عشق پیچکی‌ست که دیوار نمی‌شناسد؛ روزماه‌گالری

زهرا سیاس
عشق پیچکی‌ست که دیوار نمی‌شناسد؛ روزماه‌گالری

در اینستاگرامم بالا و پایین می‌رفتم که به برگه‌ای به نام «روزماه‌گالری» برخوردم. در این برگه جنس‌های ظریف و زیبایی مانند گوشواره، گردن‌بند، انگشتر و دست‌بند با رنگ‌های براق و درخشان طلایی و نقره‌ای برای فروش به نمایش گذاشته شده بود. از سر کنجکاوی، نشانی دکان را از صفحه‌شان گرفتم و در اولین فرصت به این گالری در پل سرخ رفتم.
نحوه‌ی چیدمان و سلیقه‌ی لطیف و زنانه‌ای که در اجناس این گالری به‌کار رفته، هر مشتری‌ای را به درون دکان جذب می‌کرد. زیورآلات و آرایه‌های زیبا و اغواگری که هر زن زیباپسندی را وادار می‌کرد که کم‌ازکم یک‌بار از این گالری دیدن کند. گوشواره‌، گردن‌بند، دست‌بند و «دریم‌کچر»های رنگارنگی که بر در و دیوار این دکان کوچک خودنمایی می‌کند و انعکاس نور در این زیورآلات پر زرق و برق باعث بازتاب نورهای هزار رنگی شده که بر زیبایی این گالری کوچک افزوده است.
روزماه‌گالری در نخست فعالیتش را با فروش انترنتی آغاز می‌کند؛ اما پس از گذشت سه ماه و استقبال شهروندان از این گالری، دکان کوچکی را در پل سرخ اجاره می‌کند.
مرضیه صالحی، مالک و بنیان‌گذار روزماه گالری از رشته‌ی مهندسی ساختمانی فارغ شده است. او به دلیل شوقی که به هنر و کارهای هنری دارد، این گالری را راه انداخته تا با عرضه‌ی این آرایه‌های زیبا و دل‌فریب، از یک‌سو میل و کشش به هنر را در خود اشباع کند و از سوی دیگر، منبع درآمدی نیز داشته باشد.
زیورآلات روزماه‌گالری، نه طلا است و نه نقره. برخی از بانوانی که دوست ندارند طلا بپوشند و یا شماری از آن‌هایی که زیورآلات هنری ظریف را بیشتر می‌پسندند، از اجناس این گالری استفاده می‌کنند.
مرضیه می‌گوید که از شروع فعالیت‌شان، همه‌روزه بانوان زیادی از گالری آن‌ها دیدن می‌کنند که بسیاری‌ها، بر علاوه خرید، تبلیغ‌شان را به دیگر دوستان نیز می‌کنند. او می‌گوید که تا به‌حال دو بانو، برای خرید زیورآلات ازدواج به این گالری مراجعه کرده و از این‌که توانسته در شادی کسی نقشی ایفا کند بسیار خوشحال است. به باور مرضیه، بیشتر مشتریان به دلیل ظرافت و ارزانی اجناس این گالری، از این‌جا خرید می‌کنند.
در روزماه‌گالری، زیورآلاتی که از استیل ساخته شده؛ در دو رنگ طلایی و نقره‌ای به فروش می‌رسد که مشتری‌های زیادی را به این فروشگاه کشانده است. همه‌ی اجناسی که در این گالری به فروش می‌رسد، از ایران آورده می‌شود.
حکاکی شعر و متن‌های ادبی بر برخی از زیورآلات این گالری، زیبایی دیگری است که طرفداران خاص خود را دارد. بی‌شک که تلفیق هنر کلاسیک با اجناس زینتی امروزی می‌تواند زیبا باشد اما؛ آن‌چه این فروشگاه را متمایز کرده، به کار بستن خلاقیت و هنر در عرضه خدمات و اجناس است. جنس‌هایی که یکی از دیگری زیباتر و وسوسه‌انگیزتر است.
با این‌که در روزماه‌گالری، تنها اجناس و آرایه‌های زینتی زنانه به فروش می‌رسد؛ اما به گفته‌ی مالک این فروشگاه، بیشتر از ۸۰ درصد مشتریان آن، جوانان پسر هستند. این جوانان بیشتر برای خرید تحفه برای دوست، نامزد و یا اعضای خانواده‌شان به این فروشگاه می‌آیند.

زیورآلات روزماه‌گالری، نه طلا است و نه نقره. برخی از بانوانی که دوست ندارند طلا بپوشند و یا شماری از آن‌هایی که زیورآلات هنری ظریف را بیشتر می‌پسندند، از اجناس این گالری استفاده می‌کنند.

