به تازگی یوناما یا دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، طی یک نامهی رسمی از مولانا محمدعبدالله، کمیشنر کمیسیون انتخابات بابت آن چه تهدید به مرگ و برخورد نادرست او با رییس بخش دیجیتلسنتر کمیسیون انتخابات خوانده، به این کمیسیون شکایت کرده است. در این نامه آمده است که مولانا محمدعبدالله، بشیر علی را تهدید به مرگ کرده و به قوم و مذهب او نیز اهانت کرده است.
یوناما این کار کمیشنر کمیسیون انتخابات را خلاف قانون خوانده و گفته است که مطابق به مادهی ۱۷ قانون انتخابات، هیچ کس حق تهدید، توهین و تحقیر فردی دیگر را در جلسهای ندارد. دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد گفته، این بار نخست نیست که مولانا فردی را در کمیسیون مورد توهین و تحقیر قرار داده؛ اما این نخستین بار است که چنین کار در حضور مشاهدان و نمایندگان سازمان ملل متحد رخ میدهد.
این نهاد ضمن نگرانی از برخورد نادرست مولانا عبدالله، از کمیسیون انتخابات خواسته که مراقب رفتار کارمندان خود باشد. گفتنی است که این رویداد به تاریخ ۵ نوامبر حدود یک هفته قبل رخ داده؛ اما نامهی یوناما روز گذشته دوشنبه (۲۰عقرب) همگانی شده است.
در همین حال، مولانا محمد عبدالله، ادعای یوناما در این مورد را رد میکند و میگوید که اگر این نهاد در مورد اتهامات خود وضاحت ندهد، علیه آنان دعوا باز خواهد کرد. آقای عبدالله که در یک نشست خبری صحبت میکرد، گفت، مواردی که در رابطه با او از سوی یوناما گفته شده تهمت است و این موارد باید پیگیری شود. او، همچنان گفت که اگر این موارد پیگیری نشود، او خود برای پیگیری آن اقدام خواهد کرد.
مولانا محمد عبدالله همچنان ادعایی را که گویا او به قوم و مذهب کسی توهین کرده است را نیز رد کرد و از یوناما خواست، ادعای آن عده از شبکههایی را نپذیرد که به نفع یک تیم کار میکنند. «در طول هفت ماه گذشته هرگونه مداخلهای که صورت میگرفت؛ اینها خاموش بودند. همو چینلهایی که در داخل یوناما ایجاده شده، این اتهام از سوی همین چینلها است.»
این نخستین بار نیست که این کمیشنر کمیسیون انتخابات به دلیل آن چه که سیاسی کردن مسألهی انتخابات گفته میشود، مورد انتقاد قرار میگیرد. این کمیشنر در چند مورد دیگر نیز پیشداوریهای کرده بود، که بعدا از سوی سایر اعضای کمیسیون رد شده بود.
حدود دو هفته قبل، این کمیشنر کمیسیون انتخابات در برگهی فیسبوک خود نوشته بود که بر اساس تعدیل قانون انتخابات، حدود ۹۰۰ هزار رأی بیاعتبار شناخته خواهد شد. او همچنان گفته بود که دو روز بعد انتخابات، دفاتر ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات از اشتراک ۲۶۹۵۸۹۰ رأیدهنده در انتخابات ریاستجمهوری گزارش داده بودند و آخرین آمار طی مراحل شدهی بایومتریکی، نشان میدهد که ۱۷۹۱۷۰۳ تا ۱۹۲۹۳۳۳ نفر در انتخابات شرکت کرده بودند که ۱۳۷۶۳۰ رأی رقم دومی آن قابل بحث و تدقیق است.
اما یک منبع دیگر در درون کمیسیون، به روزنامهی صبح کابل در آن زمان گفته بود که آقای مولانا محمد عبدالله برخی از اطلاعات را جمعآوری و نشر میکند که از آدرس کمیسیون مستقل انتخابات نیست.
ابتدای همین هفته، تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی، اعلام کرد که ۳۰۰ هزار رأی تقلبی است و تحت هیچ شرایطی قابل پذیرش نیست. ساعتی پس از این اظهارات تیم عبدالله عبدالله، آقای مولانا عبدالله نیز در برگهی فیسبوک به گونهای این مسأله را تأیید کرد.
در همین حال، نهادهای ناظر انتخابات نیز از مشکلات درونی کمیسیون انتخابات ابراز نگرانی میکنند و میگویند که فیصلههای این کمیسیون به سمت سیاسی شدن در حرکت است. سمیرا رسا، عضو فیفا (بنیاد انتخابات آزاد و عادلانهی افغانستان) به روزنامهی صبح کابل گفت: «ما در وضعیتی که قبلا پیشبینی کرده بودیم و نمیخواستیم قرار بگیریم، قرار گرفته ایم. هر فیصلهای که از سوی کمیسیون صادر میشود، اگر به نفع نامزدان بود، قبول میکنند و در غیر این صورت آن را نقض قانون میدانند. باید کمیسیون انتخابات این وضعیت را مدیریت کند. بیشتر فیصلههایی که از سوی کمیسیون صورت میگیرد، جنبهی سیاسی میگیرد.»
فیفا میگوید که با وجود چنین مشکلاتی در کمیسیون انتخابات، ۲۳ عقرب تاریخ اعلام نتایج ابتدایی نخواهد بود و نقض دوبارهی تقویم انتخابات خلاف قانون و جرم انتخاباتی به حساب میآید.
ارسال نامهی یوناما به کمیسیون انتخابات با واکنشهایی نیز مواجه شده است. سالم حسینی، یک تن از اعضای تکت انتخاباتی دولتساز، در برگهی فیسبوک خود نوشته است: «تکروی و رفتار جانبدارانهی مولانا عبدالله، کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات را، همانگونه که بر همگان هویدا بود، بارها بیان کردیم. گفتیم که عبدالله با زیر پا گذاشتن رسالت ملی و سوگند مبنی بر بیطرفی، برای یک تیم خاص آجندا و بهانه خلق میکند و در صدد است یک پروسهی ملی را بدنام و در نهایت ناکام بسازد.»
آقای حسنی همچنان گفته است که مولانا عبدالله، جایگاه یک کمیشنر بیطرف را از دست داده است؛ اما هارون معترف، عضو دستهی ثبات و همگرایی نوشته است که برخودر مولانا عبدالله با رییس دیجیتلسنتر به یک ماه قبل میگردد و چرا یوناما در این مدت خاموشی اختیار کرده است.
او ضمنی این که گفته است، یوناما با چنین اظهاراتی بیطرفی را در پروسهی انتخابات از دست داده است و چنیلسازیای که در درون این نهاد ایجاد شده کارساز بوده است.
این همه اظهارات در حالی مطرح میشود که قرار است تا دو روز دیگر نتیجهی ابتدایی انتخابات ریاستجمهوری اعلام شود؛ اما با توجه به حجم زیاد کار که هنوز در مسیر اعلام نتیجه باقی مانده، انتظار میرود که تقویم انتخابات بار دیگر تغییر کند و قانون انتخابات نیز نقض شود.