محمداشرف غنی، رییسجمهور فراری افغانستان در مصاحبه تازهاش، میگوید که بر اساس قانون اساسی افغانستان، او هنوز هم رییسجمهور است.
آقای غنی در آستانهی یکسالگی سقوط جمهوریت در مصاحبه با رسانهی ABN، میگوید که تا زمانی واگذاری قدرت از طریق آرای مردم، عنوان ریاستجمهوری کشور را دارد.
غنی در این مصاحبه، تأکید کرد که حاضر بود تا دم مرگ از جمهوریت دفاع کند؛ اما همهی مقامهای دولتی به شمول نهادهای امنیتی- دفاعی او را تنها گذاشتند و سرانجام به عنوان آخرین فرد مجبور به ترک ارگ ریاستجمهوری شد.
او، میگوید که قرار بود ساعت سه پس از چاشت روز ۱۵ آگست، نشست کابینه برگزار شود؛ اما هیچ مقام دولتی در آن زمان در کشور حضور نداشتند. «وزیر دفاع کشور قبل از من در طیاره نشسته بود، وزارت دفاع تخلیه شده بود. چهل دقیقه منتظر بودم که به وزارت دفاع بروم، در وزارت دفاع پشه هم پر نمیزد.»
به گفتهی محمد اشرف غنی، ایالات متحده امریکا، همهی سربازان ویژه افغانستان به ویژه قطعات صفردار را تخلیه کردند و برای همه کسانی که با این کشور کار میکردند، از آشپز گرفته تا بلندترین مقام ویزا صادر کرده بود.
آقای غنی، میگوید که افغانستان را ترک کرد تا حادثه بازداشت و قتل داکتر نجیب، رییسجمهور پیشین تکرار نشود و از سوییهم، نمیخواست که قدرت را به زور به طالبان تسلیم کند تا کودتا این گروه مشروعیت پیدا کند.
او در این مصاحبه، به شدت از کارکرد زلمی خلیلزاد، فرستادهی پیشین امریکا برای صلح افغانستان انتقاد کرد و او یک شخصیت مفسد و بیکفایت خواند. «خلیلزاد دو روی ندارد؛ بلکه نُه روی دارد.»
به گفتهی رییسجمهور فراری، زلمی خلیلزاد همیشه بدون گرفتن موافقه طالبان، دستور تشکیل نشستهای صلح میداد. «مشکل خلیلزاد این بود که همیشه بیخریطه فیر میکند.»
او همچنان با بیکفایتحواندن خلیلزاد، گفت که او باعث ناکامی روند صلح افغانستان است. «مشکل خلیلزاد با من این بود که من افغان و مسلمان بودم و او از افغانیت و هویت خود انکار کرده بود.»
به گفتهی غنی، زلمی خلیلزاد با طرحها و کارهای خود همهی قشر سیاسی افغانستان را تقسیم کرده بود.
غنی در این مصاحبه، تأکید کرد که طرح حکومت مشارکتی با طالبان هیچگاهی عملی نبود؛ زیرا طالبان همیشه قدرت مطلق را میخواستند/ میخواهند و حاضر نیستند که قدرت را با گروههای مختلف سیاسی در افغانستان شریک کنند.
در بخشی دیگر این مصاحبه، اشرف غنی از عبدالله عبدالله، رییس پیشین شورای عالی مصاحهی ملی انتقاد کرد و او را مسؤول عدم تحکیم جمهوریت در هفت سال اخیر خواند.
آقای غنی، تأکید کرد که عبدالله عبدالله در زمان رهبری روند صلح، هیچ طرحی برای بهبودی این روند نداشت و همواره مانع اقدامات مثبت در افغانستان بوده است.
غنی، همچنان گفت که عبدالله در سال ۲۰۰۱ میلادی نقش فعالی در بربادی کابل و کشتار هزاران مرد و زن افغان داشته است.
او افزود که داکتر عبدالله هیچ گاهی قانون اساسی افغانستان را قبول نداشت و به همین دلیل در دو انتخابات، با نتیجهی آن مخالفت میکرد.
این نخستین مصاحبهی تصویری محمداشرف غنی پس از سقوط جمهوریت و فرارش از کابل بود که چهارشنبهشب- ۱۹ اسد-، نشر شد. اکثریت چهرههای سیاسی و مردم افغانستان غنی را مسؤولیت وضعیت فعلی در کشور میدانند؛ در حالی که او بیرونشدنش را بهترین تصمیم ممکن در آن زمان میخواند.