته و ۵۲ هزار و ۳۹۲ نفر دیگر دوباره بهبود یافته است.
هرچند وزارت صحت عامه، میگوید که افغانستان هنوز وارد موج سوم ویروس کرونا نشده است؛ اما نگرانیهایی وجود دارد که اگر شهروندان توصیههای بهداشتی را مراعات نکنند، در آیندهی نزدیک موج سوم آن نیز از راه برسد و افراد بیشتری را مبتلا کند.
وحید مجروج، سرپرست وزارت صحت عامه، روز گذشته (شنبه، ۴ ثور)، در نشستی با مسئولان این وزارت که در مورد چگونگی تدابیر صحی در برابر موج سوم ویروس کرونا صحبت میکرد، به همه ادارههای صحی دستور داد که؛ در این راستا تدابیر جدیای را اتخاذ کنند.
آقای مجروج افزود: «با وجود این که واقعات ویروس کرونا در افغانستان اندک بوده و وضعیت خوشبختانه زیر کنترل است؛ اما باز هم ما آمادگیهای لازم را برای مهار موج سوم گرفته ایم.»
بر اساس آمار یک هفتهی گذشته، در جریان هر بیستوچهار ساعت، ۴، ۵، ۷ تا ۹ بیمار کرونایی در کشور جان باخته است. این در حالی است که در هفتههای پیش از آن، حداکثر واقعات ابتلا به ویروس کرونا در کشور به ۷۰ مورد در روز میرسید و تعداد فوتیها نیز به مراتب کمتر بود.
وزارت صحت عامه، میگوید که در روزهای پسین، بیشترین رقم ابتلا به ویروس کرونا در ولایتهای شرقی؛ مثل ننگرهار، کندهار و خوست، ثبت شده است.
از سویی هم، به تازگی نوع جهشیافتهی ویروس کرونا (نوع انگلیسی)، نیز در افغانستان شیوع کرده است. شیوع این ویروس، در نخستین روزهای سال روان خورشیدی از سوی مقامهای بهداشتی کشور نیز تأیید شد.
داکتر میرویس علیزی، معاون سخنگوی وزارت صحت عامه، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که تا اکنون موجودیت نوع انگلیسی ویروس کرونا در ۱۱ ولایت افغانستان ثبت شده که بیشتر رقم مبتلایان در ولایت ننگرهار بوده است. آقای علیزی افزود که در ولایت ننگرهار ۱۲۴ مورد، در هرات ۳۱ مورد، در میدانوردک ۱۲ مورد و در کابل ۱۱ مورد ابتلا به این ویروس ثبت شده است.
اگر مردم کرونا را جدی نگیرند، محدودیتهایی وضع خواهد شد!
با توجه به افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا در افغانستان، وزارت صحت عامه میگوید که شهروندان کشور با وجود اطلاعرسانی این وزارت، هنوز هم ویروس کرونا را جدی نمیگیرند.
داکتر دستگیر نظری، سخنگوی وزارت صحت عامه، به روزنامهی صبح کابل میگوید: «موضوع مراعات نکات وقایهای از روزهای اول مورد توجه ما بود؛ پوشیدن ماسک و رعایت فاصلههای اجتماعی را از سوی ارگانهای مختلف اطلاعرسانی میکنیم و پیگیری صورت میگیرد.»
با این حال، آقای نظری میگوید که پس از شیوع موج دوم ویروس کرونا در افغانستان، مردم در مقابل این ویروس بیتفاوت شده اند و احساس میکنند که کرونایی وجود ندارد و به همین دلیل بیتوجه اند.
او افزود که تا هنوز هیچ تصمیمی مبنی بر وضع محدودیتها از سوی دولت و وزارت صحت عامه گرفته نشده است؛ زیرا شمار ابتلا به کرونا تنها در چند ولایت افزایش کمی داشته است؛ اما در همین حال هشدار داد: «اگر ما بدانیم که واقعات ما رو به افزایش است و مردم هم مسایل صحی را جدی نمیگیرند، در آن صورت، مشخص است که ما در هماهنگی با کابینهی حکومت، محدودیتهایی را وضع خواهیم کرد؛ ولی هنوز زود است که در این مورد صحبت کنیم.»
با این حال، مسئولان در وزارت صحت عامه، میگویند که آنها همهروزه آمار و ارقام را به گونهی جدی مورد بررسی قرار میدهند؛ تا تصویر کلیای از وضعیت واقعات مثبت به دست بیاورند و افزون بر آن، بدانند که چه زمانی موج سوم کرونا آغاز میشود.