خوشا جانی که جانانش تو باشی
در روزماه‌گالری بیش از هر طرح دیگری، طرح‌هایی که در آن شکل یا تصویر انار به کار رفته، دیده می‌شود. در این گالری، انارهای خشک شده‌ را با رنگ‌های گوناگون تزیین می‌کنند که آمیزه‌ای از سادگی و زیبایی است؛ چیزی که باعث می‌شود، مشتری‌های زیادی را به سمت این گالری بکشاند.
در کنار این‌همه زیبایی که در روزماه‌گالری دیده می‌شود، دستکول‌های زنانه‌ای هم برای فروش گذاشته شده که ظاهراً از جنس و ترکیب خاصی ساخته شده و روی هرکدام یک بیت شعر نقش بسته که زیبایی‌شان را دوچندان کرده است.
مرضیه صالحی، بیشتر عمرش را در ایران گذرانده با سرمایه‌ای نه‌چندان کلان، روزماه گالری را راه‌اندازی کرده است. خانم صالحی می‌گوید: «وقتی در اول خواستم چنین کاری رو بکنم بیشتر برام میگفتن اینکارو نکن. مردم افغانستان طلا و نقره دوست دارن این برات ریسک بزرگی می‌شه ولی این چیزی بود که دوستش داشتم و ارزش ریسک کردن را داشت.»
صالحی، ازدواج کرده و بیش از هرکسی، همسرش برای ایجاد این تجارت کوچک او را حمایت کرده است. با آن‌که به گفته‌‌ی مرضیه، آغاز کار روزماه گالری یک ریسک کلان بوده اما؛ به‌نظر می‌رسد که هنر و ذوق هنری هیچ‌گاه فرسوده نمی‌شود و همیشه و در همه‌جا طرفدار خودش را می‌یابد.
مرضیه پس از بودنِ چند ماهه در بازار کار، درمی‌یابد که می‌تواند علاوه بر زیورآلات، پوشاک‌های زنانه‌ای که کمتر در کابل یافت می‌شود را نیز وارد کند. او حالا در همان ساختمانی که روزماه گالری قرار دارد یک دکان دیگر را نیز اجاره کرده و در آن پوشاک‌های زنانه را به همکاری خواهرش-هاجر- عرضه می‌کند.
اکنون مرضیه، علاوه بر این‌که زیورآلات هنری‌اش طرفداران زیادی پیدا کرده و نه‌تنها کارش را گسترش داده که کارآفرینی نیز کرده است.
درواقع، این فروشگاه پوشاک که لباس‌های خاص با بافت و طرح هنری عرضه می‌کند، شعبه‌ای از روزماه گالری است که مرضیه صالحی بنیان آن را نهاده است. هاجر-خواهر مرضیه- می‌گوید: «ما همه‌ی این جنس‌ها را از ایران وارد می‌کنیم. مواد خامی که خیلی باکیفیت باشد داخل افغانستان نداریم و به همین دلیل همه طرح‌ها و نقاشی که روی لباس داریم در ایران کار می‌شه.»
اکنون این دو خواهر، دو فروشگاهی را در کابل اداره می‌کنند که هرکدام در کابلِ امروز پررنج و کم‌هنر، یک هنرکده‌ی کوچک به‌شمار می‌رود. هاجر می‌گوید: «دوست داریم همین کارو گسترش بدیم و با در نظرداشت تمام سلیقه‌ها و حفظ کیفیت کارمان برای مردم در خوش‌پوش بودن کمک کنیم.»
رضایت مشتریان‌ را از جنس‌هایی که روزماه‌گالری و شعبه‌ی پوشاکش عرضه می‌کند، می‌توان در نظریات مردم در صفحه‌های اجتماعی این فروشگاه دید. شماری از مشتریان آن‌ها، در مورد رضایت‌شان می‌گویند و شماری هم که برای اولین بار آن را دیده‌اند، نشانی فروشگاه را می‌پرسند.
طی چند سال پسین، با وجود ناامنی‌های بسیار و فضای سنتی کابل، بانوان بسیاری تلاش کرده‌اند تا با راه‌اندازی تجارت‌های کوچک، در چرخه‌ی اقتصاد خانواده و جامعه سهیم باشند. با آن‌که بیشتر این بانوان با دشواری‌های بیشتری نسبت به مردان روبه‌رو بوده‌اند اما؛ نه‌تنها تسلیم عادت‌های ناپسند جامعه نشده‌اند که امروز، نام بسیارشان برای جامعه-دست‌کم جامعه‌ی جوان کابل- آشنا است.
از این‌رو گالری روزماه، علاوه بر ارزش هنری و فرهنگی‌ای که دارد، اهمیت دیگرش این است که بنیان‌گذارش بانویی در جامعه‌ی امروز کابل بوده است.

درواقع، این فروشگاه پوشاک که لباس‌های خاص با بافت و طرح هنری عرضه می‌کند، شعبه‌ای از روزماه گالری است که مرضیه صالحی بنیان آن را نهاده است. هاجر-خواهر مرضیه- می‌گوید: «ما همه‌ی این جنس‌ها را از ایران وارد می‌کنیم. مواد خامی که خیلی باکیفیت باشد داخل افغانستان نداریم و به همین دلیل همه طرح‌ها و نقاشی که روی لباس داریم در ایران کار می‌شه.»