ترموز ۵هزاری‌ای که روی قروت‌های بزرگتری آب جوش ریخت

شبنم نوری
ترموز ۵هزاری‌ای که روی قروت‌های بزرگتری آب جوش ریخت

از صبح روز یک‌شنبه (۳۱ حمل)، فهرستی از ابزار مورد نیاز لابراتوار ریفرنس حوزه‌ای بلخ که از سوی ریاست صحت بلخ امر توزیع آن داده شده است، در شبکه‌های مجازی دست به دست  می‌شود.

فهرست ابزار مورد نیاز این لابرتوار، هم‌زمان با همگانی‌شدن آن در شبکه‌های اجتماعی مثل فیس‌بوک با انتقادهای شدیدی از سوی شهروندان روبه‌رو شده است.

در این فهرست، اشیای خریداری شده چند برابر از ارزش واقعی آن قیمت‌تر خریداری شده است؛ چیزی که دلیل اصلی انتقاد شهروندان از ریاست صحت بلخ شده است.

در قسمت بالایی برگه‌ی‌ فهرست اجناس تسلیم داده شده به لابراتوار ریفرنس، آمده است: «قرار پیشنهاد شعبه‌ی لابراتوار ریفرنس احکام مقام ریاست، اجناس ذیل به جمع سید داکتر تمیم از سهمیه‌ی کلنیک‌ها حواله و قید می‌گردد.»

در این فهرست، سه چارپایه هر کدام به نرخ ۳۲ هزار افعانی، ۳ دوشک هر کدام ۴۵۰۰ افغانی، سه بالش، هر کدام ۸۰۰ افغانی، یک ترموز چای‌خوری به نرخ ۵ هزار افغانی خریداری شده است که البته در کنار آن یک تلویزیون نیز ۲۰ هزار افغانی و ۶ رو تختی که هر کدام ۲۵۰ افغانی خریداری شده است.

منیر احمد فرهاد، سخن‌گوی والی بلخ، یک شنبه (۳۱ حمل)، به روزنامه‌ی صبح کابل، گفت: «این لیست خریداری فعلا زیر ارزیابی و بررسی  است که معلوم شوه که واقعن اجرا شده یا نشده، گزارش‌هایی که ما داریم این لیست در حالت نرخ‌گیری است هنوز از مستوفیت مزار شریف حواله‌ی آن تیر نشده است.»

او، در ادامه می‌گوید نرخ‌هایی را که در فهرست روی هر جنسی گذاشته شده است از سوی دکاندار، ارایه شده و روی همین دلیل، تنها یک فرد پای آن امضا کرده است.

آقای فرهاد، در حالی این حرف‌ها را می‌گوید که در قسمت پایانی فهرست تسلیمی اجناس آمده است: «قرار طرح فوق هفت تجهیزات دفتری لابراتوار ریفرنس از تجهیزات کلنیک‌های ولسوالی‌ها از جمع امان‌الله تحویلدار به جمع داکتر سید تمیم حواله گردید.»

داکتر سید تمیم، مسؤول لابراتوار ریفرنس، پای این متن در برگه‌ی تسلیمی این جنس‌ها امضا نیز کرده است.

مکتوب و فهرستی اجناس مورد نیاز لابراتوار ریفرنس که از سوی ریاست صحت‌ عامه‌ی ولایت بلخ صادر شده است.

در پی انتقاد‌های گسترده‌ی شهروندان از این خریداری، ریاست صحت بلخ، وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت عامه، یک‌شنبه (۳۱ حمل)، می‌گوید که اختیار مصرف بودجه به ولایت‌ها انتقال شده است؛ اما وزارت صحت عامه این مورد را به صورت جدی بررسی خواهد کرد.

او افزود که موضوع خریداری تجهیزات برای لابراتوار تشخیص کرونا از سوی وزیر صحت عامه با اسحاق رهگذر، والی بلخ در میان گذاشته شده و پی‌گیری می‌شود.

مایار، می‌گوید که نتایج این بررسی‌ها بعداً اعلام خواهد شد.