در حال حاضر ۲۶ آزمایشگاه برای آزمایش بیماران کرونایی در کشور فعالیت دارد. سخنگوی وزارت صحت عامه، میگوید که این آزمایشگاهها ظرفیت آزمایش ۴ هزار نمونه در یک شبانهروز را دارند.
ادامهی برگشت مهاجران از ایران و نگرانیها از گسترش بیشتر کرونا
بر اساس معلومات وزارت مهاجران و بازگشتکنندگان روند برگشت پناهجویان از کشورهای ایران، پاکستان و کشورهای اروپایی همچنان ادامه دارد. سید عبدالباسط انصاری، مشاور مطبوعاتی این وزارت، به روزنامهی صبح کابل میگوید که در ماه نخست سال روان خورشیدی، حدود ۱۱۵ هزار نفر به افغانستان برگشته است.
آقای انصاری افزود که درصدی زیاد این مهاجران، از ایران برگشته و باقی از پاکستان، ترکیه و کشورهای اروپایی.
با این حال، وزارت صحت عامه و وزارت امور مهاجران، میگویند که این دو وزارت در هماهنگی همدیگر، تیمهای صحی را در مرزها توظیف کرده اند تا افرادی که وارد کشور میشوند، یکبهیک بررسی شوند تا از خطر انتقال ویروس به درون کشور پیشگیری شود.
مشاور مطبوعاتی وزارت امور مهاجران، میگوید که با توجه به رقم برگشتکنندگان، نیاز است تا شمار تیمهای صحی در مرزها بیشتر شود؛ زیرا شمار مبتلایان به ویروس کرونا در کشور، در حال افزایش است.
این نگرانیها در حالی زیاد میشود که در ایران به دلیل افزایش رقم مبتلایان به کرونا، وضعیت اضطراری (قرمز)، اعلام شده است. رسانههای ایرانی، در ۲۹ حمل، گزارش داده است که تنها در یک روز بیش از ۴۰۰ نفر در اثر ابتلا به ویروس کرونا در ایران جان باختند.
ویروس کرونا برای بار نخست در شهر ووهان، یکی از کلانشهرهای چین شیوع کرد و در مدت بسیار کوتاهی، توانست به بیشتر کشورهای جهان گسترش پیدا کند. در افغانستان اما این ویروس برای بار نخست، در پنجم حوت سال ۱۳۹۸، پس از آن در هرات ثبت شد که فرد آلوده به این ویروس از ایران به این شهر برگشته بود.
با این حال وزارت امور مهاجران و بازگشتکنندگان، میگوید که در میان مهاجران برگشتی از کشورهای دیگر، بخشی بزرگ آن، مهاجرانی اند که به گونهی داوطلبانه به کشور شان برگشته اند و شماری هم به دلیل نداشتن کارت مهاجرت و سند قانونی برای ماندن، از سوی این کشورها اخراج شده اند.
روند تطبیق واکسین کرونا برای افراد بالای ۱۸ سال آغاز شده است
همزمان با نگرانیها از افزایش موارد مثبت ویروس کرونا در کشور، وزارت صحت عامه، میگوید که روند تطبیق واکسین کرونا برای شهروندانی که بالاتر از ۱۸ سال دارند، آغاز شده است.
بر اساس معلومات این وزارت، هیچگونه محدودیتی برای دریافت واکسین کرونا برای شهروندان وجود ندارد؛ اما در این میان، تنها کودکان زیر سن ۱۸ و مادران باردار و شیرده، نمیتوانند واکسین دریافت کنند؛ زیرا سازمان جهانی بهداشت چنین توصیه کرده است.
سخنگوی وزارت صحت عامه، میگوید که تا اکنون ۲۶۱ هزار نفر در سراسر افغانستان واکسین کرونا دریافت کرده اند که کارمندان صحی و کارمندان رسانهها نیز شامل آن است. نیروهای امنیتی شامل این رقم نمیشود.
واکسینهایی که در شفاخانههای افغانستان بر شهروندان تطبیق میشود، از سوی کشورهای بیرونی به افغانستان کمک شده است. داکتر میرویس علیزی، میگوید که؛ تا اکنون ۵۰۰ هزار دوز واکسین کرونا از سوی کشور هندوستان کمک شده است. همچنان ۴۶۸ هزار دوز دیگر که بخشی از ۱۶ میلیون دوز واکسین کمکی شرکت کواکس نیز به کشور رسیده است.
بر اساس معلومات آقای علیزی، در حال حاضر، به گونهی مجموعی ۹۶۸ هزار دوز واکسین کرونا در کشور وجود دارد.
بر اساس آما وزارت صحت، قرار است ۶۰ درصد شهروندان افغانستان در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ واکسین کرونا را دریافت کنند.