با این همه خلیل‌الله حکمتی، رییس صحت عامه‌ی بلخ، شام یک‌شنبه (۳۱ حمل)، به روزنامه‌ی صبح کابل، گفت: «این خریداری‌ها در ۷٫۲۳٫ ۱۳۹۸ در کتاب صنفی ما رسیده است؛ به این معنا که شش ماه پیش این خریداری صورت گرفته است.»

 آقای حکمتی، می‌گوید که در زمان این خریداری من رییس صحت عامه‌ی ننگرهار بودم و از نوعیت خریداری و سایر  پروسه‌های تدارکاتی آن  هیچ اطلاعی ندارم.

از سوی دیگر روزنامه‌ی صبح کابل، به سندی دست یافته است که نشان می‌دهد خریداری‌های هنگفت این چنینی ریاست صحت بلخ، شش ماه پیش انجام یافته است.

سندی که روزنامه‌ی صبح کابل، به آن دست یافته است نشان می‌دهد که ۷۰ پایه چپرکت هر کدام به ارزش ۳۲ هزار افغانی، ۷۰ دوشک هر کدام ۴۵۰۰ افغانی، ۷۰ بالش هر کدام ۸۰۰ افغانی، ۷۴ پایه‌ی سیروم هر کدام ۳۱۰۰ افغانی و ۷۰ الماری کناربستری بیمار هر کدام ۷۳۰۰ افغانی در ۲۳٫۷٫۱۳۹۸ خریداری شده است.

از سوی دیگر به اساس گفته‌های آقای حکمتی پرونده‌ی این خریداری زیر بررسی جرایم سنگین نیز قرار دارد.

به اساس گفته‌های آقای حکمتی و سندی که روزنامه‌ی صبح کابل، به آن دست یافته است، این فهرست اجناس که در روز یک شنبه (۳۱ حمل) در رسانه‌ها دست به دست می‌شود، بخش کوچکی از خریداری‌های هنگفتی است که  بیشتر از شش ماه پیش از سوی ریاست صحت بلخ، انجام یافته است.

از سویی هم در مکتوب پیشنهادی سید تمیم، مسؤول لابراتوار ریفرنس حوزه‌ای بلخ، که به تاریخ ۱۸٫۱٫۱۳۹۹ به ریاست صحت بلخ، ارسال شده است، او خواهان امر توزیع این اجناس شده است که در نهایت روز یک شنبه ( ۳۱ حمل)، امر توزیع آن از سوی ریاست صحت بلخ، صادر شده است که پس از آن این مکتوب به رسانه‌های اجتماعی راه یافته است.

وجود فساد در ریاست صحت بلخ از آن جا نگرانی شهروندان را بیشتر کرده است که یک‌شنبه ‌(۳۱ حمل) کیت‌های آزمایش‌گیری ویروس کوید-۱۹، در این ولایت تمام شده است و از دوشنبه (۱ثور)، ریاست صحت بلخ هیچ کیت آزمایش‌گیری ویروس کرونا نخواهد داشت.

هر چند فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه روز یک‌شنبه (۳۱حمل)، گفت که تلاش‌ها جریان دارد تا مشکل کم‌بود کیت تشخیص ویروس کرونا به زودی حل شود؛ اما با این حال وزرات صحت، کم‌بود کیت‌های تشخیص ویروس کرونا را مشکل اساسی می‌داند.

به اساس آخرین آمار وزارت صحت در ۳۱ حمل، این وزارت توانایی آزمایش‌گیری از ۱۰۰۰ نفر را در روز دارد؛ چیزی که باعث نگرانی مردم از گسترش بیشتر ویروس کرونا در کشور شده است.

با این همه، دولت افغانستان با توجه به توانایی اقتصادی اش، آسیب‌پذیرترین کشور در برابر ویروس کوید-۱۹، به شمار می‌رود.

نبود امکان‌های پزشکی مثل کیت‌های آزمایش‌گیری و تشخیص کوید-۱۹، نبود دستگاه‌های تنفسی و حتا کم‌بود ماسک و دست‌کش در کنار مراکز اندک برای تشخیص ویروس کرونا، باعث نگرانی مردم از آسیب‌پذیری بیشتر در برابر این ویروس شده که رو شدن فسادهای نهادهای پزشکی، این نگرانی‌ها را چند برابر کرده است.